Oldalak

2022. december 15., csütörtök

Omlós perec

 Borbás Marcsi Édes békeidők II. című könyvében található a recept. Van egy hasonló recept a blogon, itt, de nekem ez tetszik jobban (abban kevesebb a zsiradék). 


Hozzávalók: 

- 30 dkg liszt,

- 10 dkg vaj,

- 5 dkg sertészsír,

- 1 teáskanál só,

- 1 teáskanál sütőpor,

- kb. 2 evőkanál tejföl,

- 20 dkg (gouda) reszelt sajt,

a tetejére: 

- 5 dkg sajt/egész mák/szezámmag/köménymag, ki mit szeretne,

- 1 tojás. 


Elkészítés: 

1. A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal és zsírral. Ezután megy még bele a reszelt sajt és annyi tejföl, hogy a tészta összeálljon. 

2. Zacskóba vagy fóliába csomagoljuk a tésztát és legalább 30 percre betesszük a hűtőbe. 

3. Ezután egy lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát (Marcsi 1 cm-t javasol, nálam kicsit kevesebb volt) és kiszaggatjuk. 

A recept azt javasolja, előbb kenjük le felvert tojással a tésztát, majd szórjuk meg a tetejére szánt tojással vagy magokkal. Én azonban ezt nem tartom jó ötletnek, hiszen a szabáshulladékot újra összegyúrva még sok perecet kapunk majd. 

Tehát én először nyújtottam a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam az első adag perecet. Felvert tojással lekentem a tetejüket és megszórtam sajttal, némelyiket mákkal vagy köménymaggal. 

4. 190 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése