2014. május 15., csütörtök

Sós perec (kelesztés nélkül)

Gizi receptjei között találtam ezt a perecet. Finom, ropogós pereceket sütöttem. Gyorsan megvan, ideális vendégváró.

Frissítés 2022. 12. 15.: Egy másik, szerintem finomabb, bár több zsiradékot tartalmazó recept is felkerült a blogra. ITT olvasható a sós perec receptje. 



Hozzávalók: 

- 30 dkg liszt,
- 8 dkg zsír,
- 1 csomag sütőpor,
- 1 tojássárgája a tésztába,
- 1 tojássárgája a lekenéshez,
- 1 teáskanál só,
- 2-3 evőkanál tej (vagy amennyit felvesz a liszt),
- sajt, szezámmag, köménymag stb. a szóráshoz (elhagyható).

Elkészítés: 

1. A lisztet, a sót és a sütőport összekeverjük, majd összemorzsoljuk a zsírral.

2. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejet. Egy jól nyújtható, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk.

3. Egy cm vastagra nyújtjuk a tésztát és pereckiszúróval kiszaggatjuk (vagy, ha nincs ilyen formánk, akkor rudakat sodrunk és kézzel alakítjuk ki a perecformát).

4. Tetejét tojássárgájával lekenjük, megszórjuk magokkal vagy sajttal, de ezeket el is hagyhatjuk és csak tojással kenjük le, mert magában is finom.

5. 170 fokon 10-15 percig sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése