2021. november 19., péntek

Lipcsei aranyérmes/vendégváró szelet

Sokféle neve van ennek a sütinek. Én lipcsei aranyérmesnek ismerem. Anyu sütötte nagyon sokszor, mikor gyerek voltam, mert ez az egyik kedvenc süteménye. Ma van anyu névnapja, úgyhogy nosztalgiából ezt sütöttem neki. Az ő receptjét nem tudtam, nincs lejegyezve nekem, ezért az interneten kerestem segítséget. 






Hozzávalók a kakaós tésztához: 

- 25 dkg liszt, 

- 5 dkg zsír,

- 5 dkg porcukor (nálam kicsit kevesebb),

- 1 tojássárgája (nem tettem bele),

- 1 dkg szalalkáli (helyette egy mokkáskanál szódabikarbónát tettem bele),

- 1 púpos evőkanál kakaópor (nálam lehet, egy kicsit több volt),

- kb. 1 dl tej, amennyit a tészta kíván, egyszerre ne tegyük bele mindet! 

Hozzávalók a piskótához: 

- 6 tojás,

- 6 púpos evőkanál liszt,

- 6 evőkanál cukor (nálam kevesebb),

- fél csomag sütőpor (nálam kevesebb). 

Krém: 

- 4 dl tej,

- 5 evőkanál liszt,

- porcukor ízlésszerint,

- 20 dkg szobahőmérséklető, puha vaj. 

Nálam több krém készült, 5 dl tejből főztem és ennek megfelelően a többi hozzávalót is megemeltem. 

Vannak receptek, ahol csak ennyiből áll a krém. Vannak receptek, ahol citromlevet kevernek a krémbe. Nem találtam olyan leírást, ahogy anyu szokta régen, de nálunk rumos a sütemény. Rummal vagy rum aromával kell a lapokat beecsetelni. Én is így tettem. 


Elkészítés: 

1. Először megsütöttem a piskótát a szokásos módon. 35X20 cm-es kivajazott, kilisztezett tepsiben készült. 

2. Ezután gyorsan összegyúrtam a lapok tésztáját. Sokáig nem kell gyúrogatni. Ha összeállt a tészta, ketté kell venni és egyesével kinyújtani vékonyra. A mérete akkora legyen, amekkora a piskóta. Ez mindenkinél változó, nálam 35X20 cm. A lapokat ennél kicsit nagyobbra nyújtottam, gondolva arra, hátha összeugrik kicsit, illetve, hogy az összeállítás előtt a széleket le tudjam vágni. 

Sütés előtt késheggyel vagy villával szurkáljuk mega tésztát. 

Egyesével megsütni 180 fokos sütőben. Ne süssük túl, különben nagyon kemény lesz a tészta. Mikor kivesszük a megsült tésztát a sütőből, még puha, hűlés közben keményedik. 

Én az ilyen lapokból álló sütiket úgy készítem, hogy sütés előtt elkészítem a helyet, ahova a kész lapot lecsúsztatom majd. 

Gáztepsi hátulján sütöm, amit előzőleg belisztezek. Ha megsült a lap, egy spatulával alá kell nyúlni, hogy ha esetleg letapadt a tészta, fel tudjuk szedni a tepsiről. 

Melegen még könnyű lecsúsztatni a tepsiről a tésztát, mert nem törik olyan könnyen, úgyhogy sütés után semmiképp ne hagyjuk a tepsin kihűlni. 

3. A krémhez a tej nagy részét feltettem forrni. A maradék tejet csomómentesen kikevertem a liszttel. Mikor a tej forrt, öntöttem belőle a lisztes tejhez. Jól elkevertem és az egészet visszaöntöttem a maradék tejhez. Alacsony hőfokon felfőztem sűrűre. 

Mikor elkészült, belekevertem a cukrot (én most sima kristálycukrot, mert a krém még tűzforró volt, azonnal elolvadt a cukor). 

Az edényt letakarvan, így hagytam hűlni. Néha megkevertem. Azért takartam le, mert nem volt időm folyamatosan figyelni a hűlő krémre, nem akartam, hogy bebőrösödjön a teteje. 

Ha esetleg csomós lesz a krém, akkor egy szűrőn át lehet passzírozni. 

3. Szabály szerint a vajat külön ki kell keverni porcukorral. Jó habosra és aztán hozzáadni a kihűlt lisztes tejhez. Én úgy adtam a vajat hozzá, hogy megvártam, míg annyira kihűlt a krém, hogy a belekerülő vaj már ne folyjon szét benne, de olvadjon el. Sok-sok percen át kevertem aztán géppel, hogy jó habos legyen. Betettem kicsit a hűtőbe és kis állás után ismét habosítottam rajta. Nagyon fontos a habsora keverés, csak így lesznek finomak a vajas krémek!

4. Öszeállítás. A lapokat és a piskótát méretre vágtam. Alulra kerül egy barna lap. Én ezt ecsettel megkentem rum aromával. Erre jön a krém fele, majd a piskóta. A piskótát is bekentem rumaromával. Erre került a krém másik fele. Megint egy barna lap következett. Jól megnyomkodtam a tetejét. Egy éjszakára lezárt dobozban hűtőben pihent. (Rum aromát használtam, mert többen vezetnek a családban, másrészt több gyerek is eszik a sütiből.)

5. Tálalás előtt, szeletelés után megszórtam porcukorral a tetejét. Fogyasztás előtt 30 perccel érdemes kiveni a hűtőből a sütit, hogy a vajkrém kicsit olvadjon vissza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése