Mit, miért, hogyan?

Itt próbálom összefoglalni röviden, jelenleg milyen elvek szerint készítem az ételeinket a családnak.

Édesítés

Körülbelül 2009/2010-ben kezdtünk el odafigyelni jobban arra, mit eszünk és mennyit. Akkor még mindent édesebben készítettem, majd, mikor kiderült, hogy inzulinrezisztenciám és PCOS-em van, leváltottuk a cukrot nyírfacukorra, majd később eritritre. Évekig ezzel sütöttem-főztem. Próbálkoztam a stéviával, de sajnos annak az ízével nem tudtam megbarátkozni. Mivel az eritrit sem mentes a kellemetlen mellékíztől, ezért rájöttem, minél jobban csökkentem a mennyiségét egy-egy ételben, annál kevésbé fogom érezni a kellemetlen ízét. Így került mind kevesebb édesítés az ételekbe (az eredeti receptekben olvasható mennyiséget feleztem, majd még jobban csökkentettem). 2016 nyarán aztán egyre jobban azt éreztem, nem akarom már használni ezeket az édesítőszereket. Mindig halogattam a vásárlást, hagytam, fogyjanak csak el. Egyre többször kísérleteztem alternatív megoldásokkal: aszalványok, fahéj, cukormentes lekvárok, magvak, friss gyümölcsök. Másrészt egyre inkább hozzászokott az egész család a kevés édesítéshez. Most már ott tartunk, amit magunknak sütünk, az sokszor távolabbi családtagoknak nem ízlik, mert szerintük nem elég édes vagy például a most 4 éves fiam megjegyezte vendégségben vagy a mamánál, hogy neki túl édes az ottani sütemény. Olyan jól érzem a természetes édes ízeket, hogy néha még a sült sütőtök édessége is zavaró számomra.

A régebbi receptekben a hozzávalók között xukor olvasható, ami nálunk xukor zerot, azaz eritritet jelentett. 2016 végétől már cukrot írok és az általában normál cukrot jelent. Egy nagy adag flódniba például karácsonykor összesen 2 dkg cukrot kevertem, ami elosztva egy-egy szeletre igazán semmiség. Egyre több cukormentes édességgel is próbálkozom. Szerencsére férjem hozzám hasonló változáson ment keresztül, gyerekeim pedig már ebbe születtek bele, nekik ez a természetes.

Tojás 

2016 áprilisától szinte csak tojásmentes vagy tojásmentessé alakítható ételeket főzök. Ennek az oka nem más, mint az, hogy lányom nem ehet tojást, mert érzékeny rá. Sokszor jelzem, ha az eredeti recept tojást is előír, ill. azt is, én hogyan váltottam ki azt.

Liszt, kenyér, élesztő, öregtészta, vadkovász

Kenyeret körülbelül 2010 óta sütök otthon. Kezdtem az élesztős kenyérrel, amibe szinte csak fehér lisztet tettem. Majd ezt követte az öregtésztás kenyér, amibe már időnként került egy kis teljes kiőrlésű liszt is. 2011-ben neveltem a vadkovászomat, amit azóta is etetek és használok (2017 van jelenleg). A kovászos kenyerek teljesen új élményt hoztak a kenyérsütés terén. Kezdetben ezeket a kenyereket is nagyrészt fehér lisztből, kisebb részt teljes kiőrlésű lisztből sütöttem, majd egyre bátrabban emeltem az arányt a teljes kiőrlésű javára. Mára ott tartunk, hogy a kovászt fehér liszttel etetem, de ezen kívül csak teljes kiőrlésű tönkölylisztből gyúrom a kenyeret. A következő lépés talán az lesz, hogy magam őrlöm a búzát.

Minden recepthez tönkölylisztet használok. Azt, hogy teljes kiőrlésűt vagy fehéret, külön jelzem. Néha próbálkozom szélesíteni a palettát alternatív, gluténmentes lisztekkel (pl. rizsliszt, hajdinaliszt, cirokliszt, kölesliszt). Ezt is minden esetben jelzem.

Hús 

Szeretjük a húst, de nem minden nap. Hetente nagyjából egyszer főzök húst tartalmazó ételt (amit két napig eszünk). Csirkehúst nem fogyasztunk, mert tojásérzékeny lányom ezt sem bírja. Általában szürkemarhából, mangalicából, ritkábban, ha hozzájutunk, akkor bivalyhúsból készítek ebédet. Szeretjük a nyúlhúst is, a halat is, de ezeket még nehezebb beszereznünk. Természetesen a gyerekek és férjem vacsorára vagy reggelire nem vetik meg a jó minőségű, adalékanyagtól mentes kolbászt, szalámit, szalonnát. Inkább kevesebbet együnk, de az legyen minőségi. Idén már bővül a paletta, ugyanis tartunk kecskéket, így biztosan előfordul majd kecskehús is az asztalunkon.

Zöldségek 

Sajnos fiam nagyon válogatós és ellenségének tekinti a zöldségeket. Nagy kertünkben viszont bőséggel terem a legkülönfélébb zöldség. Igyekszem úgy főzni, hogy minden ebéd tartalmazzon legalább egyféle zöldséget. Fiam miatt ráadásul úgy, hogy valamennyire rejtsem el ezeket az ételben. Nagyon kedveli például a krémleveseket, a szép színes ételeket, a zöldségszószos tésztákat vagy a süteménybe rejtett zöldségeket. Én pedig a zöldséges ételek készítésekor érzem magam a legjobban a konyhában. Nagyon szeretek kísérletezni velük. Előszeretettel böngészem a vegetáriánus és vegán blogokat és könyveket.

Mennyiség

Általában 2 napra főzök ebédet. Mindig annyit, amennyi el is fogy majd. Felesleg szinte soha nem keletkezik. Az adagokat kiporciózom, általában sikerül is eltalálnom. Néha előfordul, hogy kicsit kevesebb lesz a szükségesnél a megfőtt étel, akkor nekem kevesebb jut, de olyankor megoldom egy kis gyümölccsel. Igyekszünk követni azt az elvet, hogy nem kell mindig annyit enni, hogy úgy érezzük, "tele vagyunk".
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése