2015. május 6., szerda

Lisztmentes mákos-diós torta csokimázzal

A Vidék Íze 2015 májusi számában találtam a torta receptjét. Gyors, egyszerű elkészíteni ezt a tortát. Lisztmentes és a vastag csokimáz tényleg nagyon fontos a tetejére, mert azzal lesz igazán finom.




Hozzávalók a tésztához (16-18 cm-es tortaformához):
- 8 dkg darált mák,
- 8 dkg darált dió,
- 3 tojás (én most csak 1 egész tojást és 3 tojás fehérjét használtam fel),
- 5 dkg xukor (eredetileg 10 dkg),
- 8 dkg puha vaj,
- fél citrom reszelt héja,
- 1 csomag vaníliás cukor (én nem tettem),
- 1 kis üveg meggylekvár (de jó a ribizli- vagy más savanyú lekvár is),

hozzávalók a tetejére:
- 10 dkg étcsokoládés és
- 1 dl tejszín.

Elkészítés: 

1. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját.

2. Hozzáadjuk a diót, mákot, citromhéjat és a vaníliás cukrot.

3. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és több részletben, óvatosan összeforgatjuk a vajas masszával.

4. Vajazott-lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tortaformában, 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

5. Ha megsült, rácsra tesszük, ha kihűlt 3 lapra vágjuk. A lapokat vastagon megkenjük meggylekvárral.

6. A tejszínt felmelegítjük (50 fokosra) és az apróra vágott csokit beleszórjuk. Kevergetve beleolvasztjuk a tejszínbe, végül ráöntjük a torta tetejére. Hűtőben hagyjuk dermedni pár órát.


9 megjegyzés:

  1. Hany percig sül a sutoben kb????

    VálaszTörlés
  2. Ido es alapanyag pocsekolas.fel centimeter vekony lett. Kerdem en sutopor nelkul hogy a fenebe emelkedne a teszta??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most direkt előkerestem a 2015-ös Vidék Íze magazint és ellenőriztem a receptet. Nincs benne sütőpor. Ahogy a képen is látható, nekem sem fél cm magas lett. Nem minden sütibe kell sütőpor és bevallom, én nem is szeretem, mert egyrészt nem egészséges, másrészt nem szeretem kiérezni az ízét.

      Az, hogy egy étel nem úgy sikerült, ahogy azt elvárjuk, van, hogy a recept hibája (ezért is ellenőriztem gyorsan, nem írtam-e el valamit), van, hogy a készítés során történik valami hiba.

      Ezt a blogot leginkább magamnak írom, szabadidőmben, így nagy valószínűséggel nem hazudok magamnak, miért akarnék direkt "kitolni" magammal? Kéziratos receptgyűjtemény helyett ide gyűjtöm a recepteket, hogy könnyebben visszakereshető legyen.

      Mindenesetre köszönöm szépen kedvességed, hogy írtál. Tisztelettel: Judit

      Törlés
    2. Unknown: az aki ékezetek, vesszők, írásjelek nélkül ír, számomra már "bizonyított"!

      Törlés
  3. Köszönöm szépen, nekem nagyon finomra sikeredett. Én arra gondoltam, hogy lehet az előző bejegyző nem 16-18-as tortaformát használt, mert ez engem is meglepett hogy viszonylag kis formában kell elkészíteni és akkor tudd megemelkedni magasra, mint ahogy nekem sikerült is. Tettem bele még meggyet is. Nagyon finom lett. Dóra

    VálaszTörlés
  4. Kedves Judit! gratulálok a recepthez is, meg a kultúrált, türelmes válszához!

    VálaszTörlés
  5. Juditnak még egy ötlet! férfi létemre szeretek sütni, főzni (főleg! specialitásom a "Rántott borjúláb"!) gyüjtöm a különleges recepteket, a számítógépemen ételek szerint csoportosítva van, de ki is nyomtatom, mert a konyhába nem, viszem magammal a számítógépet! (ca.: 500 recept!) :-)

    VálaszTörlés
  6. Kedves recept író a süti csodás lesz és nekem nagyon nagyon szépen emelkedett és minden rendben van vele

    VálaszTörlés