A recept a Gasztroangyal műsorban hangzott el, leírva pedig itt található. Én negyed adagból készítettem magunknak, de ide az eredeti receptet írom le.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt,
- 5 dkg élesztő,
- 1 evőkanál só,
- 1-2 tojássárga a tésztába (el is maradhat),
- 1 tojássárga a kenéshez,
- 3,5 dl tej,
- 0,5 dl olaj,
- aprított medvehagyma levél (én jó sokat tettem be, terem bőven a kertben),
- 15 dkg vaj vagy zsír,
- 3 evőkanál tejföl,
- 1 csapott kanál cukor.
Elkészítés:
1. Egy dl langyos tejből, cukorból, élesztőből és kevés lisztből kovászt készítünk. Felfuttatjuk.
2. A maradék liszttel és tejjel, sóval, tojássárgával, tejföllel és a felfuttatott kovásszal tésztát dagasztunk. Jól ki kell dolgozni és ne legyen túl kemény, inkább tegyünk még hozzá tejet vagy tejfölt, ha szükséges.
3. Langyos helyen egy órát kelesztjük.
4. Egy-két ujjnyi vastagra kinyújtjuk és megkenjük a felolvasztott zsiradékkal. Megszórjuk az aprított medvehagymával, majd feltekerjük, végül összehajtjuk. Vagy másik lehetőség, hogy nyújtás után megkenjük zsiradékkal, megszórjuk medvehagymával és a szokásos módon hajtogatjuk.
5. Rövid pihentetés után kinyújtjuk (jó ujjnyi vastagra), tetejét bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
6. Olajozott tepsire rakjuk, tetejét megkenjük tojássárgával. 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
Ez isteni finom lett és jó sok
VálaszTörlésEgészségetekre! Igen, ez nagyon nagy adag, én annak idején, mikor sütöttem, a hozzávalók negyedéből készítettem el. :)
TörlésKöszönöm a receptet.Nagyon finom.Nálunk a fél adag nem lett elég.
VálaszTörlésEgészségetekre és köszönöm szépen, hogy írtál!
TörlésÉn holnap szeretném reggel frissen sütni.Ha éjszakára beteszem a tésztát a hűtőbe,nem lesz gond? Köszi
VálaszTörlésÉn nem merném, félő, hogy túlkel. Akkor, ha fontos, hogy reggel, frissen kínáljak pogácsát, inkább a túrós pogacsát sütném.
TörlésKöszi!
TörlésMinden kelt tésztát este dagasztok be és hűtőben tartom éjszaka! Ha elég hideg a hűtőd, nem fog túlkelni.
TörlésKérhetnék segítséget? Nem vagyok egy gyakorlott pogácsa sütő. Jól értelmezem, hogy a tésztába nem is kerül zsiradék? Csak a hajtogatás kenéshez kell a vaj/zsír és a tepsire az olaj? Köszönöm! :)
VálaszTörlésIgen, jól értetted, ez a recept így szólt egy régi Gasztroangyal műsorban.🙂 Jó sütést kívánok!🙂
TörlésAz első pontban kimaradt a kovász az élesztővel készítjük.
VálaszTörlésKöszönöm szépen az észrevételt, Mária! Javítottam is.
TörlésLehet a fehér lisztet vajon teljes kiörlésű liszttel helyettesíteni?
VálaszTörlésSzerintem keverve, részben, de nem 100 %-ban. Folyadékból valószínűleg több kell majd bele.
Törlés