2015. április 26., vasárnap

Vaníliás-meggyes torta

Panni első születésnapjára készült ez a torta. Már a születésnapja előtt ivott tejet és evett tojásfehérjét, így semmilyen megkötés nem volt a torta készítéséhez. A recept alapötlete innen származik. 



Hozzávalók a tésztához (16 cm átmérőjű tortához):

- 3 tojás,
- 4 evőkanál liszt
- 3 evőkanál cukor,
- 1 evőkanál víz.

Hozzávalók a töltelékhez: 

- 3 dl tej,
- 1 csomag vaníliás pudingpor,
- 2-3 evőkanál cukor,
- 15 dkg vaj,
- 1 üveg magozott meggybefőtt,
- 4 dkg étkezési keményítő,
- 1 evőkanál cukor,
- fél mokkáskanál őrölt fahéj.


1. Először megsütjük a piskótát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tortaforma alját kibéleljük méretre vágott sütőpapírral.

 2. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját világosra, habosra kikeverjük a cukorral és a vízzel. Egy másik edényben a fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáöntjük a kikevert sárgáját. A kettőt óvatosan összekeverjük (én ezt még habverővel teszem, fél percnél nem tovább). Ezután hozzászitáljuk a lisztet és gyors mozdulatokkal összekeverjük a tésztát. Beleöntjük a tortaformába és megsütjük. Ha kész, rácsra téve kihűtjük (kivesszük a formából).

3. A vaníliás krémhez egy kevés tejben csomómentesen elkeverjük a pudingport, a többit felforraljuk. Ha forr, levesszük a tűzről, belekeverjük a pudingporos tejet és visszatesszük az edényt a tűzre. Folyamatosan keverve besűrítjük. Kihűtjük (néha keverjük meg, ne legyen bőrös a teteje).

4. A meggy levét, ami kb 2,5 dl, elkeverjük az étkezési keményítővel, a cukorral és a fahéjjal. Feltesszük főni. Közepes lángon, folyamatosan keverve besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet és forralunk rajta egyet. Kihűtjük.

5. A vajat szép világosra, habosra kikeverjük, majd a kihűlt pudingos krémmel összekeverjük. Ezt is jól kihabosítjuk.

6. A tortát 3 részre vágjuk. Alulra teszünk egy lapot, rá a meggyes tölteléket, majd lap következik, rá vaníliás töltelék, végül a harmadik tészta. Tetejét és oldalát is a vaníliás krémmel kenjük be. Meggyszemekkel díszítjük. Fogyasztás előtt pár órát pihentetjük a hűtőben.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése