Hozzávalók:
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 teáskanál füstölt paprikakrém (nekem nem volt, így füstölt kolbász zsírját olvasztottam ki hozzá),
- egy kevés friss kakukkfű,
- olívaolaj,
- só,
- bors,
- 1 citrom leve és reszelt héja,
- 1 darab nagy karfiol (kb. 1 kg-os,), de szerintem jobb két kisebb karfiollal készíteni, mert jobban átpuhulnak (én kettő kicsit sütöttem),
- 4 evőkanál sherry,
- 400 g hámozott paradicsom,
- 4 dkg szeletelt mandula,
- fél csokor friss petrezselyem,
Elkészítés:
1. Elkészítjük a paprikakrémet. Mozsárba tesszük a megpucolt fokhagymát, a paprikakrémet és a kakukkfű felét. Sózzuk, borsozzuk. Jól összezúzzuk, majd keverünk hozzá két evőkanál olajat.
2. A karfiol külső leveleit leszedjük, az alját egyenesre vágjuk, hogy megálljon a "lábán". Keresztben bevágjuk az alját. Bedörzsöljük az elkészített fokhagymás-paprikás krémmel. Sütőedénybe helyezzük.
3. Meglocsoljuk a sherry-vel és a citromlével. Letakarjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. másfél órát sütjük (vagy amíg megpuhul). Az utolsó 20 percben, amikor már puha, fedő nélkül sütjük.
4. Ezután a paradicsomot kicsit szétdaraboljuk, majd a karfiol köré tesszük. Rászórjuk a citromhéjat és a maradék kakukkfüvet. További 10 percig sütjük, vagy amíg a karfiol szép aranysárga nem lesz.
5. Eközben egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a mandulát.
6. Ha megsült a karfiol, megszórjuk a mandulával és apróra vágott friss petrezselyemmel. Rizzsel vagy bulgurral kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése