2015. április 14., kedd

Egészben sült karfiol

Jamie Oliver receptjét választottam a húsvéti ebédhez. A korábbi évek tapasztalata azt diktálta, hogy reggel a sonkával, főtt tojással, fonott kaláccsal mindig eltelik a család, senki nem kíván még ebédre is húst. Ezért sütöttem meg inkább ezeket a karfiolokat. Zöldséges bulgurral ettük. Különleges fogás, érdemes kipróbálni. A mandulát ne hagyjuk ki belőle, mert az teszi fel a pontot az i-re.



Hozzávalók: 
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 teáskanál füstölt paprikakrém (nekem nem volt, így füstölt kolbász zsírját olvasztottam ki hozzá),
- egy kevés friss kakukkfű,
- olívaolaj,
- só,
- bors,
- 1 citrom leve és reszelt héja,
- 1 darab nagy karfiol (kb. 1 kg-os,), de szerintem jobb két kisebb karfiollal készíteni, mert jobban átpuhulnak (én kettő kicsit sütöttem),
- 4 evőkanál sherry,
- 400 g hámozott paradicsom,
- 4 dkg szeletelt mandula,
- fél csokor friss petrezselyem,

Elkészítés: 

1. Elkészítjük a paprikakrémet. Mozsárba tesszük a megpucolt fokhagymát, a paprikakrémet és a kakukkfű felét. Sózzuk, borsozzuk. Jól összezúzzuk, majd keverünk hozzá két evőkanál olajat.

2. A karfiol külső leveleit leszedjük, az alját egyenesre vágjuk, hogy megálljon a "lábán". Keresztben bevágjuk az alját. Bedörzsöljük az elkészített fokhagymás-paprikás krémmel. Sütőedénybe helyezzük.

3. Meglocsoljuk a sherry-vel és a citromlével. Letakarjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. másfél órát sütjük (vagy amíg megpuhul). Az utolsó 20 percben, amikor már puha, fedő nélkül sütjük.

4. Ezután a paradicsomot kicsit szétdaraboljuk, majd a karfiol köré tesszük. Rászórjuk a citromhéjat és a maradék kakukkfüvet. További 10 percig sütjük, vagy amíg a karfiol szép aranysárga nem lesz.

5. Eközben egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a mandulát.

6. Ha megsült a karfiol, megszórjuk a mandulával és apróra vágott friss petrezselyemmel. Rizzsel vagy bulgurral kínáljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése