2015. április 26., vasárnap

Joghurttorta

Panni születésnapját több részletben ünnepeltük. A napján négyesben tartottuk, akkor a vaníliás meggytortát sütöttem, két nap múlva pedig a nagyszülők jöttek köszönteni. erre az alkalomra, többek között, egy 16 cm átmérőjű joghurttortát sütöttem Panninak.




Hozzávalók a tésztához (egy darab 16 cm átmérőjű tortához):

- 2 tojás,
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál cukor.

Hozzávalók a töltelékhez: 

- 2,5 dl tejszín,
- 2 doboz (2X150 g) natúr joghurt,
- porcukor ízlés szerint,
- fél citrom leve (elhagyható),
- 8-10 g étkezési zselatin (egy evőkanál),
- egy doboz őszibarackbefőtt és a leve

Elkészítés: 

1. Először megsütjük a piskótát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tortaforma alját kibéleljük méretre vágott sütőpapírral.

 2. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját világosra, habosra kikeverjük a cukorral. Egy másik edényben a fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáöntjük a kikevert sárgáját. A kettőt óvatosan összekeverjük (én ezt még habverővel teszem, fél percnél nem tovább). Ezután hozzászitáljuk a lisztet és gyors mozdulatokkal összekeverjük a tésztát. Beleöntjük a tortaformába és megsütjük. Ha kész, rácsra téve kihűtjük (kivesszük a formából).

3. A töltelékhez a joghurtot a porcukorral, citromlével kikeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük.

4. A zselatint nagyon kevés vízzel összekeverjük, feltesszük a tűzre és kevergetve megmelegítjük (ne forrjon). Folytonos keverés mellett (habverővel) hozzákeverjük a joghurthoz, majd ezután belefogatjuk a habbá vert tejszínt is.

5. Ízlés szerinti mennyiségű őszibarackot apróra darabolunk és szintén a krémhez keverjük (én 2-3 barackot tettem csak bele).

6. A kapcsos tortaforma aljába helyezzük a kihűlt piskótát, ráöntjük a tölteléket. Betesszük a hűtőbe dermedni (néhány óra).

7. A maradék őszibarackot nagyon vékony szeletekre vágjuk és kirakjuk vele a torta tetejét.

8. A barack levét felfőzzük (ami kb 1,5- 2 dl) 1 dkg zselatinnal (ne forrjon). Ha langyosra hűlt, ecsettel bekenjük vele a torta tetejét. Ismét betesszük a hűtőbe dermedni. A zselatin nem fogy el, a maradékot dermedés után felkockáztam és gumicukorként elfogyasztották a nagyszülők.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése