2016. június 14., kedd

Lepénykenyér, lapos kenyér (élesztő nélkül)

A kenyerünk fogyóban volt, másnap készültem sütni a szokásos kovászos kenyerünket. Kellett hát valamilyen gyors megoldás (a boltban vásárlás szóba sem jöhet). Rögtön találtam is egy egyszerű, gyors leírást Szemiramisznál. Az elkészítés menetén változtattam csak.

Élesztőmentes, sütő nem kell hozzá, elég egy tűzhely és serpenyő. az élesztős változat, a naan kenyér receptje itt található az oldalon.

Ez itt egy csak fehér tönkölylisztet tartalmazó változat:





Ez itt egy csak teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó változat:


Hozzávalók fél adaghoz (ebből 4 kenyér lett):
- 20 dkg liszt (nálam tönkölyliszt, hol fehér, hol teljes kiőrlésű, hol vegyesen),
- 1 dl tej (ha éppen nincs, vízzel is megteszi, készítettem már vízzel is),
- fél dl natúr joghurt (ha nincs joghurt, jó lesz a tejföl is, esetleg, ha minden kötél szakad, tegyünk helyette is tejet, de akkor ne szódabikarbónát, hanem sütőport használjunk),
- fél teáskanál szódabikarbóna (ha éppen nincs, jó lesz a sütőpor is szerintem),
- fél teáskanál só,
- kb. 3 dkg vaj a sütéshez, de amikor nincs vaj, a zsír vagy az olaj is teljesen jó.

Elkészítés:

1. A vaj kivételével minden hozzávalót egy tálba teszünk és összegyúrjuk. Lágy, de nem ragadós, jól nyújtható tésztát kell kapnunk. Az összes vizet ne tegyük bele rögtön, hátha nem lesz rá szükség. Nálam mindig kell ennyi víz ahhoz, hogy lágy legyen a tészta.

2. Pihentetés nélkül négyfelé vesszük és már nyújthatjuk is kör alakúra a tésztadarabokat. Vékonyra nyújtsuk ki. Akkorára nyújtom, amekkora a palacsintasütőm mérete. Lehet kisebbre is hagyni, ekkor vastagabb kenyereket kapunk. Van, aki így szereti, van, aki a vékonyabbat (én a vastagabbat).

3. Egy palacsintasütőben kevés vajat (vagy zsírt vagy olajat) olvasztunk, majd beletesszük az első kinyújtott korongot. Alacsonyabb-közepes lángon sütjük (pár perc, hamar megsül). Tetejére kevés vajat kockázunk (vagy kis zsírt/olajat kenünk). Mikor megsült az egyik oldala, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A többi tésztával is így járunk el. Azonnal fogyasztjuk vagy, ha nem, akkor két tiszta konyharuhával jól be szoktam bugyolálni, de azért frissen a legjobb. ITT található az élesztővel készült változat. Én általában azt szoktam készíteni, de, ha nincs időm, akkor jól jön ez a gyors változat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése