2016. június 6., hétfő

Tejszínes máktorta

Rocker születésnapjára sütöttem ezt a tortát. Eredetileg egy csokitortát terveztem készíteni, de a nagy melegre való tekintettel lemondtam róla és majd Gergő születésnapjára sütöm meg. A recept ötlete a Vidék íze 2014 márciusi számából származik, de én nem tettem a tetejére meggyet, mert Gergő nem szereti, és a tésztája nem piskóta, hanem linzer lett, mivel Panni nem ehet tojást.



Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg liszt,
- 5 dkg vaj,
- 2-3 dkg porxukor,
- vanília,
- kevés tejföl, ha szükséges.

Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 5 dl tejszín
- 5-7 dkg porxukor, ízlés szerint,
- 4 dl tej,
- 4 dkg prémium vaníliás pudingpor,
- kb. 30 dkg mák, darálva (eredetileg kevesebb kellett volna, de én tettem bele jó sokat, mert szerintem így jobb),
- kb. 2 evőkanál zselatin,
- 1 zacskó habfixáló, de ez elmaradhat, én csak azért tettem bele, mert nagyon biztosra akartam menni.

Tetejére:
- meggy vagy eper

Elkészítés:

1. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Jól nyújtható, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés tejfölt. Ne gyúrjuk sokáig, mert felmelegszik, megolvad a vaj és megég a tészta (morzsálódni fog sütés után). Fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára.

2. Mikor a tészta már állt pár órát, akkor kinyújtjuk a tortaforma alakjára, méretére (én 26 cm-es formára igazítottam, mert ilyenem van csak, de talán a 24 cm-es jobb lenne) és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Nem kell, hogy színe legyen, mert akkor nagyon kemény lesz. Kihűtjük.

3. Kevés tejet csomómentesre keverünk a pudingporral. A maradék tejet a xukorral feltesszük a tűzhelyre. Mikor forr, hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a pudingos tejet. A recept azt írja, ne forraljuk már fel, ne főzzük sűrűre, de én azért egyet forraltam rajta a biztonság kedvéért. Ezzel a pudinggal forrázzuk le a darált mákot. Jól összekeverjük, majd kihűtjük.

4. A tejszínt kemény habbá verjük (én tettem bele habfixálót, de nem muszáj). Egy keveset tegyünk félre a díszítéshez.

5. A zselatint egy kevés vízzel kikeverjük, felmelegítjük, majd mikor kicsit hűlt, a pudingos mákhoz keverjük. Fontos, hogy folyamatos keverés mellett történjen ez, különben zselatindarabok éktelenkednek majd a krémben. Hozzákeverjük a felvert tejszínt is.

6. A tortaforma aljára helyezzük a linzerlapot. Ha kapcsos a forma, az oldala legyen rajta. Erre öntjük a mákkrémet. Elsimítjuk a tetejét. Díszítjük és hűtőben pihentetjük pár órát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése