2016. június 20., hétfő

Mustban párolt zöldséges-gyümölcsös hús (Verebi mustos szelet nyomán)

Ismét egy olyan recept, amit nemrég kaptam és hétvégén végre kipróbálhattam. Igazából eléggé átvariáltam az eredeti receptet, hogy hozzáigazítsam a kevés időmhöz, az itthon lévő hozzávalókhoz és a tojásmentes diétához is. Különleges ízű, finom főételt kaptam. Nekem egy kicsit édes lett, legközelebb kevesebb mustot teszek bele. (Mustot minden évben főzök be szüret idején.) A receptet Kerekes Erzsébettől kaptam. Az eredeti leírás megtalálható a Verebért Egyesület honlapján is. Ő egyébként kapros-juhtúrós gombóccal vagy tálalja.

Hozzávalók:
- 1 kg sovány sertéshús (karaj vagy comb, nálam bivalyhús), eredeti recept szerint egészben sütve, nálam kisebb kockákra vágva,
- 3 szál sárgarépa, durvára reszelve,
- 1 szál zöldség, reszelve,
- fél zeller, reszelve,
- 2 fej vöröshagyma, apróra vágva,
- 6 gerezd fokhagyma, aprítva,
- 5 dkg zsír,
- 10 dkg füstölt szalonna, kis kockákra vágva,
- 5 dkg pálinkába áztatott mazsola,
- 2-3 szem aszalt szilva,
- 5 dl vörös vagy fehér must (ha nincs, akkor magas gyümölcstartalmú szőlőlé),
- friss rozmaring levele (ha nincs, akkor szárított), aprítva,
- só,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 dl tejföl.

Elkészítés:

1. A szalonnát zsírjára sütjük, majd, ha egészben sütjük, akkor belehelyezzük a húst és minden oldalát megpirítjuk. Kivesszük. Én a zsírjára sütött szalonnára tettem a vöröshagymát, majd, mikor megpárolódott, a kockára vágott húst. is Mikor elfőtt a leve és kicsit megpirult a hús, akkor tettem hozzá a többi zöldséget.

2. Hozzáadjuk a reszelt zöldségeket és a fokhagymát. Dinszteljük, majd hozzákeverjük a mazsolát és a szilvát. Pirítjuk, míg élénk színűre vált. Visszahelyezzük a húst egy darabban, felöntjük a musttal. Sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Mivel én kockára vágott hússal készítettem, ezért természetesen nem szedtem ki a húst, hanem erre tettem a zöldségeket, fokhagymát és az aszalványokat.

3. Kivesszük, pihentetjük, szeleteljük.

4. A friss, aprított rozmaringgal ízesített, liszttel kikevert tejföllel besűrítjük a levet. Forralunk rajta egyet. Mi kuszkusszal ettük, mert Panni tojásérzékenysége miatt sem galuskát, sem gombócot nem tudtam készíteni (habár, időközben találtam tojásmentes galuska receptet az interneten).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése