2016. június 27., hétfő

Zöldséges-túrós palacsinta

Egy újabb remek recept, melyben sok-sok zöldséget elrejthetünk, mégis jóízűen megeszik a gyerekek. A recept alapötlete a Vidék íze 2015 júniusi számában található. Alaposan átalakítottam az eredeti receptet. Ide azt írom le, én hogyan készítettem. Eredetileg nem palacsintatésztába göngyölték a tölteléket, hanem lasagnalapba és eredetileg szerepel a leírásban 20 dkg darált csirkemell is, amit én egyszerűen nem tettem bele (nem szeretem a csirkét, nem is akartam akkor éppen húst enni, de leginkább, mert Panni érzékeny a csirkehúsra is).

Hozzávalók:
- palacsinta (nekem 14 db palacsinta fért el egy közepes méretű tepsibe), én ezt készítettem el,
- 25 dkg túró (eredetileg ricotta),
- 20 dkg reszelt sajt,
- kb. 50 dkg zöldség vegyesen, apróra vágva (nem mértem le, tettem bőven, ami éppen volt a kertben: karfiol, káposzta, vöröshagyma, de mehet bele répa, cukkini, padlizsán, borsó, zöldbab, paprika stb.),
- 1 gerezd fokhagyma,
- zsiradék a zöldségek párolásához,
- bazsalikom,
- oregánó,
- só,
- bors.

Hozzávalók a besamelmártáshoz:
- 4 dkg vaj,
- 1 púpos evőkanál liszt,
- 2 dl meleg tej,
- só,
- egy csipet szerecsendió,
- 1,5-2 dl tejföl.

Hozzávalók a paradicsommártáshoz:
- egy 3-4 dl házi, jó sűrű paradicsomlé (ha nincs olyan, akkor sűrített paradicsom is megteszi),
- 1 gerezd fokhagyma,
- só,
- bors,
- egy csipet kömény.

Elkészítés:

1. A vajat egy edényben felmelegítjük, majd rászórjuk a lisztet. Elkeverjük. Nem kell megpirítani. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a meleg tejet. Csomómentesre keverjük. Addig főzzük, míg besűrűsödik. Közben ízesítjük sóval, szerecsendióval. Ha túl sűrű, vízzel hígíthatjuk.

2. A zöldségeket apróra vágjuk. A káposztát apróra reszeljük. Kevés zsiradékon megpároljuk a vöröshagymát, majd a káposztával is pároljuk, végül hozzáadjuk a többi zöldséget is. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a fokhagymát. Fedő alatt puhára pároljuk, végül fűszerezzük bazsalikommal és oregánóval.

3. A megpárolt zöldségekhez keverünk 10 dkg reszelt sajtot (én ezt elfelejtettem) és 25 dkg túrót.

4. A paradicsommártáshoz az összes hozzávalót egy edénybe öntjük és egyet forralunk rajta.

5. Egy közepes méretű tepsi aljára öntjük a besamelt. A palacsintákat vastagon megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük, majd a tepsibe helyezzük. Ráöntjük a paradicsomszószt és megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokos sütőben pirosra sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése