2017. május 7., vasárnap

Vásári kókusztekercs

Egy Facebook csoportban találtam ezt a receptet. Itt-ott módosítottam rajta. Nagyon ízlett mindenkinek, gyorsan és egyszerűen elkészül, így biztosan elkészítem máskor is.










Hozzávalók (1 bögre=3 dl):
- 1 bögre tej,
- cukor (eredetileg 40 dkg, én csak 8 dkg-ot tettem bele, de aki az édes sütikhez van szokva, feltétlenül tegyen bele több cukrot, akár 20 dkg-ot, ízlés szerint!, mi az átlagnál jóval kevesebb cukrot fogyasztunk, ezért használok csak ennyi cukrot),
- 1 bögre rétesliszt (nálam fehér tönkölyliszt keverve nagyon aprószemű tönköly búzadarával és egy kevés keményítővel),
- 10-15 dkg vaj,
- 30 dkg kókuszreszelék,
- 2 dkg kakaópor,
- kevés kókuszreszelék a forgatáshoz.

Elkészítés:

1. Felteszünk 1 dl tejet és az összes cukrot melegedni. Ne forrjon, csak éppen melegítsük fel.

2. A maradék 2 dl tejet a liszttel csomómentesre keverjük, majd fellazítjuk a langyos cukros tejjel.

3. Állandó keverés mellett, lassú tűzön jó sűrűre főzzük. Ha nem sikerül csomómentesre, botmixerrel lehet korrigálni. Keverjük kitartóan és erősen, mert jó kemény lesz a massza. Olyan edényt használjunk, amiben nem kap oda, nem ég le.

4. Még forrón belekeverjük a vajat és a kókuszreszeléket.

5. Megfelezzük a tésztát. Egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Ezután mindegyik masszát kétfelé vesszük, tehát így lesz 2 világos és két kakaós golyónk.

6. Egyenként kinyújtjuk a gombócokat. Én ezt úgy oldottam meg, hogy négy téglalap alakú sütőpapírt vágtam. Egyiket leterítettem a pultra, rátettem az egyik világos gombócot. Erre jött a második sütőpapír. Óvatosan kinyújtottam (eredetileg 20X25 cm-esre, én nem mértem). A harmadik sütőpapírt a pultra tettem, arra egy kakaós gombócot, arra pedig a negyedik sütőpapírt és ezt is kinyújtottam. Ezután óvatosan leszedtem a világos tészta tetejéről a sütőpapírt, majd ráborítottam a kakaósra, lehúztam a másik sütőpapírt is a világos tésztáról. A kakaós lap alatti sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük a rudat. Beleforgatjuk kókuszreszelékbe. A másikkal ugyanígy járunk el.

7. Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük pár órát. Utána szépen lehet szeletelni.

5 megjegyzés:

  1. Megcsináltam a sütit.., ki is dobom. Sajnos semmi íze nincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, pedig mi nagyon szeretjük.😊 Sokszor elkeszítettem már, a család egyik kedvence.

      Törlés
    2. Még arra gondoltam, valószínűleg kevesebb cukrot tettél bele, mint az ízlésednek megfelelő lett volna. Én ételt azért nem dobnék ki csak emiatt. Vagy bevonnám valamivel vagy összegyúrnám és úgy ízesíteném (rum, porcukor stb.). ;)

      Törlés
  2. Katasztrófális recept, teljesen ehetetlen

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig, akitől tanultam, sokan kipróbálták a receptjét és én is rengetegszer elkészítettem már. Mindig szerették.😊 Van ez így, mindenkinek minden nem tetszhet. További jó sütést, jó egészséget kívánok!😊🌷

      Törlés