2017. május 7., vasárnap

Vásári kókusztekercs

Egy Facebook csoportban találtam ezt a receptet. Itt-ott módosítottam rajta. Nagyon ízlett mindenkinek, gyorsan és egyszerűen elkészül, így biztosan elkészítem máskor is.














Hozzávalók (1 bögre=3 dl):
- 1 bögre tej,
- cukor (eredetileg 40 dkg, én jóval kevesebbet teszek bele, mert ez borzasztó édes lenne így nekünk),
- 1 bögre rétesliszt (nálam, mivel nem volt rétesliszt, fehér tönkölyliszt keverve nagyon aprószemű tönköly búzadarával és egy kevés keményítővel...sokadik alkalommal sem volt itthon rétesliszt, ezért án mindig sima liszt és egy pár dkg keményítő keverékével készítem...állítólag a réteslisztes változatot könnyebb csomómentesre kikeverni),
- 15 dkg vaj,
- 30 dkg kókuszreszelék, apróbb szemű a jobb ehhez,
- 2 dkg kakaópor,
- rum vagy rumaroma ízlés szerint a kakaós masszába,
- kevés kókuszreszelék a forgatáshoz.

Elkészítés:

Először fontos megjegyezni, hogy minden hozzávalót készítsünk oda a pultra. Nincs idő menet közben keresgélni, vacakolni, mert gyorsan "köt" a massza! 

1. Felteszünk 1 dl tejet és az összes cukrot melegedni. Ne forrjon, csak éppen melegítsük fel.

2. A maradék 2 dl tejet a liszttel csomómentesre keverjük, majd fellazítjuk a langyos cukros tejjel.

3. Állandó keverés mellett, lassú tűzön sűrűre, pudingszerűre főzzük. Ha nem sikerül csomómentesre, botmixerrel_gyorsan_ lehet korrigálni. Keverjük kitartóan. Ha beletesszük a 40 dkg cukrot, akkor az a rengeteg cukor megolvadva kissé lágyabbá, könnyebben kezelhetővé teszi a masszát, de én sokkot kapnék ennyi cukortól, így én sokkal kevesebbet teszek a tésztába. Olyan edényt használjunk, amiben nem kap oda, nem ég le a massza.

4. Még forrón belekeverjük a vajat és a kókuszreszeléket.

5. Megfelezzük a tésztát. Egyik felébe belekeverjük a kakaóport és a rumot/rumaromát. Ezután mindegyik masszát kétfelé vesszük, tehát így lesz 2 világos és két kakaós golyónk.

6. Egyenként kinyújtjuk a gombócokat. Én ezt úgy oldottam meg, hogy három téglalap alakú sütőpapírt vágtam. Egyiket leterítettem a pultra, rátettem az egyik világos gombócot. Erre jött a második sütőpapír. Óvatosan kinyújtottam (eredetileg 20X25 cm-esre, én nem mértem, nagyjából azonban tartottam ezeket a méreteket. Fontos, hogy ne legyen túl vastag és túl vékony sem a tészta, mert akkor nehéz lesz feltekerni...). A harmadik sütőpapírt a pultra tettem, arra egy kakaós gombócot, arra pedig egy darab sütőpapírt és ezt is kinyújtottam. Ezután óvatosan leszedtem a világos tészta tetejéről a sütőpapírt, majd ráborítottam a kakaósra (ekkor egy kicsit még óvatosan, nem túl erősen nyújtottam rajta a nyújtófával), lehúztam a másik sütőpapírt is a világos tésztáról. A kakaós lap alatti sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük a rudat. Beleforgatjuk kókuszreszelékbe. A másikkal ugyanígy járunk el.

7. Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük pár órát. Utána szépen lehet szeletelni.

16 megjegyzés:

  1. Megcsináltam a sütit.., ki is dobom. Sajnos semmi íze nincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, pedig mi nagyon szeretjük.😊 Sokszor elkeszítettem már, a család egyik kedvence.

      Törlés
    2. Még arra gondoltam, valószínűleg kevesebb cukrot tettél bele, mint az ízlésednek megfelelő lett volna. Én ételt azért nem dobnék ki csak emiatt. Vagy bevonnám valamivel vagy összegyúrnám és úgy ízesíteném (rum, porcukor stb.). ;)

      Törlés
    3. Isteni ez a recept!!! Én megcsináltam félfogós liszttel, teljesen tökéletes! Ezt el sem lehet rontani!
      Úgy kell csinálni, ahogyan le van írva. Az nagyon fontos, hogy az összefőzést teljes sűrűsödésig SPIRÁL hangerővel , tök simára kell főzni! A kevésbé gyakorlott asszonykáknak hölgyeknek a figyelmébe ajánlom. Én mondjuk, nagyon sokat sütöttem lakodalmakra is, szeletelőset és tortákat is.

      Törlés
    4. Köszönöm szépen, hogy írtál és azért is köszönet, hogy ötletet is adtál az elkészítéshez! :) (Mindig csodáltam azokat, akik lakodalmakra sütnek, főznek!)

      Törlés
  2. Katasztrófális recept, teljesen ehetetlen

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig, akitől tanultam, sokan kipróbálták a receptjét és én is rengetegszer elkészítettem már. Mindig szerették.😊 Van ez így, mindenkinek minden nem tetszhet. További jó sütést, jó egészséget kívánok!😊🌷

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Én is pont múlt héten készítettem el. Nagy sikere volt a családban. Egészségetekre! :)

      Törlés
  4. Én 15 dkg cukorral készítettem el és számunkra tökéletes csemege lett! Köszönöm a receptet, egyszerűbb és szerintem finomabb mint a hagyományos keksztekecs, és így nem is hízlal annyira! 😄😋

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, hogy írtál, Mariann! Nálunk nagy kedvenc ez a tekercs, a gyerekek igen boldogog, ha éppen ezt készítem és képesek összeveszni az utolsó szeletek miatt. 😊 Egészségetekre!😊

      Törlés
  5. Nagyon szuper köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  6. Én tej és gluténmentesen csináltam meg,nagyon finom,feldobtam kicsit olvasztott étcsokival a külsejét.

    VálaszTörlés
  7. Most fogom majd másodszorra elkészíteni,köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés