A recept ötlete Flat-cattől származik. A sóskát már le kellett szedni a kertben, én viszont húst szerettem volna főzni, mert már régen ettünk húsos ebédet (talán húsvétkor). Kicsit nézelődtem az interneten és végül megtetszett ez a hús-sóska párosítás. Nekem nagyon ízlett és tetszett a sóska enyhén savanykás íze a hús mellé.
Hozzávalók:
- 70-80 dkg mangalica tarja/karaj, apró kockákra vágva,
- 20-25 dkg friss sóska, vastag szára kiszedve, megmosva, aprítva (nem kell túl apróra, de vékony csíkokra is vághatjuk),
- 1 fej vöröshagyma, aprítva,
- 5-7 gerezd fokhagyma, aprítva,
- 1-2 evőkanál zsír a hagyma párolásához,
- 1 dl száraz bor,
- só,
- bors.
Elkészítés:
1. A zsíron megpároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a húst. Közepes lángon addig főzzük, míg levet ereszt, majd pedig elfővi a levét. Mikor már zsírjára sült, hozzáadjuk a fokhagymát és sózzuk, borsozzuk. Néhányat keverünk rajta és mikor érződik a fokhagyma illata (kb. fél perc), akkor felöntjük a borral. Teszünk még annyi vizet hozzá, hogy még ne lepje el a húst. Letakarjuk és alacsony lángon készre, puhára főzzük. Időnként pótoljuk a vizet.
2. Mikor elkészült a hús, akkor hozzáadjuk a darabolt sóskát. Amikor a sóska összeesett, elvesztette élénk, zöld színét, azaz megpárolódott, akkor elzárjuk a tüzet.
3. Mi párolt kölessel ettük.
Szerintem ez nekem is ízlene :) Újabb felhasználása a sóskának. Nagyon beindult a kertben felmagzani... Minden ötlet jól jön!
VálaszTörlésAkkor le kell szedni azt a sóskát, nincs mese. :) Nálam nem magzik még, egyet láttam csak, azt gyorsan le is törtem. Télire nem teszel el? Jó lehet krémlevesbe vagy tésztaszósznak. ;) Amúgy ennél a húsos ételnél nem érződik olyan intenzíven a sóska íze. Pont kellemes, nekem nagyon tetszett.
VálaszTörlésHétvégén nekiveselkedem, befőzöm mindet. Bár még van tavalyról egy pár üveggel. Rengeteg termett, több hullámban növöget általában. Legközelebb teszek töltike mellé. Beindítottad a fantáziámat :) https://vicuska13.blogspot.com/2010/09/taganrogi-borscsleves-soskaval.html Figyelmedbe ajánlom ezt a levest, imádom. Hátha nektek is fog ízleni.
Törlés