2017. május 3., szerda

Sóskával savanyított hús

A recept ötlete Flat-cattől származik. A sóskát már le kellett szedni a kertben, én viszont húst szerettem volna főzni, mert már régen ettünk húsos ebédet (talán húsvétkor). Kicsit nézelődtem az interneten és végül megtetszett ez a hús-sóska párosítás. Nekem nagyon ízlett és tetszett a sóska enyhén savanykás íze a hús mellé.




Hozzávalók:
- 70-80 dkg mangalica tarja/karaj, apró kockákra vágva,
- 20-25 dkg friss sóska, vastag szára kiszedve, megmosva, aprítva (nem kell túl apróra, de vékony csíkokra is vághatjuk),
- 1 fej vöröshagyma, aprítva,
- 5-7 gerezd fokhagyma, aprítva,
- 1-2 evőkanál zsír a hagyma párolásához,
- 1 dl száraz bor,
- só,
- bors.

Elkészítés:

1. A zsíron megpároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a húst. Közepes lángon addig főzzük, míg levet ereszt, majd pedig elfővi a levét. Mikor már zsírjára sült, hozzáadjuk a fokhagymát és sózzuk, borsozzuk. Néhányat keverünk rajta és mikor érződik a fokhagyma illata (kb. fél perc), akkor felöntjük a borral. Teszünk még annyi vizet hozzá, hogy még ne lepje el a húst. Letakarjuk és alacsony lángon készre, puhára főzzük. Időnként pótoljuk a vizet.

2. Mikor elkészült a hús, akkor hozzáadjuk a darabolt sóskát. Amikor a sóska összeesett, elvesztette élénk, zöld színét, azaz megpárolódott, akkor elzárjuk a tüzet.

3. Mi párolt kölessel ettük.

3 megjegyzés:

  1. Szerintem ez nekem is ízlene :) Újabb felhasználása a sóskának. Nagyon beindult a kertben felmagzani... Minden ötlet jól jön!

    VálaszTörlés
  2. Akkor le kell szedni azt a sóskát, nincs mese. :) Nálam nem magzik még, egyet láttam csak, azt gyorsan le is törtem. Télire nem teszel el? Jó lehet krémlevesbe vagy tésztaszósznak. ;) Amúgy ennél a húsos ételnél nem érződik olyan intenzíven a sóska íze. Pont kellemes, nekem nagyon tetszett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hétvégén nekiveselkedem, befőzöm mindet. Bár még van tavalyról egy pár üveggel. Rengeteg termett, több hullámban növöget általában. Legközelebb teszek töltike mellé. Beindítottad a fantáziámat :) https://vicuska13.blogspot.com/2010/09/taganrogi-borscsleves-soskaval.html Figyelmedbe ajánlom ezt a levest, imádom. Hátha nektek is fog ízleni.

      Törlés