2016. június 20., hétfő

Kecskesajtos sóskatorta

Már tavaly óta készülök erre a tortára. Akkor kimaradt, mert nem volt kecske krémsajtom. De most készítettem én magam krémsajtot, így már süthettem is a tortát. Nekem nagyon ízlett, férjemnek is és a gyerekek is örömmel ették, úgyhogy lesz ismétlés. A recept Flat-catnél található. Van már egyébként egy másik sóskatorta is a blogon. Az is finom volt.





Hozzávalók, ahogy én készítettem (26 cm-es formában):
- 15 dkg liszt (eredeti recept szerint 5 dkg búzaliszt, 5 dkg rétesliszt és 5 dkg kukoricaliszt),
- 10 dkg vaj,
- 2 dkg cukor (eredetileg 5 dkg cukor),
- 1 tojássárgája (nálam ez nem került bele),
- 1-2 evőkanál tejföl, csak, ha nem használunk tojást (!),
- 1 mokkáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna.

Hozzávalók a krémhez:
- 20 dkg kecsketejből készült krémsajt (eredetileg 15 dkg), a nem túl lágy változatot választom, mert tojást nem teszek a krémbe,
- 20 dkg friss sóska (eredetileg 10 dkg),
- 2,5 dl tejszín (volt, hogy nem volt itthon tejszínem, helyette 100 g tejfölt használtam és egy kicsit több cukrot)
- 3,5 dkg kukoricaliszt (eredetileg 2 dkg),
- 6,5 dkg cukor (lehet több is, ízlés kérdése),
- 2 egész tojás + 1 fehérje (én nem tettem bele tojást, mert lányom tojásérzékeny),

Ez a 2 hozzávaló csak akkor, ha nem használunk tojást:
- 1 dkg étkezési keményítő és
- egy-két kiskanál útifű maghéj, ha nem használunk tojást.

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Az eredeti recept szerint nem gyúrja össze, hanem gyorsan morzsát készít, majd azonnal sütőpapíros tortaformába nyomkodja egy evőkanállal a tésztát. Én viszont összegyúrtam és összeállítás után hűtőben pihentettem és csak pár óra múlva nyújtottam ki.

2. Előmelegített sütőben 220 fokon elősütjük a tésztát. Érdemes jól elősütni, hogy ne ázzon át majd a krémtől a tészta. Erre másodszor már nagyon figyeltem.

3. A krémhez a tejszín kivételével minden hozzávalót turmixgépbe teszünk. Simára dolgozzuk, végül hozzákeverjük a tejszínt is, de ezt már nem géppel.

4. Az elősütött tésztára öntjük a krémet, a sütő hőfokát lejjebb vesszük (eredeti recept szerint 140 fokra, nálam 150-160 fokra, mert gyenge a sütőm) és kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, szépen szeletelhető lesz.

3 megjegyzés:

  1. Valami hasonlót összehozok, nagyon izgatja a fantáziámat ez a sóska-torta :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagyon izgatta a fantáziám, mikor megláttam a receptet Flat-catnél és egy évet vártam, mire ki tudtam próbálni, de megérte. Mondjuk, addigra tojásérzékeny lett a lányom és kicsit gondolkodnom kellett, hogyan oldjam meg, de végül túlléptem ezen a nehézségen is. Idén majd újra kipróbálom, ha készítek krémsajtot. Most már van saját kecskénk, könnyebb lesz. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régebben olvastam külhoni blogon, hogy tojás helyett reszelt almát használtak, a pektin segít összefogni a masszát. Próbáld ki.
      Nekem ismerősöm van, aki elkezdett kecskékkel is foglalkozni, ígért kecskesajtot, amit nagyon szeretek.

      Törlés