2016. június 8., szerda

Sóskás tészta

Vasárnap este, mikor visszajöttünk a sajtkészítő tanfolyamról, gondolkodtam, mit is főzzek, ami hamar elkészül, de nem kell hozzá sok minden, mert még nincs annyi zöldség a kertben, hogy válogassak kedvemre. A sóskát egy kecskesajtos tortához tartogattam, de mivel a kecskesajtot még nem készítettem el hozzá, ezért végül leszedtem a leveleket. Meglepően finom ez az étel. Kicsit féltem, mit szólnak majd a gyerekek meg Rocker, de mindenki jóízűen megette. Máskor is elkészítem, mert gyors, kevés hozzávalóból megvan és finom is.


Hozzávalók:
- egy nagy tál friss sóskalevél, leszárazva, mosva, (télen üvegbe eltett sóskát használok, sok nem kell, 2-3 dl-es üvegnyi elég),
- 1 nagyobb fej hagyma, aprítva,
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva,
- 1 evőkanál liszt,
- kb. 2 dl tej,
- só,
- bors,
- szerecsendió,
- két evőkanál zsiradék,
- reszelt sajt a tetejére (pl. parmezán),
- tészta (tetszés szerinti formájú, méretű).

Frissítés: készítettem már úgy is, hogy tej helyett tejszínt tettem bele, lisztes habarás nem került bele, viszont turmixoltam a szószba helyette egy 8-10 dkg-os házilag, kecsketejből készített feta sajtot, de van, hogy tejes habarást végzek, plusz teszek bele feta sajtot, mikor mi van készleten vagy mihez van kedvem. Volt már úgy is, hogy egyszerűen csak tej+feta ment bele, semmi liszt. Mindenhogy finom lesz. :)


Elkészítés:

1. A zsiradékon megpároljuk az aprított hagymát, majd hozzákeverjük az apróra vágott fokhagymát is. Egyet keverünk rajta és mehet bele a sóska. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Lassú tűzön főzzük, pároljuk. Mikor a sóska elvesztette zöld színét (ez pár perc alatt bekövetkezik), botmixerrel az egészet összeturmixoljuk.

2. A lisztet csomómentesre kikeverjük a tejjel, majd hozzámerünk egy evőkanálnyit a sóskából, elkeverjük és az egészet visszaöntjük az edénybe. Jól elkeverjük, egyet forralunk rajta és elzárjuk a tüzet. (Lásd frissítés, van, hogy nem lisztes habarást végzek, kifejezetten illik a szószba a feta sajt.) Ha szükséges, adjunk még hozzá tejet/tejszínt, hogy a kívánt sűrűséget kapjuk. (Nem kell túl hígnak lennie, úgy szeretem, ha sűrű, krémes.)

3. A tésztát a szokásos módon megfőzzük, majd összekeverjük a szósszal, megszórjuk reszelt sajttal és fogyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése