2015. április 13., hétfő

Csokis perec

Ildikokkinál találtam a receptet. Nagyon finom, többször elkészítettem már. 








Hozzávalók: 
- 30 dkg liszt (vagy 20 dkg liszt ÉS 10 dkg pirított őrölt mandula vagy dió vagy mogyoró, akár vegyesen, sőt, van, hogy a liszt mennyiségéből levonok 2 dkg-ot és 2 dkg kukoricaliszttel pótlom azt),
- 20 nagyon hideg dkg vaj,
- 10 dkg porcukor (nálam kevesebb, legutóbb 6 dkg),
- 1 tojás sárgája (elhagyható, ebben az esetben valószínű, hogy kell hozzá egy kis hideg tejföl/sűrű joghurt),
- 1 teáskanál vanília kivonat vagy igazi vaníliás cukor vagy vanília kikapart belseje,
- 1 csipet só (én nem teszek bele),
- 1 csipet sütőpor (nálam ez elmarad, esetleg egy csipet szódabikarbónával helyettesítem),
- 1 citrom reszelt héja,
- 20-30 dkg étcsoki a bevonáshoz (van, aki kever egy pici olajat is a csokihoz, de én nem szoktam).

Elkészítés: 

1. A porcukrot, lisztet, sót, sütőport, pirított, őrölt mandulát alaposan összemorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal.

2. Ezután hozzáadjuk az előzőleg villával felvert tojássárgát. Nagyon gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Sokáig nem szabad ezeket a vajas tésztákat gyúrogatni, nehogy felmelegedjen, megolvadjon a vaj a kezünktől! (A kész sütemény szétesik, morzsálódos lenne miatta.) Fóliába csomagolva minimum egy órára hűtőbe tesszük pihenni.

2. Sütőpapíron vagy lisztezett felületen kinyújtjuk a pihentetett tésztát. Kb. 3-5 mm vastag legyen. Kiszaggatjuk perec formával. Én ekkor a tepsit visszateszem a hűtőbe (egy órára), hogy visszahűljön a tészta. 

3. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt roppanósra megsütjük. Ne barnuljon a teteje. Ha az alja kicsit barnul, akkor már kész is. A tepsin hagyom kihűlni, mert frissen sütve még nagyon törékeny. 

4. Gőz fölött megolvasztjuk a csoki kétharmadát. amikor felolvadt, levesszük a gőzről és belekeverjük a maradék csokit. Belemártogatjuk a pereceket (még mindig óvatosan, nehogy eltörjenek) és sütőpapírra tesszük őket száradni (az alja érintkezzen a sütőpapírral). Én két desszertes villával szoktam mártogatni, az alján lehúzom a csokit a villával, a tetején nem, és egy pár másodpercig hagyom, hogy visszacsöpögjön az edénybe a felesleges csoki. 

Hűvös helyen hagyjuk száradni, dermedni, majd dobozba zárjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése