Frissítés: azóta számtalanszor megsütöttem már ezt a pitét, többféle méretben, formában, tetején sajttal vagy anélkül, tojásmentesen és tejszínt kihagyva, krémsajttal, ricottával (ordával) pótolva azt (saját kecskéink tejéből készítem a tejtermékeket).
Hozzávalók a
tésztához:
- 20 dkg liszt,
- 10 dkg hideg vaj,
- egy csapott kiskanál só,
- néhány evőkanálnyi hideg víz.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2-3 tojás,
- 2,5 dl tejszín,
- 20 dkg liszt,
- 10 dkg hideg vaj,
- egy csapott kiskanál só,
- néhány evőkanálnyi hideg víz.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2-3 tojás,
- 2,5 dl tejszín,
- 10 dkg feta sajt, de, ha nincs,
akkor megteszi más sajt is,
- só,
- só,
- kevés bors (elhagyható),
- 25 dkg friss sóska.
Elkészítés:
1. A liszthez keverjük a sót. A vajat egy késsel beledaraboljuk és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel. Ne melegedjen fel a vaj! Ezután apránként adagoljuk a hideg vizet is. Annyi víz szükséges, amennyivel a tészta összeáll, de nem ragacsos. Amint összeállt a tészta, formázzunk belőle egy gombócot, tegyük zacskóba és hagyjuk egy éjszakát pihenni a hűtőben. (A tészta akár 1-2 nappal a felhasználás előtt is elkészíthető, sőt fagyasztható is.)
- 25 dkg friss sóska.
Elkészítés:
1. A liszthez keverjük a sót. A vajat egy késsel beledaraboljuk és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel. Ne melegedjen fel a vaj! Ezután apránként adagoljuk a hideg vizet is. Annyi víz szükséges, amennyivel a tészta összeáll, de nem ragacsos. Amint összeállt a tészta, formázzunk belőle egy gombócot, tegyük zacskóba és hagyjuk egy éjszakát pihenni a hűtőben. (A tészta akár 1-2 nappal a felhasználás előtt is elkészíthető, sőt fagyasztható is.)
2. Elkészítjük a tölteléket. A sóska
szárát kiszedjük, váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük, és nagyobb
darabokra vágjuk.
3. Egy nagy serpenyőben 1-2 perc alatt kissé megfonnyasztjuk a sóskát. Nem kell sokáig főzni, éppen csak essen össze.
4. A tojásokat a tejszínnel kikeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a darabolt sóskát is.
3. Egy nagy serpenyőben 1-2 perc alatt kissé megfonnyasztjuk a sóskát. Nem kell sokáig főzni, éppen csak essen össze.
4. A tojásokat a tejszínnel kikeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a darabolt sóskát is.
5. A tésztát kinyújtjuk, piteformába
nyomkodjuk, széleit elrendezzük, az esetleg lelógó széleket levágjuk. (Ne
dobjuk ki a leeső tésztadarabokat, hanem zacskózzuk, tegyük dobozba, majd
mélyhűtőbe és néhány alkalom után összegyűlik majd annyi tészta, hogy abból
újabb pitét tudunk sütni.) Ha van idő, akkor a formába rendezett tésztát még
betehetjük a hűtőbe 30 percre, így lehűl a tészta sütés előtt, a végeredmény
pedig még ropogósabb lesz ezáltal. Sütés előtt villával alaposan megszurkáljuk
a tészta alját, hogy ne púposodjon fel. Általában vakra szokás sütni (ezzel is
a tészta felpúposodását lehet megakadályozni), de én általában nem használok
nehezéket az elősütéshez. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig elősütjük
a tésztát. Akkor jó, ha a tészta felülete kissé megszárad és a tészta kap egy
enyhe színt.
6. Az elősütött tésztán elrendezzük a tölteléket, rámorzsoljuk a feta sajtot és 180 fokon készre sütjük a pitét. Langyosan vagy hidegen fogyasztjuk.
6. Az elősütött tésztán elrendezzük a tölteléket, rámorzsoljuk a feta sajtot és 180 fokon készre sütjük a pitét. Langyosan vagy hidegen fogyasztjuk.
Tipp: készíthetünk ebből a tésztából mini pitéket.
A sós pite egy remek találmány.
Gyorsan elkészül, bármilyen maradékot (sajt, sült hús, szalonna, kolbász,
zöldségek, hal, gomba) felhasználhatunk hozzá, jól szállítható, remek ebéd,
tízórai vagy uzsonna, piknikezéshez, kiránduláshoz is jó választás lehet.
Tojásmentes változatban is
elkészíthetők ezek a piték. Ilyenkor tojás helyett nem túl lágy krémsajtot vagy
akár reszelt sajtot keverek a töltelékbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése