2015. április 26., vasárnap

Sóskás pite (quiche) 1.

A spárgás pite mellett ezt a sóskás pitét sütöttem. Nagyon finom, egyik kedvencem lett ez a pite. Soha nem gondoltam, hogy a sóskamártáson kívül mást is lehet készíteni ebből a zöldségből. Még van pár elmentett sóskás receptem, amit szeretnék a közeljövőben kipróbálni. Ezt a receptet Dolce Vitánál találtam és némi módosítással Panni születésnapjára sütöttem a vendégeknek.

Frissítés: azóta számtalanszor megsütöttem már ezt a pitét, többféle méretben, formában, tetején sajttal vagy anélkül, tojásmentesen és tejszínt kihagyva, krémsajttal, ricottával (ordával) pótolva azt (saját kecskéink tejéből készítem a tejtermékeket).













Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg liszt,
- 10 dkg hideg vaj,
- egy csapott kiskanál só,
- néhány evőkanálnyi hideg víz.

Hozzávalók a töltelékhez: 

- 2-3 tojás,
- 2,5 dl tejszín,
- 10 dkg feta sajt, de, ha nincs, akkor megteszi más sajt is,
- só,
- kevés bors (elhagyható),
- 25 dkg friss sóska.

Elkészítés:

1. A liszthez keverjük a sót. A vajat egy késsel beledaraboljuk és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel. Ne melegedjen fel a vaj! Ezután apránként adagoljuk a hideg vizet is. Annyi víz szükséges, amennyivel a tészta összeáll, de nem ragacsos. Amint összeállt a tészta, formázzunk belőle egy gombócot, tegyük zacskóba és hagyjuk egy éjszakát pihenni a hűtőben. (A tészta akár 1-2 nappal a felhasználás előtt is elkészíthető, sőt fagyasztható is.)

2. Elkészítjük a tölteléket. A sóska szárát kiszedjük, váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük, és nagyobb darabokra vágjuk.

3. Egy nagy serpenyőben 1-2 perc alatt kissé megfonnyasztjuk a sóskát. Nem kell sokáig főzni, éppen csak essen össze.

4. A tojásokat a tejszínnel kikeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a darabolt sóskát is.
5. A tésztát kinyújtjuk, piteformába nyomkodjuk, széleit elrendezzük, az esetleg lelógó széleket levágjuk. (Ne dobjuk ki a leeső tésztadarabokat, hanem zacskózzuk, tegyük dobozba, majd mélyhűtőbe és néhány alkalom után összegyűlik majd annyi tészta, hogy abból újabb pitét tudunk sütni.) Ha van idő, akkor a formába rendezett tésztát még betehetjük a hűtőbe 30 percre, így lehűl a tészta sütés előtt, a végeredmény pedig még ropogósabb lesz ezáltal. Sütés előtt villával alaposan megszurkáljuk a tészta alját, hogy ne púposodjon fel. Általában vakra szokás sütni (ezzel is a tészta felpúposodását lehet megakadályozni), de én általában nem használok nehezéket az elősütéshez. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig elősütjük a tésztát. Akkor jó, ha a tészta felülete kissé megszárad és a tészta kap egy enyhe színt.

6. Az elősütött tésztán elrendezzük a tölteléket, rámorzsoljuk a feta sajtot és 180 fokon készre sütjük a pitét. Langyosan vagy hidegen fogyasztjuk.

Tipp: készíthetünk ebből a tésztából mini pitéket.
A sós pite egy remek találmány. Gyorsan elkészül, bármilyen maradékot (sajt, sült hús, szalonna, kolbász, zöldségek, hal, gomba) felhasználhatunk hozzá, jól szállítható, remek ebéd, tízórai vagy uzsonna, piknikezéshez, kiránduláshoz is jó választás lehet.

Tojásmentes változatban is elkészíthetők ezek a piték. Ilyenkor tojás helyett nem túl lágy krémsajtot vagy akár reszelt sajtot keverek a töltelékbe. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése