2015. április 26., vasárnap

Sós keksz

Gergő beteg volt, így nem tudott sok mindent enni. Bolti kekszet nem akartam adni neki, sütöttem hát egy kis sós kekszet. Annyira ízlett neki, egész nap ezt rágcsálta. Tényleg eteti magát ez az egyszerű kis keksz.



A receptet itt találtam. Tejmentes és tojásmentes kekszek.

Hozzávalók egy egész adaghoz (én csak a fele adagot sütöttem, de így is lett bőven):
- 55 dkg liszt,
- 2,4 dl víz
- 1 zacskó szárított élesztő (én egy kevés friss élesztőt tettem csak bele, kb. 1 dkg-ot)
- 0,8 dl olaj,
- 1,5-2 teáskanál só,
- 1 teáskanál cukor,
- tetejére: szezámmag, darálatlan mák, nagyszemű só, lenmag, köménymag (mi most üresen ettük).

Elkészítés: 

1. Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk egy kevés vízben. Ha szárított élesztőt használunk, akkor azt nem kell felfuttatni, rögtön mehet a liszthez.

2. A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk, majd letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

4. A tésztát 4 részre vesszük. Az első részt kinyújtjuk jó vékonyra (1 mm). Megszórjuk a magvakkal vagy sóval, ha akarjuk. Nyújtófával belenyomkodjuk a tésztába.

5. Késsel vagy derelyevágóval négyzetekre vágjuk tetszés szerinti méretre. Szerintem a kicsik ropogósabbak. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kekszeket és megsütjük. A másik három tésztadarabbal ugyanígy járunk el.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése