2015. május 27., szerda

Kandírozott narancshéj

Még decemberben készült ez a cukrozott narancshéj, de mint annyi mindent, ezt is eltettem a kamrapolcra, hogy majd valamire jó lesz. A tavaszi nagytakarítás alkalmával került elő a meggy chutney-val együtt.

Rengeteg, kb. 30-40 kiló kezeletlen héjú narancsot vásároltunk a télen. Egy nagy részének a héját lereszeltem dobozoltam és mélyhűtőbe tettem. Másik részéből pedig kandírozott narancshéj készült.

Kétféle változatban készült a narancshéj. Fele xukorral, fele sima cukorral. A xukorral bevont héj nem finom, fakó színű és nincs narancs illata, míg a cukros változat ropog, narancs illatú és kellemes ízű.


Hozzávalók:
- 5 narancs héja,
- 18 dkg cukor,
- kb. 2 dl víz.

Elkészítés:

1. A narancsot alaposan megmossuk, majd éles késsel minél tökéletesebben próbáljuk eltávolítani a héj alatti fehér részt. A kívánt méretűre daraboljuk.

2. A narancshéjat tálba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Hűtőben 4-5 napon át ázni hagyjuk úgy, hogy naponta cseréljük rajta a vizet (egyszer vagy kétszer).

3. Amikor letelt az 4-5 nap, akkor újra átöblítjük a héjat. Edénybe tesszük, bőven felöntjük vízzel és nagy lángon felforraljuk. Forrástól számítva még 2 percig hagyjuk forrni, majd leszűrjük. Így már biztosan kifőztük a keserű ízt a héjból.

4. A narancshéjat visszatesszük az edénybe és felöntjük tiszta vízzel. Annyi vízzel öntsük fel, amennyi ellepi. Rászórjuk a cukrot. Kis lángon főzzük. Nagyon fontos, hogy alacsony lángon főjön. Akkor kész, ha a héj külső oldala átüvegesedik és villával könnyen el lehet vágni. Kb. fél óra-egy óra, mennyiségtől függően.

5. Leszűrjük és sütőpapírral bélelt tálcára borítjuk. 1-2 nap alatt megszárad, majd légmentesen záródó dobozba töltjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése