2015. május 27., szerda

Gesztenyés-lencsés egytál

Rita konyhájában találtam a receptet. Kicsit átalakítottam és nem is babot, hanem lencsét tettem bele. Nagyon finom egytál lett belőle. A gyerekek is jó étvággyal ették.





Hozzávalók:
- 2 evőkanál zsiradék,
- 1 vöröshagyma,
- 1 nagy üveg házi paradicsomlé (nagyon sűrű) vagy helyette 3 friss paradicsom és 3 evőkanál sűrítmény,
- 2 gerezd fokhagyma,
- fél ág friss rozmaring levelei,
- 4 friss zsályalevél,
- 5 friss oregánó levél,
- fél citrom reszelt héja,
- só,
- bors,
- alaplé vagy víz (kb. 2 dl, de attól is függ, milyen paradicsomot vagy levet használtunk),
- 20 dkg főtt, hámozott gesztenye,
- 30 dkg sárgarépa,
- 1 csokor friss petrezselyem (én most nem tettem),
- vörösbab vagy vöröslencse vagy barna lencse.

Elkészítés:

1. Ha nem konzerv, hanem száraz babot vagy barna lencsét használunk, akkor azt főzzük meg enyhén sós vízben. Ne maradjon leve. A vöröslencse hamar megfő, azt nem kell előfőzni.

2. A hagymát apróra vágjuk és a zsiradékon megdinszteljük. Ezután vagy hozzáöntjük a paradicsomlevet vagy hozzáadjuk a paradicsomot és a sűrítményt. Alacsony hőfokon kicsit főzzük, majd fűszerezzük és simára turmixoljuk.

3. A gesztenyét és a vékonyra karikázott répát ekkor adjuk hozzá. Én legközelebb lehet, hogy a répát külön megpárolom, mert nagyon sokára puhult csak meg a paradicsomban. Kis lángon készre főzzük. Amikor megfőtt a répa, akkor hozzáadjuk az előfőzött babot vagy lencsét. Ha vöröslencsével készítjük, akkor ne a végén, hanem kb. negyed órával előtte keverjük a szószba. Egyet forralunk rajta. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése