2021. november 7., vasárnap

Brokkolis borsókrémleves borsópuffanccsal

Ezek az ételek az előző bejegyzésben említett vacsorához készültek. A gyerekek főztek, gyerekszakácskönyvekből, az én segítségemmel. Nagyon jó móka volt, habár én a végére azért igencsak elfáradtam. 

Főztünk brokkolis borsókrémlevest borsópuffanccsal, pizzát, de egészségesebb változatban (a tésztája hajdinaliszttel készült), végül egy kis "bűnözés" a végére, narancsos sült tészta, fahéjas porcukorral megszórva. 


A leves nagyon egyszerűen készült. Két szakácskönyv receptjéből olvasztottuk össze. (Vrábel Krisztina Végtelen spagetti és Bernáth József Szörnyen jó szakácskönyv) Fogtunk egy nagyobb adag fagyasztott zöldborsót, egy brokkolit és feltettük főzni annyi vízzel, ami éppen ellepte, fűszereztük borssal, egy teáskanál szárított vegyes zöldséggel és amikor a borsó megpuhult, sóztuk is. Tettünk bele egy gerezd fokhagymát is. 

Amikor minden megpuhult, botmixerrel krémesre törtem. Hogy tényleg teljesen sima, krémes legyen az állag, átpasszíroztam, de ez eléggé nagy munka volt. 

A levesbetét borsópuffancs volt, aminek receptjét Bernáth József Szörnyen jó szakácskönyvéből vettük. 

Hozzávalók a puffancsokhoz: 

- 4 szelet bacont ír a recept, nálunk egy kis szalonna, 

- 1 fej vöröshagyma,

- néhány ág mentalevél (mi nem tettünk bele),

- 12 dkg fagyasztott zöldborsó,

- 1 tojás,

 - só,

- 15 g liszt,

- fél dl olívaolaj (én nem tettem bele). 

Elkészítés: 

1. Pici kockára vágjuk a bacont (nálunk szalonnát). Megpirítjuk egy serpenyőben. 

2. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Hozzáadjuk a szalonnához. Egy-két percig pirítjuk, majd kiszedjük egy tálba. Itt kell az apróra vágott mentalevelet is hozzáadni (mi nem tettünk bele) és néhány levelet félretenni a díszítéshez. 

3. A borsót fagyosan, főzés nélkül egy aprítógépbe tesszük. Rászórjuk a lisztet és elindítjuk a gépet. Nálam a gép akkor aprította csak fel a borsót, mikor egy kicsit hagytam olvadni. Ki-be kapcsolgatva porrá őröljük a borsót. 

4. Ha porrá őrőltük a borsót, hozzáadjuk a szalonás keveréket, a tojást, a mokkáskanál sót és az olaj felét (én nem tettem bele). Így együtt keverjük a géppel, míg összeáll. 

5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A minimuffin forma mélyedéseit egy-két csepp olajjal kikenjük. Betesszük a sütőbe 3 percre. 

6. Ezután kivesszük és a mélyedésekbe kanalazzuk a masszát. Egy-egy teáskanálnyit. Ha az összes masszát belekanalaztuk, mehet vissza a sütőbe. Kb. 10-12 perc alatt megsül, de azért figyeljük. 

7. Az eredeti recept nyársra húzta a kész puffancsokat és a nyársakat a tányérra állítva tálalta a levessel. Mi egyszerűen csak a leves mellé tettük egy kistányérra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése