2021. november 29., hétfő

Szilvalekváros-diós mézestekercs

 A leírást egy Rama szakácskönyvben találtam, de az interneten számos heléyen fellelhető a recept. 


Hozzávalók: 

- 50 dkg liszt, 

- 1 mokkáskanál só, 

- 1 kiskanál mézessütemény fűszerkeverék, 

- 1 kiskanál szódabikarbóna, 

- 20 dkg porcukor (én nem tettem bele), 

- 10 dkg vaj (vagy 7 dkg zsír), 

- 15 dkg méz, 

- 2 tojás. 

Hozzávalók a töltelékhez: 

- 30-40 dkg sűrű, ha lehet, nem idei szilvalekvár,

- 10-15 dkg darabolt dióbél, 

- a lekenéshez 1 tojás. 

Elkészítés: 

1. A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd összedolgozzuk a puha vajjal, mézzel (én ezt a kettőt kicsit összemelegítettem), tojásokkal. A tészta összeáll, kicsit ragacsos lehet, de ennek ilyennek kell lennie. Mivel az én lisztem mindig több folyadékot igényel, az én tésztám nem volt ragacsos. Legközelebb teszek majd hozzá egy kevéske tejfölt, hogy lágyítsam a tésztát. 

2. A tésztát letakarjuk és 2-3 órát, akár egy éjszaját pihentetjük hűtőben. 

3. 3 részre osztjuk a tésztát pihentetés után. 35X20 cm-esre nyújtjuk az egyik tésztagombócot. A középső harmada legyen kicsit vastagabb, erre kerül majd egy csíkban a szilvalekvár harmada. 

4. A durvára vágott dió harmadát rászórjuk a lekvárcsíkra. 

5. A recept szerint úgy kell eljárni, hogy először először alulról, majd felülről ráhajtjuk a tésztát a lekváros részre, majd összenyomkodjuk a tészta széleit a találkozásnál és hajtással lefele sütőpíparral bélelt tepsire helyezzük a rudat. Tetejét felvert tojással lekenjük. 

Én nem tudtam hajtogatni, ezért gyors mozdulattal egyszerűen feltekertem a tésztát. 

6. A másik két tésztadarabbal is hasonlóan járunk el. (Én most fél adagot gyúrtam be és egy rudat készítettem belőle.)

7. Előmelegített, 190 fokos sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, jól záródó dobozba tesszük és csak másnap szeleteljük. Elárulom, én már aznap, sütés után pár órával felvágtam. Egy recés késsel szépn lehetett szeletelni. 

1 megjegyzés: