A receptet a nosalty-n találtam. Nem tartottam a hozzávalók pontos mennyiségét és listáját, de támpontnak ide most az eredeti receptet írom. Finom, laktató, egészséges leves. Csak ajánlani tudom.
Hozzávalók (én mindenből többet tettem):
- 1 közepes sárgarépa, kis kockákra vágva,
- 1 közepes szár halványító zeller, kis kockákra vágva (nálam zellergumó),
- 1 fej vöröshagyma, aprítva,
- 40 dkg vörösbab vagy más babféle, előre beáztatva,
- 20 dkg sütőtök, hámozva, nagyobb kockára vágva,
- 1 darab közepes krumpli, hámozva, kockázva,
- zöldségalaplé vagy víz,
- só,
- bors,
- zsiradék,
- fokhagyma tálaláshoz, a pirítós mellé (mi most nem ettünk hozzá pirítóst).
Elkészítés:
1. A hagymát, répát, zellert pár evőkanál zsiradékon kis sóval párolni kezdjük. Figyeljük, kevergessük, nehogy odaégjen. Fedőt is tettem rá.
2. Ezután mehet hozzá az előző este beáztatott, leszűrt, leöblített bab és felöntjük vízzel.
3. Kicsit később a krumpli is, majd a sütőtök és a legvégén, mikor már szinte kész a leves, a leveles kel (ez utóbbinak a középső, hosszú szárát vágjuk ki, és a megmaradt leveleket tépjük vagy vágjuk kisebb darabokra). Borsozzuk.
4. Az eredeti receptnél más a zöldségek főzésének sorrendje, aki kíváncsi, nézze meg a fent hivatkozott linken az eredeti receptet.
5. Mikor minden megfőtt, akkor szedtem ki pár evókanálnyi levest zöldségekkel együtt (leveles kelt nem) és turmixoltam simára. Ezután visszaöntjük az edénybe a turmixolt zöldségeket. Sózzuk, ha szükséges és felforraljuk. Fokhagymával bedörzsölt pirítóst lehet mellé kínálni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése