Van már egy csicseriborsós sütirecept a blogon (ITT), de az egészen más. Finom, édeskés, de nem túl édes, egészséges, fehérjében gazdag csemege. A gyerekeimnek nagyon ízlett.
A receptet és az ötletet itt találtam, de kicsit módosítottam rajta, Jelzem, hol és mit.
Hozzávalók:
- 25 dkg megfőzött csicseriborsó (konzerv vagy otthon főzött, nem sós!),
- 6 dkg mandulavaj, de lehet tahini vagy mogyoróvaj is (nálam tahini volt és nem mértem a súlyát),
- 5 puha, húsos datolya,
- egy csapott teáskanál szódabikarbóna (nálam inkább mokkáskanál),
- 8 dkg étcsoki, aprítva,
- nálam került még bele 8-10 dkg darált dió és nagyon apróra vágott aranymazsola.
Elkészítés:
1. A csicseriborsót leöblítjük, nagyon alaposan lecsepegtetjük. Ezután a datolyával pépesre törjük robotgépben. Nekem ez a művelet nem ment könnyen, így én most adtam hozzá a tahinit és a diót is. A recept egyébként azt írta, ha nehezen viszi a gép a csicseriborsót, akkor 1 evőkanál vizet adhatunk hozzá. Én nem akartam, így inkább már most beleöntöttem a tahinit. Hogy mennyit, azt nem mértem, inkább azt figyeltem, mikor lesz keksztészta állagú, jól formázható a massza (azaz ne törjön, ne essen szét és ne is legyen ragacsos, túl lágy).
2. Ezután belekeverjük a többi hozzávalót is. A recept szerint 20 percre hűrőben kellett volna pihentetni a masszát, de én ettől eltekintettem.
3. Ízlés szerinti méretű adagokat veszünk ki a tésztából, golyókat formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsin ellapítjuk őket.
4. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. (15-20 perc, de inkább figyelgessük, mert nem egyformán erősek/gyengék a sütők) Ha megsültek a sütik, egy kicsit hagyjuk majd a tepsin, mert frissen törhet. Ezután lehet kiszedni és rácson hűlni hagyni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése