2022. január 24., hétfő

Vegán süti csicseriborsóból 2.

 Van már egy csicseriborsós sütirecept a blogon (ITT), de az egészen más. Finom, édeskés, de nem túl édes, egészséges, fehérjében gazdag csemege. A gyerekeimnek nagyon ízlett. 


A receptet és az ötletet itt találtam, de kicsit módosítottam rajta, Jelzem, hol és mit. 

Hozzávalók: 

- 25 dkg megfőzött csicseriborsó (konzerv vagy otthon főzött, nem sós!),

- 6 dkg mandulavaj, de lehet tahini vagy mogyoróvaj is (nálam tahini volt és nem mértem a súlyát),

- 5 puha, húsos datolya,

- egy csapott teáskanál szódabikarbóna (nálam inkább mokkáskanál),

- 8 dkg étcsoki, aprítva,

- nálam került még bele 8-10 dkg darált dió és nagyon apróra vágott aranymazsola. 

Elkészítés: 

1. A csicseriborsót leöblítjük, nagyon alaposan lecsepegtetjük. Ezután a datolyával pépesre törjük robotgépben. Nekem ez a művelet nem ment könnyen, így én most adtam hozzá a tahinit és a diót is. A recept egyébként azt írta, ha nehezen viszi a gép a csicseriborsót, akkor 1 evőkanál vizet adhatunk hozzá. Én nem akartam, így inkább már most beleöntöttem a tahinit. Hogy mennyit, azt nem mértem, inkább azt figyeltem, mikor lesz keksztészta állagú, jól formázható a massza (azaz ne törjön, ne essen szét és ne is legyen ragacsos, túl lágy). 

2. Ezután belekeverjük a többi hozzávalót is. A recept szerint 20 percre hűrőben kellett volna pihentetni a masszát, de én ettől eltekintettem. 

3. Ízlés szerinti méretű adagokat veszünk ki a tésztából, golyókat formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsin ellapítjuk őket. 

4. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. (15-20 perc, de inkább figyelgessük, mert nem egyformán erősek/gyengék a sütők) Ha megsültek a sütik, egy kicsit hagyjuk majd a tepsin, mert frissen törhet. Ezután lehet kiszedni és rácson hűlni hagyni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése