2022. január 24., hétfő

Boldogi nagyrózsa

 Férjem karácsonyra meglepett egy nagyrózsa formával, így most már én is süthetek ilyen gyönyörű fánkokat! A fánksütőhöz való recept sok helyen megtalálható az interneten. 


Hozzávalók: 

- fél liter tej,

- 5 tojás,

- 3 evőkanál cukor,

- 1 késhegynyi szódabikarbóna,

- körülbelül 40 dkg liszt szitálva (nem biztos, hogy ennyi kell, inkább a tészta állagát figyeljük),

- zsiradék a sütéshez,

- fahéjas vagy csak sima porcukor a tálaláshoz. 

Elkészítés: 

1. A tojásokat összekeverjük a cukorral (nem kell habosra, nem szabad sokáig kevergetni). Apránként hozzáadjuk a tejet és a lisztből annyit, hogy palacsintatészta sűrűségű tésztát kapjunk. Közben ne felejtsük a szódabikarbónát is a tésztába keverni. 

Ha sűrűbb tésztát készítünk, akkor a fánk puhább, ha hígabb tésztát, akkor ropogósabb lesz. Nekem ez utóbbi tetszik jobban. 

Ha véletlenül csomós lesz a tészta, szűrjük át!

2. Én mindent zsírban sütök, nem használok soha olajat, de sok recept azt javasolja, hogy aki olajban sütné a fánkot, tegyen az olaj mellé egy nagy kanál zsírt is. Állítólag így jobban, könnyebben lejön majd a formáról a tészta, mások szerint szebbre, pirosabbra sül majd a fánk. 

A lényeg, hogy forrósítsuk fel a zsiradékot és vele együtt a formát is. És jegyezzük meg, hogy a forma mindig legyen előforrósítva, minden egyes fánk sütése előtt. 

Ha túl forró lesz a zsiradék, megég a tészta, ha nem elég meleg, akkor meg magába szívja a zsírt. 

3. A felforrósított formát kiemeljük a zsírból, lerázzuk. Átemeljük a tésztába. Belemerítjük. Vigyázat! Ne teljesen, pár mm maradjon felül, amit nem ér tészta (különben nem tudjuk majd leszedni a fánkot a formáról). 

Kiemeljük a tésztából a formát, kicsit megrázzuk és gyorsan áthelyezzük a forró zsírba. Nem szabad az edény aljára nyomni a tésztát, úgy fogjuk, hogy ne érjen le az aljára. Amikor beletettük a zsírba a tésztát, kicsit mozgassuk a formát föl-le. Ahogy belekerült a tészta a forró zsírba, egyből látnunk kell, hogy a tészta teteje elválik  a formától, kinyílik a virág. 

Nagyon gyorsan megsül, figyeljük. Aranybarnára kell sütni. Ha kész, óvatosan megfordítjuk a formát, hogy a felesleges zsír ki tudjon folyni. Egy tál fölé helyezzük ezután a fánkot egy kis kalapács segítsgével leütjük a fánkot a formáról (nálam klopfolókalapács a fém rész nélkül). 

Porcukorral vagy fahéjas porcukorral kínáljuk. 


Nekem sokat segítettek ezek az anyagok: ITT egy cikk és EZ a videó. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése