Borbás Marcsi Édes békeidők II. című könyvében található a recept. Van egy hasonló recept a blogon, itt, de nekem ez tetszik jobban (abban kevesebb a zsiradék).
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt,
- 10 dkg vaj,
- 5 dkg sertészsír,
- 1 teáskanál só,
- 1 teáskanál sütőpor,
- kb. 2 evőkanál tejföl,
- 20 dkg (gouda) reszelt sajt,
a tetejére:
- 5 dkg sajt/egész mák/szezámmag/köménymag, ki mit szeretne,
- 1 tojás.
Elkészítés:
1. A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal és zsírral. Ezután megy még bele a reszelt sajt és annyi tejföl, hogy a tészta összeálljon.
2. Zacskóba vagy fóliába csomagoljuk a tésztát és legalább 30 percre betesszük a hűtőbe.
3. Ezután egy lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát (Marcsi 1 cm-t javasol, nálam kicsit kevesebb volt) és kiszaggatjuk.
A recept azt javasolja, előbb kenjük le felvert tojással a tésztát, majd szórjuk meg a tetejére szánt tojással vagy magokkal. Én azonban ezt nem tartom jó ötletnek, hiszen a szabáshulladékot újra összegyúrva még sok perecet kapunk majd.
Tehát én először nyújtottam a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam az első adag perecet. Felvert tojással lekentem a tetejüket és megszórtam sajttal, némelyiket mákkal vagy köménymaggal.
4. 190 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése