2022. december 14., szerda

Vajas pogácsa

 Luca-napra sütöttem ezeket a pogácsákat. Az egyikbe rejtettem egy pénzérmét is a babona és szokás kedvéért. 


A receptet Rupáner oldalán találtam. Itt-ott változtattam a leíráson, de jelzem, hogy mit. 




Hozzávalók: 

- 50 dkg liszt,

- 25 dkg vaj,

- 3 tojássárgája,

- 1 csapott evőkanál só,

- 1 kisebb poharas tejföl (de liszttől függ, lehet, hogy kicsit több is kell majd),

- 1 kocka élesztő (eredetileg 2,5-3 dkg-ot terveztem csak tenni bele, mert olyan soknak tűnt ez az 5 dkg, végül 4 dkg élesztőt gyúrtam a tésztába),

- 1 egész tojás a tetejére. 

Elkészítés: 

1. A lisztet, sót, vajat elmorzsoljuk. 

2. Közepébe öntjük a tojássárgát, tejfölt és rámorzsoljuk az élesztőt. 

3. A tésztát összegyúrjuk. Közepesen kemény tészta lesz. Mikor összegyúrtuk, a tálat becsomagoljuk. Én egy tiszta kukazsákba tettem bele a tálat és így ment a hűtőbe. 5-6 órát pihenjen a hűtőben. 

4. Ezután a recept azt javasolja, hogy lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát és nyújtjuk. Én azonban gyúrás helyett egyszer meghajtogattam a tésztát, kicsit hagytam állni (pár perc), majd nyújtottam ujjnyi vastagra (a recept szerint 2 cm-re). 

5. Tetejét berácsozzuk, szaggatjuk (olyan 3-3,5 cm-es volt a szaggatóm). Az oldalukat meg is sodorhatjuk óvatosan, így magasabb lesz. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem a tésztát és én nem 10-15 percig hagytam pihenni, konyharuhával letakarva, hanem 50 percet (ha valahol melegebb a konyha, lehet, hogy elég 30-40 perc is).  

6. Sütés előtt nagyon óvatosan, hogy ne folyjon le a tojás a pogácsa oldalára, bekenjük a tetejét felvert egész tojással. 

7. 220 fokra előmelegített sütőben sült világos aranybarnára. (Az eredeti recept 180-200 fokot ír.) Túlsütni nem szabad, mert akkor kiszárad. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése