Oldalak

2016. július 9., szombat

Mángoldos lencsefasírt feta sajtos, diós répasalátával

A Vidék íze 2016 júliusi számában található egy hasonló recept. Ez adta az ötletet és készítettem el a saját (tojásmentes) verziónkat. Elég sok lett belőle, mert elmértem a lencseadagot, de remek volt vacsorára görög salátával is. Gyönyörű mángold leveleket szedtem a kertünkben. A szárát semmiképp ne dobjuk ki. Készítsünk belőle például gratint. Finom vacsora volt belőle sok-sok salátával kísérve. Mivel még mindig maradt egy jó adag mángold, ezért abból megsütöttem a különleges, édes mángoldos pitét. Ennek a receptje itt található. A gyerekeknek fel sem tűnt, hogy megettek egy jó adag zöldséget.


Hozzávalók a fasírthoz:
- 1 csésze főtt lencse (én 25 dkg lencsét főztem meg, amiből végül rengeteg lett, de nem baj, mert elfogyott vacsorára, saláta mellé a maradék fasírt),
- 1 csésze főtt köles vagy quinoa,
- egy jó adag mángold (eredetileg egy csokor, de én tettem bőven), aprítva,
- fél csésze hajdinaliszt (én nem mértem, mennyit tettem bele),
- zsemlemorzsa, ha igényli a massza állaga,
- darált vagy durvára tört napraforgómag vagy szezámmag vagy vegyesen,
- só,
- bors,
- kömény,
- 1 tojás annak, aki eszik tojást, én helyette 1 teáskanál útifűmaghéjat és 1 teáskanál darált lenmagot tettem bele,
- 1 csokor koriander (én nem tettem bele),
- fél fej vöröshagyma aprítva,
- 1-2 gerezd fokhagyma, aprítva,
- pár evőkanál olívaolaj a sütéshez.

Elkészítés:

1. Az összes hozzávalót összegyúrjuk. Olyan állaga legyen a masszának, hogy meg tudjuk formázni a fasírtokat és ne folyjon szét, de ne vigyük túlzásba sem, ne legyen lisztízű.

2. A fasírtokat megformázzuk, szétlapítjuk és olajjal kikent sütőpapírra fektetjük őket. Tetejüket is meglocsoljuk olajjal.

3. 200 fokra előmelegített sütőben sütjük. Nálam két gáztepsivel sült egyszerre, légkeveréses sütőben. Félidőben megforgatjuk a fasírtokat.

Hozzávalók a salátához:
- répa, finomra reszelve,
- alma, finomra reszelve,
- feta sajt,
- dió aprítva, pirítva,
- natúr joghurt,
- só,
- aszalt vörösáfonya (nálam ez kimaradt),
- majonéz (én ezt nem tettem bele)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése