Oldalak

2013. március 31., vasárnap

Csokis-fahéjas keksz

Húsvéti csokinyuszi helyett ezt kapta tőlem R. Néhány éve sütöttem utoljára ezt a csokis-fahájas kekszet és gondoltam, ha már karácsonyra nem készítettem neki ilyen kekszet, akkor majd kap húsvétra. A receptet Kicsi Vúnál találtam.



Hozzávalók:

- 20 dkg tönköly fehérliszt,
- 10 dkg vaj,
- 7 dkg sötétbarna nádcukor,
- egy csipet só,
- 1 tojás,
- 1 jó púpos teáskanál őrölt fahéj,
- 8 dkg étcsoki apróra vágva.

 Minden hozzávalót összegyúrunk és diónyi golyókat formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a  golyókat és villával kicsit ellapítjuk mindegyiket. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 13-15 percig sütjük. Arra kell figyelni, hogy ne süljön túl a keksz, mert akkor kemény lesz. Akkor jó, ha a keksz alja már kezd barnulni, de felül még világos.



Pavlova torta

Mindig is idegenkedtem a Pavlova tortától, mert egyrészt nem szeretem a habcsókot, másrészt nem szeretem a túl cukros édességeket. Most viszont kénytelen voltam kipróbálni ezt a tortát, mert a mélyhűtőben már lassan egy polcnyi tojásfehérje várja, hogy valamire felhasználjam őket, viszont most nem akartam a szokásos gyümölcskenyeremet megsütni. Olyan süteményt szerettem volna készíteni, amiben kevés a szénhidrát és nincs benne liszt. Annak ellenére, hogy soha nem szimpatizáltam a Pavlova tortával, mégiscsak izgatta a fantáziámat, milyen is lehet az. Most itt volt a remek alkalom és kipróbáltam. Mondhatom, pozitívan csalódtam, mert tényleg nem olyan, mint a habcsók. Kívül ropogós, belül puha, kissé krémszerű. Egészen biztos, hogy még sokszor sütök ilyen tortát, hiszen olcsó, gyors, finom és szénhidrátszegényen is elkészíthető.

A szénhidráttal kapcsolatban egy megjegyezni valóm azért van. Mivel én nem ehetek cukrot, ezért az egyik fő hozzávalót (azaz a cukrot) valahogy helyettesítenem kellett mással. Eritritet használok szinte mindenhez, kisebb-nagyobb sikerrel. Azért nem tökéletes cukorpótló az eritrit, mert sajnos kristályosodik. Kakaómázat, lekvárokat és mostanában krémeket pl. nem nagy sikerrel édesítek vele, mert hosszabb-rövidebb idő után kikristályosodik és ropog, mint a kristálycukor. Jobb alternatívám viszont nincs, így ebbe a tortába is eritritet tettem. Nem fűztem hozzá sok reményt, de végül élvezhető lett az eredmény. Enyhén érezni az eritrit szőlőcukros mellékízét, de csak akkor, ha magában, tejszín és gyümölcs nélkül eszem a tortaalapot. A feltéttel észre sem lehet venni, hogy nem cukrot adtam a tojáshabhoz. 



Hozzávalók egy nagyobb tortához (kb. 24 cm átmérőjű):

- 6 tojásfehérje,
- 6 evőkanál porxukor vagy porcukor,
- 1 kiskanál étkezési keményítő,
- 1 kiskanál ecet,
- 3-5 dl tejszín (ízléstől függ),
- habfixáló, ha szeretnénk, hogy tartósabb, tovább kemény maradjon a tejszín,
- gyümölcs.



1. A sütőt előmelegítjük 120-150 fokra. Nekem a 150 fok túl melegnek bizonyult, hamar színe lett a tortának, így legközelebb csak 120 fokra állítom be.

2. A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni. Amikor már majdnem kemény, hozzáadjuk apránként a cukrot és az ecetet. Jó kemény habot verünk belőle és amikor már teljesen elkészült, akkor beleszórjuk a keményítőt és még egyet keverünk a habon.

3. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. Megrajzoljuk a kört a papírra. Én be is vajaztam azt a részt, ahova a habot öntöttem, biztos, ami biztos. Ráöntjük a kijelölt helyre a habot és kör alakban eligazgatjuk. A közepén legyen egy mélyedés, mert ide jön majd a töltelék tálaláskor. 120-150 fokos sütőben szép lassan sütjük-szárítjuk. Nekem kb. 1 óra és 15 perc alatt lesz kész. Szép rózsaszín legyen a tészta. A sütőben hagyjuk kihűlni. Itt megoszlanak a vélemények, mert van, aki teljesen zárt ajtó mellett hagyja hűlni a tortát, van, aki résnyire kinyitja a sütő ajtaját. Én az utóbbit választottam.

4. Tálaláskor tetejére halmozzuk a kemény habbá vert tejszínt és gyümölccsel díszítjük.


Foszlós kalács kovásszal 2.

Húsvétra készült ez a foszlós kalács. A receptje itt található. A hatos fonást R. készítette, mert nekem még nem megy, folyton összekeverem, melyik kezemmel hova tegyem a szálakat. 










2013. március 30., szombat

Répatorta

Néhány éve már elkészítettem ezt a tortát, így most épp itt volt az ideje, hogy újra megsüssem. Ezúttal nem tortaformában, hanem kisebb méretű tepsiben sütöttem. Finom, különleges sütemény.




Hozzávalók:

- 15 dkg liszt,
- 15 dkg mandula (vagy helyette liszt, nálam a szénhidrát csökkentése érdekében került bele korábban mandula),
- 10 dkg dió,
- 4-10 dkg sötétbarna nádcukor, ízlés szerint,
- 25-30 dkg répa (ez már a pucolt mennyiség),
- 8 dkg mazsola,
- 1 közepes narancs leve,
- néhány csepp citromlé,
- 1 teáskanál sütőpor,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 3 tojás,
- 1-másfél teáskanál fahéj,
- 180 ml olaj ,
- a tetejére: kevés narancslé, kb. 3 evőkanál cukor darálva és 25 dkg Philadelphia krémsajt.

1. A mazsolát beáztatjuk egy narancs levébe. A diót apróra daraboljuk (ne darálóban, mert fontos, hogy darabos legyen). A répát apró lyukú reszelőn lereszeljük. A mandulát megdaráljuk.

2. A lisztet, a mandulát, a diót, a cukrot, a nádcukrot, a fahéjat, sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük.

3. Egy másik edényben a tojást, az olajat, a narancslevet, amiben a mazsolát áztattuk, a citromlevet összekeverjük, végül a lisztes keverékhez öntjük. Hozzátesszük a reszelt répát és a mazsolát, majd az egészet jól összevegyítjük.

4. Sütőpapírral bélelt tortaformában vagy kis méretű tepsiben 180 fokos sütőben készre sütjük (kb. 60 perc, de sütőfüggő, 40-50 perc után nézegessük). Ha megsült, kihűtjük.

5. A krémsajtot összekeverjük a porcukorral és ízlés szerint narancslével, majd a sütemény tetejére kenjük. Díszíthetjük marcipánból készített répával vagy apróra reszelt igazi répával, pirított fél vagy darabolt dióval, narancshéjjal, pirított mogyoróval. Én most pirított dióval díszítettem minden szeletet.



2013. március 28., csütörtök

Gyors vacsora: tészta tárkonyos gombaszósszal

Elfogyott és csak másnap készültem sütni kenyeret, másrészt az egyik tejszínem is elérte lejárati idejét. Így jött létre ez a vacsora, de gyors ebédnek sem utolsó.

Hozzávalók:

- 2 kis üveg darabolt gomba (2 X 120 g töltő tömeg),
- 2,5 dl tejszín,
- egy kiskanál keményítő,
- tárkony,
- só,
- bors,
- 2 vöröshagyma,
- olaj,
- 11 dkg durum penne tészta,
- reszelt parmezán sajt.

1. A hagymát apróra vágjuk és olajban megfonnyasztjuk. Ráöntjük a gombát, kicsit pároljuk, majd, ha megpuhult a gomba, felöntjük tejszínnel. Fűszerezzük sóval, borssal, végül behabarjuk keményítővel és teszünk hozzá egy kis tárkonyt. Elzárjuk a tüzet.

2. Amíg készül a gomba a tésztát is kifőzzük.

3. Reszelt parmezánnal tálaljuk.

Lebbencsleves

Ezt a leves R. készítette. Én még nem ettem korábban ilyen levest, de pozitívan csalódtam és nem is értem, korábban miért idegenkedtem tőle.

Hozzávalók:

- vöröshagyma,
- krumpli,
- szalonna,
- só,
- bors,
- TV paprika vagy pritaminpaprika,
- csuszatészta,
- őrölt fűszerpaprika
- csípős paprika, aki szereti.

1. A szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírját kisütjük, majd kiszedjük a szalonnát az edényből és belerakjuk az apróra vágott hagymát és a csuszatésztát. Időnként kevergetjük és megpirítjuk mindkettőt. Amikor már kezd az edényhez tapadni a tészta, megszórjuk őrölt fűszerpaprikával, felöntjük vízzel és fűszerezzük sóval, borssal. Beletesszük a TV vagy pritaminpaprikát.

2. Amikor már majdnem elkészült a leves, hozzátesszük a kisebb kockára vágott krumplit is. Mi tettünk bele egy kis csípős paprikát is. Készre főzzük.


Tepsiben sült édesburgonya (batáta) csíkok

Egészséges és finom. Első próbálkozásunk az édesburgonyával.

Hozzávalók:

- édesburgonya,
- só,
- szerecsendió- elhagyható,
- olaj.

1. A batátát meghámozzuk, vékonyabb, nagyjából egyforma csíkokra vágjuk.

2. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleszórjuk a burgonyát úgy, hogy egy rétegben legyenek a szeletek és ne egymáson. Sózzuk, ha szeretnénk szerecsendiót és/vagy borsot is szórhatunk rá és meglocsoljuk az egészet egy kevés olajjal. 180-200 fokos sütőben készre sütjük.


Avokádókrém

Szépen megpuhult a néhány napja vásárolt avokádónk. Most ettünk először avokádót. Nem is tudom, eddig miért nem próbáltuk ki, mert nagyon finom. Amikor szépen megpuhul az avokádó, akkor olyan krémes lesz a húsa, hogy szinte kenhető állagú. A krémnek szép zöld színe van, de másnapra megbarnul (az íze viszont nem változik, nyugodtan meg lehet enni). Kenyérre kenve ettük, zöldségekkel, sajttal.

Hozzávalók:

- 2 érett, puha avokádó,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- só,
- bors,
- 2 bő evőkanál tejföl,
- mustár,
- citromlé.

1. Az avokádót meghámozzuk, félbevágjuk, magját kivesszük. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk.

2. Minden hozzávalót egy mély edénybe teszünk és botmixerrel pürésítjük. Fogyaszthatjuk is.

Frissítés: készítettem újabb avokádókrémet, melybe főtt tojássárgáját is belemixeltem, a tojásfehérjét pedig apróra vágva kevertem a kész krémbe.

13. heti menü

Március 25., hétfő: lebbencsleves, túrógombóc pirított mandulával, fahájas tejföllel,

Március 26., kedd: lebbencsleves, túrógombóc pirított mandulával, fahájas tejföllel,

Március 27., szerda: rakott zöldbab,

Március 28., csütörtök: rakott zöldbab,

Március 29., péntek: kelkáposzta főzelék, rántott cukkini,

Március 30., szombat: húsleves nyúlhúsból, kelkáposzta főzelék,

Március 31., vasárnap: húsleves nyúlhúsból, tárkonyos sült nyúl.

2013. március 23., szombat

Héjában sült fűszeres édesburgonya márványsajttal

A recept ötlete innen származik. Finom, ahogy keveredik az édes és a sós íz.



Hozzávalók:

- 2 közepes édesburgonya (batáta),
- 10 dkg keményebb fetasajt vagy márványsajt (a lényeg, hogy valamilyen sós és keményebb sajt legyen),
- 2 vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- só,
- bors,
- szerecsendió,
- 1 tojás,
- 2-3 ág kakukkfű levele,
- olaj.

1. Az édesburgonyát megmossuk, megszárítjuk és félbe vágjuk. Olajjal kikent (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, a burgonya tetejét kicsit megkenjük olajjal és fóliával letakarva 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Ha már majdnem puha a burgonya, akkor levesszük a fóliát és tovább sütjük addig, míg teljesen megpuhul.

2. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megpároljuk. Amikor kész, hozzáreszeljük a fokhagymát is és egy percig azzal is pároljuk a vöröshagymát, majd elzárjuk a tűzet.

3. A sajtot apró kockára vágjuk. Összekeverjük a kakukkfűvel, hozzáadjuk  hagymákat végül a megsült édesburgonya kikapart húsát. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és beleütjük a tojást is. Jól kikeverjük, majd visszakanalazzuk a burgonyahéjakba. Szépen elrendezzük a krémet és visszatoljuk a sütőbe. Ha a teteje kicsit barnulni kezd, akkor kész.


Ribizlilekváros keksz

A Rama süteményes könyvében találtam ezt a receptet. Kicsit módosítottam a hozzávalókon. Eredetileg 8 dkg mazsolát is kellett volna a tésztába keverni, de én azt kihagytam, hogy ezzel is csökkentsem a sütemény szénhidráttartalmát. A liszt felét szintén ez okból mandulára cseréltem.Málnalekvár helyett pedig saját befőzésű ribizlilekvárt használtam.



 Hozzávalók:

- 15 dkg őrölt mandula,
- 15 tönköly fehérliszt (vagy a mandulát el lehet hagyni és helyette is lisztet használni),
- 3 csapott mokkáskanál sütőpor,
- 8,5 dkg xukor,
- 10 dkg vaj és 6 dkg zsír vagy 20 dkg vaj,
- 2 tojás,
- 1 csipet só,
- málna- vagy ribizlilekvár,
- zabpehely a kekszek tetejére.

1. Az őrölt mandulát, a lisztet, a xukrot, a sütőport összekeverjük. A vajat és a zsírt hozzámorzsoljuk, végül a tésztához gyúrjuk a 2 tojásban feloldott sót is. Gyorsan dolgozzunk, nem szabad sokáig gyúrogatni. Elég lágy tésztát fogunk kapni. Folpackba csomagoljuk a tésztát és hűtőben pihentetjük, akár egy éjszakát.

2. Miután állt és kicsit keményedett a tészta, kezünkkel kis golyókat formázunk belőle, majd kissé ellapítjuk azokat és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk 1 cm távolságra egymástól. Zabpelyhet nyomkodunk a fele adag kekszre. Előmelegített, 190 fokos sütőben világosbarnára sütjük.

3. Miután kihűltek a kekszek, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk. A zabpehellyel megszórt korongok kerülnek felülre.


2013. március 22., péntek

Élesztő nélkül, kovásszal készült szilvalekváros bukta

A fonott kalács után ez a második próbálkozásom, hogy élesztő nélkül, kovásszal készítsek édes kelt tésztát.  Másnap is puha, foszlós, élvezhető a bukta. Kovász ízt nem érezni a tésztán.




Hozzávalók fél adaghoz:

- 12,5 dkg rétesliszt,
- 12,5 dkg tönköly fehérliszt,
- 9 dkg kovász ( kovász készítéséről itt írtam),
- kb. 1,70 dl tej,
- fél dl olaj,
- 3,5 dkg xukor,
- 1 tojás sárgája,
- csipet só,
- a töltéshez sűrű, házi szilvalekvár,
- olaj vagy zsír a bukták kenéséhez.


1. A kovászt (melyet előző este megetettem és amiről itt írok) összekeverjük a langyos tejjel, majd belekeverjük a többi hozzávalót is. Lágy, sűrű galuskatészta állagú tésztát kapunk. Fakanállal megdagasztjuk és konyharuhával letakarva 10 percet állni hagyjuk.

2. 10 perc múlva újra megdagasztjuk a tésztát, majd 20 perc pihentetés múlva megint és újabb 30 perc pihentetés után ismét dagasztunk rajta. Minden egyes dagasztásnál egyre jobb állagú tésztát kapunk.

3. 30 perc pihentetés után meghajtogatjuk a tésztát egy jól belisztezett felületen (fentről le, lentről fel, jobbról balra és balról jobbra). Konyharuhával letakarva állni hagyjuk egy órát. Egy óra múlva megint és újabb egy óra múlva ismét meghajtogatjuk a tésztát, majd 1 órát megint állni hagyjuk. Tehát összesen háromszor hajtogatjuk a tésztát és minden hajtogatás között egy-egy órát pihen a tészta. Az utolsó hajtogatás után még hagyjuk pihenni egy órát , majd megformázzuk a buktákat.

4. Szűk ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát és kis téglalapokra vágjuk (nekem 28 téglalapom lett, mert mini buktákat készítettem). Minden téglalapot megtöltünk szilvalekvárral, majd olvasztott zsírral vagy olajjal bekenjük minden oldalát. Hajtással lefele, jó szorosan sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a buktákat.

5. Letakarjuk konyharuhával a tepsit, és körülbelül háromnegyed óra múlva előmelegített, 190 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.


Sós zabkeksz

Nagyon szeretem Hugh Fearnley-Whittingstall Tv műsorát. Egyik kedvenc szakácsom. Tőle való ez a nagyon finom zabkeksz is. Kicsit módosítottam saját ízlésemre a recepten, így most az én verziómat írom le. Tízóraira és uzsonnára eszem ezeket a kekszeket lekvárral, sajttal, de chutney-val is finom lehet. Tettem már sajttálra is.


Hozzávalók:

- 15 dkg nagyszemű zabpehely,
- 15 dkg zabpehely darálva,
- 2 mokkáskanál só (ha egészen sósra szeretnénk és nem semleges ízűre, akkor lehet több sót is tenni bele),
- 2 maréknyi mag (szezámmag, lenmag, napraforgómag stb.),
- 75 ml olívaolaj (de lehet napraforgóolaj vagy repceolaj is),
- kb. 2 dl forrásban lévő víz.

Elkészítés: 

1. A napraforgómagot durvára darálom vagy mozsárban durvára töröm (de lehet finomra is őrölni). A szezámmagnak csak egy részét darálom meg, a másik részét egészben hagyom. 15 dkg zabpelyhet is durvára darálok. A lenmagot is meg szoktam darálni.

2. A száraz hozzávalókat gyorsan összekeverem, majd mélyedést készítek az edény közepébe és beleöntöm az olajat, valamint a forró vizet. Jól összekeverem. Néhány percig állni hagyom a tésztát, majd kinyújtom pár mm vékonyra (nekem úgy ízlik, ha jó vékony a keksz, mert ropogósabbra sül). Kicsit nehéz a a nyújtás, mert esetleg ragad, tapad a tészta. Általában sütőpapíron nyújtom, így nem ragad le. Ha rájövünk, hogyan kell ügyesen nyújtani, pikk-pakk megleszünk vele. Előfordul, hogy a kiszaggatott tésztát még egy kicsit nyújtom, így nem kerek, hanem tojás alakú lesz a keksz. :)

3. Kiszaggatom a tésztát 5 cm kerek kiszúróval és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom a kekszeket. 190 fokos sütőben kb. 10-15 percig sütöm, majd megfordítom a kekszeket és további kb. 10 percig hagyom sülni. (Sütőfüggő és a tészta vastagsága is meghatározza a sütés idejét.) Én akkor szeretem, mikor egy kis színt kap az alja és esetleg körben az oldala, de nagyon vigyázni kell, mert a vékony tészta gyorsan megsül, nagyon hamar meg is tud égni és akkor már keserű lesz! Az első sütésnél ki szoktam venni egy kekszet, megkóstolom, hogy tetszik és visszateszem a tepsit a sütőbe, ha még nem találom elég jónak. Ropogós, roppanós kekszeket kapunk, ha elég vékonyra nyújtottuk és eltaláltuk a sütés idejét. Nehéz abbahagyni.

Arra kell figyelni a szaggatásnál, hogy minél többször gyúrjuk össze a "szabáshulladékot", annál jobban morzsálódik a tészta.






2013. március 18., hétfő

Túrós-spenótos pite (quiche)

Gergővel a spenótot kóstoltattam, de egy egész adag nem fogyott el. A maradékot főzeléknek már nem tudtam felhasználni, ezért gondoltam, készítek belőle spenótos quiche-t.




Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg liszt,
- 1 tojás,
- 12,5 dkg zsiradék (vaj és/vagy zsír),
- só.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 25-35 dkg spenótpüré,
- 25 dkg túró,
- 2 tojás,
- kb. 2 dl tejföl,
- só,
- bors,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- szerecsendió,
- 5-10 dkg sajt.

1. A lisztet összekeverjük a sóval, majd a vajat elmorzsoljuk a liszttel, végül az egészet összegyúrjuk egy tojással. Kevés vizet lehet tenni hozzá, ha nem akar összeállni a tészta. Fóliába csomagoljuk a tésztát és pihentetjük néhány órát a hűtőben.

2. A tésztát kinyújtjuk, piteformába simítjuk és 180 fokos sütőben kicsit elősütjük. 

3. Ezalatt elkészítjük a tölteléket, azaz a sajt kivételével mindent jól összekeverünk. Az elősütött pitére öntjük a spenótos-túrós tölteléket, megszórjuk reszelt sajttal és készre sütjük. 




12. heti menü

Március 18., hétfő: zöldbableves palócosan, meggyes pite,

Március 19., kedd: fokhagymakrémleves parmezánnal, pirított kenyérkockákkal, kapros-túrós palacsinta,

Március 20., szerda: fokhagymakrémleves parmezánnal, pirított kenyérkockákkal, kapros-túrós palacsinta,

Március 21., csütörtök: lencseleves, kovásszal készült szilvalekváros bukta,

Március 22., péntek: lencseleves, kovásszal készült szilvalekváros bukta,

Március 23., szombat: gulyásleves, héjában sült fűszeres édesburgonya márványsajttal, batáta (édesburgonya) chips,

Március 24., vasárnap: gulyásleves, héjában sült fűszeres édesburgonya márványsajttal.

2013. március 8., péntek

Mákos kölestorta

Néhány éve találtam a receptet Vegagyerek blogján. Többször megsütöttem már ezt a tortát. Szeretjük, mert mákos, mert nem túl édes és gyorsan elkészül. Igazából ez nem is igazi torta és a tésztája sem olyan, mint egy süteménynek. Inkább azt mondanám, hogy a mákos köles egy kicsit szebb tálalási formája. Tehát egy kissé nedves az állaga, de szépen szeletelhető. Mi nagyon szeretjük és hétköznapokra szoktam sütni, levesek után esszük.









Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
- 20 dkg köles (van, hogy többet főzök, mondjuk 30 dkg-ot),
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt (szerintem nem is muszáj ennyi lisztet beletenni, én általában csak pár dekát teszek hozzá, van, hogy egy kis aprószemű zabpelyhet szórok bele helyette és volt, hogy nem is tettem bele lisztet, hanem egy kevés mákliszttel helyettesítettem),
- 20 dkg darált mák (van, hogy beleteszek 25 dkg-ot is),
- 10-12 dkg cukor (de lehet tenni bele barna nádcukrot és mézet is, valamint lehet édesebbre és kevésbé édesre is készíteni--->mostanában ennek maximum a felét teszem csak bele, azaz olyan 5 dkg-ot, de ez persze  ízlés dolga),
- 1-2 marék mazsola,
- 500 ml víz a főzéshez,
- kb. 150-200 ml víz a tésztához, amennyitől kenhető állagú lesz a tészta, ez attól is függ, teszünk-e hozzá lisztet, ha igen, mennyit, én mostanában nem teszem bele a 20 dkg lisztet,
- 1 teáskanál fahéj,
- reszelt citromhéj, narancshéj,
- fél citrom leve,
- szilvalekvár (sűrű, házi, nálam ez cukormentes).


Elkészítés:

1. A kölest alaposan megmosom, megfőzöm a vízben. Bármit készítünk kölesből, alaposan át kell mosni, különben keserű lesz az étel. Desszertekhez kicsit be is szoktam áztatni főzés előtt.

2. Amikor kicsit hűlt a megfőtt köles, összekeverem a többi hozzávalóval, majd sütőpapírral bélelt formába öntöm. (Annyi vizet adjunk a tésztához, amennyitől jól kenhető masszát kapunk. Ha nem teszünk hozzá lisztet vagy csak keveset, akkor lehet, hogy nem is kell víz. Én mostanában ettől már eltekintek.)

3. A torta tetejét megkenem házi szilvalekvárral (én jó vastagon kentem), majd 180 fokos, előmelegített sütőben fél óráig sütöm.

Házi pizzaszósz

A pizzaszósz nálunk egy néhány éve bevált recept alapján készül. Az alapötlet innen származik.

Hozzávalók:
- 7 dl sűrű, rostdús házi paradicsomlé,
- só,
- bors,
- 1-2 fej vöröshagyma,
- 1 teáskanál oregánó,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- fél teáskanál borsikafű,
- 1 teáskanál bazsalikom,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- kevés cukor.

1. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinsztelem.Amikor majdnem kész, ráteszem a reszelt fokhagymát is, majd felöntöm a paradicsomlével.

2. Amikor már jó sűrű a szósz (kb. 30-40 perc), akkor beleteszem a többi fűszert és a cukrot is. Kicsit főzöm még és kész a szósz, amit pizzára vagy tésztákra is tehetünk.

Lisztmentes mini pizzák

Egy újabb újdonság a konyhámban ez a mini pizza. Finom, laktató és egészséges. Alacsony szénhidráttartalma miatt ugyancsak előnyös számomra. A receptet a Mézesélet nevű blogon találtam. Az arányokon kicsit változtattam az itthon fellelhető mennyiségekhez igazodva.A pizzaszósz receptje itt található. Én most a szószon kívül sajtot, hagymakarikákat, kolbászt és előre kisütött szalonnadarabokat tettem a pizzák tetejére.



Hozzávalók kb. 18 mini pizzához:
- 2 kisebb fej karfiol (eredetileg 22 dkg volt megadva),
- 20 dkg mozzarella sajt (nekem lágy mozzarellám volt, eredetileg 12,5 dkg volt megadva),
- 2 tojás (eredetileg 1 tojás volt megadva),
- só,
- bors,
- 1 kiskanál bazsalikom,
- 1 kiskanál oregánó.

1. A karfiolt megmosom, majd aprítógépbe teszem és morzsás állagúra aprítom. Nem baj, ha marad benne egy-egy nagyobb darab is. A lényeg, hogy ne legyen pépes. Kevés vízben puhára főzöm, majd jól leszűröm.

2. Ha kicsit hűlt a karfiol, összekeverem-összegyúrom a tojással, a morzsolt mozzarellával, a fűszerekkel és kisebb korongokat formázok a masszából.

3. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, kicsit megnyomkodom, formára igazítom őket és 180 fokon addig sütöm, amíg enyhén barna nem lesz a teteje.

4. Ekkor megkenem a pizzakorongok tetejét pizzaszósszal, tetszés szerinti feltétet teszek rá, megszórom sajttal és készre sütöm.

Túrófasírt

Gyors, elronthatatlan és nagyon finom. Az egyik kedvenc húsmentes fasírtom ez a túrófasírt. Évek óta készítem. A receptet itt találtam.






Hozzávalók: 
- 50 dkg túró, 
- 3 tojás, 
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa (amennyit igényel a massza, nem kell, hogy túl kemény legyen, a cél, hogy formázható legyen),
- só,
- bors, 
- 3 gerezd aprított fokhagyma,
- petrezselyem vagy kapor, aprítva (általában petrezselymet használok, de van, hogy semmilyen zöldfűszert nem teszek bele),
- zsiradék a sütéshez,
- esetleg zsemlemorzsa a forgatáshoz, de ez elmaradhat (én bele szoktam forgatni zsemlemorzsába a túrógolyókat)



Elkészítés: 

Összegyúrjuk a hozzávalókat és negyed óra pihentetés után megformázzuk a fasírtokat (ízlés szerinti méretűre és formájúra, mert lehet gömböket és lehet lapított korongokat is), beleforgathatjuk zsemlemorzsába, ha szeretnénk, végül forró zsiradékban kisütjük. Főzelékekhez, salátákhoz kitűnő. 

Vörösboros-csokis kuglóf

Tamás napra készült ez a kuglóf. Már pár éve készülök megsütni, de mindig elmaradt. Most kapóra jött a recept és szerencsére az ünnepelt is örült neki. Finom kuglóf. Máskor is szívesen elkészítem majd. A recept a Rama Ünnepi finomságok című könyvéből származik (az arányokon módosítottam).

Frissítés: Most, 2020. február 7-én készítettem el újra ezt a finom süteményt. Azóta a kuglófformám tönkrement és van ugyan egy másik, de az cserép kuglófsütő, azt nem tehetem be forró sütőbe. Gondoltam egy merészet és egy évek óta a szekrényben heverő, soha nem használt csillag formájú süteményformába öntöttem a tésztát. Nagyon jó lett így is (igaz, kihűlés után az alját levágtam, hogy egyenesen álljon a kész süti.

Itt csillagformában:






Itt rendes kuglófformában:



Hozzávalók:
- 20 dkg vaj,
- 6-8 dkg cukor (az eredeti recept szerint 20 dkg, de mi nem eszünk ennyi cukrot, aki édesebben szereti a sütiket, tegye bele a 20 dkg-ot),
- vanília(esszencia), (az eredeti recept szerint 2 zacskó vaníliás cukor),
- 4 tojás,
- 28 dkg liszt,
- 1 bő evőkanál Holland kakaópor,
- fél kiskanál őrölt fahéj,
- 1 zacskó sütőpor az eredeti recept szerint, de én nem használok sütőport, így csak egy kiskanál szódabikarbónát kevertem bele,
- 1,75 dl vörösbor (nálam nagyjából 2 dl),
- 10 dkg étcsokoládé, apró kockákra vágva,
- 1-2 marék mazsola (elmaradhat, ha valaki nem szereti, de szerintem vele együtt finomabb lesz),
- a mázhoz: fél dl tejszín és nálam 10 dkg étcsokoládé, az eredeti recept szerint 6 dkg étcsoki ÉS 6 dkg tejcsoki.

Elkészítés: 

1. Sütés előtt 1-2 órával a mazsolát beáztatom egy kis vörösborban. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a vaníliát és a puha, szobahőmérsékletű vajat. Jól kihabosítom. Belekeverem a bort is (azt is, amiben a mazsola ázott).

2. A lisztet, a kakaóport, a sütőport, a fahéjat, a szódabikarbónát alaposan összekeverem egy másik edényben, majd a tojásos-vajas masszához adom. Alaposan összekeverem. Én nem használok sütőport, mert nagyon erős íze van, nagyon kiérezzük a sütikben, ezért szódabikarbónát használok helyette (igaz, annyira nem "fújódik" fel a sütemény tőle, mint a sütőportól, de legalább nem érezzük a sütőporos ízt).

3. A tojásfehérjét kemény habbá verem és óvatosan, de gyors, határozott mozdulatokkal beleforgatom az előző keverékbe. Mivel én nem sütőport, hanem szódabikarbónát használok, gyorsan kell dolgoznom, mert amint keveredik a savval (itt a bor a sav) a szódabikarbóna, máris dolgozni kezd.

4. A kuglófformát kivajazom, beleöntöm a tésztát és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem. A hőfokot rögtön mérsékelem 180 fokra. Körülbelül 60-65 percig sütöm a süteményt (tűpróba) és azért nézzünk rá (az eredeti recept 65 percet ír, nálam is pont jó ez a sütési idő).

5. Amikor kihűlt a kuglóf, bevonom csokimázzal. Ehhez a csokoládét vízgőz fölött megolvasztom. Az eredeti recept azt írja, először megolvasztjuk a csokit, utána öntjük hozzá a tejszínt. Én is így jártam el, de a szépen megolvadt, folyékony csokimat jól besűrítette a hirtelen ráöntött, ráadásul hideg tejszín. Gyorsan simára, fényesre kevertem.

Amikor kész a csokikrém, rásimítottam a sütire (kenni lehetett csak, mint egy krémet, önteni nem). Gyorsan kell dolgozni, mert hamar köt. Kidíszítettem és fogyasztás előtt hűvösre tettem. Viszonylag tömény, karakteres sütemény, és bár az eredeti recept nem javasolta, én tettem egy kis tejszínt habszifonba és azzal kínáltam a tortát.

Karalábéleves

Sok karalábét ültettünk a nyáron, így bőven maradt eltenni való is. Kétféle módon tartósítottam: mélyhűtve és befőttes üvegben. Az üveges változat nem vált be, de a mélyhűtős igen. Itt viszont annyit módosítottam a tavaly előtti módszeremen, hogy fagyasztás előtt blansíroztam a karalábét. Ezzel az eljárással kiolvasztás után is élvezhető állagú és ízű karalábénk lett. A blansírozásról itt írok.

A karalábéleves nagyon finom lett, így nyáron, friss karalábéval készítve kellemes nyári leves lesz majd. A receptet itt találtam.

Hozzávalók:
- karalábé,
- répa,
- fehérrépa,
- egy fej hagyma,
- egy nagy doboz tejföl (nálam 200-300 g),
- 2.3 dkg vaj,
- egy evőkanál liszt,
- só,
- bors,
- petrezselyem zöldje.

1. A hagymát vajon megpárolom, majd hozzáadom a vékony csíkokra vágott répát, fehérrépát, kockára vágott karalábét. Fedő alatt majdnem puhára párolom. Közben sózom, borsozom.

2. Felöntöm vízzel és készre főzöm a levest.

3. Liszttel kevert tejföllel behabarom (a lisztet a tejföllel elkeverem, egy evőkanálnyi levest hozzáadok, ezt is jól elkeverem és az egészet visszaöntöm a levesbe), kiforralom, majd elzárom a tüzet és megszórom apróra vágott petrezselyemzölddel.

2013. március 6., szerda

11. heti menü

Március 11., hétfő: maradék gyümölcsleves, spenótos-túrós quiche,

Március 12., kedd: paradicsomleves, spenótos-túrós quiche,

Március 13., szerda: lecsó,

Március 14., csütörtök: lecsó,

Március 15., péntek: tepsiben sült tarja vele sült krumplival, savanyúság,

Március 16., szombat: tepsiben sült tarja vele sült krumplival, savanyúság,

Március 17., vasárnap: zöldbableves-palócosan, almás pite.

10. heti menü

Március 4., hétfő: karalábé leves, lisztmentes mini pizzák,

Március 5., kedd: hagymás bab,

Március 6., szerda: hagymás bab,

Március 7., csütörtök: tökfőzelék, túrófasírt,

Március 8., péntek: tökfőzelék, túrófasírt,

Március 9., szombat: gyümölcsleves, sült nyúl, hagymás-balzsamecetes sült cékla,

Március 10., vasárnap: sült nyúl, hagymás-balzsamecetes sült cékla.