2019. április 19., péntek

Turbolya krémleves (tejmentes, húsmentes, tojásmentes, vegán)

Idén van először turbolyánk a kertben. Tavaly és azelőtt nem kelt ki valamiért, most azonban gyönyörű! Soha nem kóstoltam még korábban turbolyát, így idén kezdtem csak vele az ismerkedést.

Azt olvastam a turbolyáról, hogy két változata létezik: a termesztett és a vadon termő (útszéli turbolya). A turbolya magyar népies neve: illatos turbolya, olasz saláta, édespetrezselyem, zamatos turbolya. 

Korábban azt olvastam, hogy ánizsos, édeskés illata és íze van a turbolyának. Emiatt kicsit aggódtam is, mert régen nem kedveltem az ánizsos ízű ételeket. Most azonban azt kell mondjam, nagyon tetszik! Kipróbáltam palacsintában és pitébe sütve, készült túrókrém és ez a leves. Ízét legjobban nyersen, frissen érezni. A francia konyha kedvelt fűszere, de állítólag régen Magyarországon is gyakran használták főzéshez és gyógynövényként is, illetve, hogy szinte minden kert végében megtalálható volt a turbolya. 

Kora tavasszal lehet szedni zsenge hajtásait. Azt írják, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak (majd tesztelem). 

Erdőszéleken, akácosokban lehet szedni, de nagyon vigyázni kell, nehogy összekeverjük a mérgező foltos bürökkel. Úgy, ahogy a medvehagyma, a turbolya is jellegzetes illatával különböztethető meg a hozzá hasonló, de mérgező foltos büröktől. Nekem most könnyű dolgom van, mert vetettem egy so turbolyát, így nem kell keresgélnem, ellenőriznem, hogy biztosan azt szedek-e. 

A leves receptjét Gabojszánál találtam. Gyors, egyszerű. Csak zöldség kell bele, nem kerül a levesbe tejtermék, hús vagy tojás.







Hozzávalók (4-6 személyre): 
- 2 evőkanál olaj,
- 2 fej vöröshagyma,
- 6 közepes krumpli,
- egy jó nagy csokor turbolya,
- só, frissen őrölt bors. 

Elkészítés: 

1. A hagymát apróra vágjuk és olajon megpároljuk. A krumplit megpucoljuk és kis kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a megpárolt krumplihoz és felöntjük vízzel (3 ujjnyira lepje el a víz a krumplit). Sózzuk. Addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. 

2. Ha puha a krumpli, az apróra vágott turbolyát hozzáadjuk és botmixerrel krémesre törjük. Ha túl sűrű a leves, kicsit lehet hígítani vízzel. 

3. Gabojsza azt javasolja, szűrőn szűrjük át a levest, mert zavaró, rostos a turbolya szára, de mivel én zsenge turbolyát használtam, ilyet nem tapasztaltam, ezért én nem passzíroztam át. 

4. Tálalhatjuk az általunk kedvelt levesbetéttel: sajtos pirított kiflikarikákkal, vajon pirított kenyérkockákkal, szalonnachips-szel stb. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése