A köret nagyon jól sikerült, így megjegyzem a receptet és máskor is készítek majd ehhez hasonlót. Mivel siettem, ezért nem mértem semmit, hogy miből mennyi használtam, de szerintem ennél az ételnél nem is kell olyan szigorúan ragaszkodni a pontos mennyiségekhez, mindenki készítse saját ízlése szerint.
A desszert ez a citromfüves zsendice volt, tökmagolajjal, házi lekvárral.
Hozzávalók:
- köles,
- csicseriborsó,
- friss spárga,
- lilahagyma/ újhagyma,
- egy kevés balzsamecet, nálam tokaji aszú balzsamecet (citromlevet szerettem volna, de nem volt itthon citrom),
- 2-3 kiskanál mustár,
- valamilyen jó minőségű olaj (nálam most olívaolaj),
- só,
- bors,
- kis vaj a spárga megpárolásához,
- egyéb zöldségek, salátalevelek.
Elkészítés:
1. Először is megpároltam a csicseriborsót (tavaly nyáron tettem el a fagyasztóba). A frissen szedett spárgát felkarikáztam. Egy nagy serpenyőben, kevés vajon megpároltam. A spárgafejeket csak később tettem a serpenyőbe, mikor a többi része már majdnem elkészült. Közben sóztam, borsoztam.
2. A kölest alaposan meg kell mosni, hogy ne legyen keserű (többször, váltott vízben). Szokásos módon megfőztem a kölest.
3. Mikor minden elkészült, akkor a kölest összekevertem a csicseriborsóval és a spárgával.
4. A mustárt, balzsamecetet, olajat kikevertem, majd hozzákevertem a zöldséges köleshez.
5. Egy nagy tál alját kiraktam frissen szedett medvehagymával és rukkolával. Arra halmoztam a kölest, szórtam rá lilahagyma karikákat, daraboltam némi retket, amit szintén akkor szedtem a kertben, és rátettem a kisütött grillsajtot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése