2019. április 9., kedd

Zöldségköret kölessel

Az idei grillszezont ezennel megnyitom! Elkészült az idei első grillsajt. Kecskéink már adnak nekünk is annyi tejet, hogy joghurt, lágysajtok, friss sajtok, grillsajt készülhet belőle. Vasárnap olyan gyönyörű időnk volt, hogy a napot kertészkedéssel töltötte az egész család (meg persze a gyerekek nagyokat játszottak odakint). Nem szerettem volna sokat időzni a konyhában, a kertben is egyre több a szedhető, ehető zöldség (mutattam is a Facebook oldalainkon, például a Torkos Portán, ITT), így azt gondoltam, grillsajtot sütök, hozzá pedig sokféle zöldséget kínálok. Hogy laktatóbb legyen, párolt kölest is kevertem a zöldségekhez.

A köret nagyon jól sikerült, így megjegyzem a receptet és máskor is készítek majd ehhez hasonlót. Mivel siettem, ezért nem mértem semmit, hogy miből mennyi használtam, de szerintem ennél az ételnél nem is kell olyan szigorúan ragaszkodni a pontos mennyiségekhez, mindenki készítse saját ízlése szerint.

A desszert ez a citromfüves zsendice volt, tökmagolajjal, házi lekvárral.






Hozzávalók: 
- köles,
- csicseriborsó,
- friss spárga,
- lilahagyma/ újhagyma, 
- egy kevés balzsamecet, nálam tokaji aszú balzsamecet (citromlevet szerettem volna, de nem volt itthon citrom),
- 2-3 kiskanál mustár,
- valamilyen jó minőségű olaj (nálam most olívaolaj),
- só,
- bors,
- kis vaj a spárga megpárolásához,
- egyéb zöldségek, salátalevelek.


Elkészítés: 

1. Először is megpároltam a csicseriborsót (tavaly nyáron tettem el a fagyasztóba). A frissen szedett spárgát felkarikáztam. Egy nagy serpenyőben, kevés vajon megpároltam. A spárgafejeket csak később tettem a serpenyőbe, mikor a többi része már majdnem elkészült. Közben sóztam, borsoztam. 

2. A kölest alaposan meg kell mosni, hogy ne legyen keserű (többször, váltott vízben). Szokásos módon megfőztem a kölest.

3. Mikor minden elkészült, akkor a kölest összekevertem a csicseriborsóval és a spárgával. 

4. A mustárt, balzsamecetet, olajat kikevertem, majd hozzákevertem a zöldséges köleshez. 

5. Egy nagy tál alját kiraktam frissen szedett medvehagymával és rukkolával. Arra halmoztam a kölest, szórtam rá lilahagyma karikákat, daraboltam némi retket, amit szintén akkor szedtem a kertben, és rátettem a kisütött grillsajtot. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése