2019. április 14., vasárnap

Medvehagymás sós keksz

A vadon ízei. Baranyai ökoszakácskönyv című könyveben találtam ezt az egyszerű sós keksz receptet. A könyv egyébként letölthető, innen. Sok izgalmas recept található benne.



Hozzávalók: 
- 35 dkg liszt,
- fél pohár (házi) tejföl,
- só (az eredeti recept 1 evőkanállal ír, én ennél azért kevesebbet tettem bele, mert soknak tűnt, így, kicsit csökkentett mennyiséggel nekem pont megfelelő is lett, de én az átlagosnál kevésbé sósan étkezem),
- 18 dkg hideg zsír,
- egy nagy csokor friss medvehagyma, apróra vágva,
- 1 tojás a kenéshez (nálam ez elmaradt).

Elkészítés: 

1. A lisztet, sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a hideg zsírt. Gyorsan elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a medvehagymát és a tejfölt. Annyi tejföl kell bele, hogy egy jól nyújtható, nem ragacsos tésztát kapjunk.

2. A recept szerint nem feltétlenül szükséges állni hagyni a tésztát, én azonban becsomagoltam zacskóba és pihent a hűtőben egy-két órát. Jó tett neki a pihentetés.

3. Ezután lisztezett felületen nagy gáztepsi méretűre nyújtjuk (ha ilyen nincs, akkor két-három részletben süssük. Én is két részletben sütöttem, mert kicsit vékonyabbra nyújtottam a tésztát és nem fért rá a tepsire). Átemeljük a gáztepsibe a kinyújtott tésztát (én tettem alá sütőpapírt) és lekenjük tojással a tetejét (én ezt kihagytam, lányom nem ehet tojást).  Derelyevágóval feldaraboljuk tetszés szerint méretűre (pl. 2X2 cm).

4. 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.  Sütés után, ha kihűlt a keksz, dobozban tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése