2019. április 5., péntek

Dobozi borsos lepény (kolbászos)

A vidék Íze legújabb, 2019 áprilisi számában találtam ezt a receptet (húsvétra ajánlják ezt és ezen kívül két másik sós harapnivalót, amivel például a locsolókat is meg lehet kínálni). Én most a lencsefőzelék mellé sütöttem.




Hozzávalók: 
- 50 dkg finomliszt,
- 1,5 dl tej,
- víz (nálam víz ÉS joghurt keveréke),
- 1 tojás (én nem tettem bele),
- 2 dkg élesztő,
- egy kiskanál cukor,
- egy kiskanál só.

Hozzávalók a töltelékhez: 
- 1 hosszú szál jó minőségű füstölt kolbász,
- zsír (a recept nem írja, mennyi kell, így én most elsőre kb. 8 dkg-ot használtam fel),
- só,
- bors.

Elkészítés: 

1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos cukros vízben vagy tejben (én tejben).

2. A lisztet tálba szitáljuk. Adunk hozzá egy teáskanál sót.

3. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a meglangyosított tejet és a tojást.

4. Odakészítjük a langyos vizet és elkezdjük kidolgozni a tésztát (én a víz egy részét házi joghurttal pótoltam). A vizet apránként adjuk hozzá és annyit, amennyitől egy szép lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk.

5. Cipót formázunk belőle és letakarva megkelesztjük. A recept 2 órát ír. Én egy órát terveztem, de végül, mivel mást is főztem, másfél óra lett belőle.

6. Ezután egy lisztezett felületen nagyra nyújtjuk a tésztát (a recept pontos szövege szerint "nagyon nagyra").

7. Olvasztott zsírral megkenjük. Sózzuk, borsozzuk. Szokásos módon meghajtogatjuk a tésztát. Egy kicsit állni hagyjuk, majd újra nyújtjuk, zsírral lekenjük, sózzuk, borsozzuk (nálam csak nagyon kevés bors került rá, mert a gyerekek nem szeretik a borsos ételeket). Még kétszer elvégezzük ezt (tehát összesen négyszer hajtogatunk) és az utolsó hajtogatásnál a vékonyra karikázott kolbászt is rászorjuk a tésztára. Legközelebb, hogy egyenletesebb legyen a kolbász eloszlása a tésztában, az utolsó előtti hajtogatásnál is szórok kolbászt és az utolsónál is (magyarán két részletben fogom elosztani a kolbászt a tésztán). Az utolsó hajtogatás után 30 percet állni hagyjuk a tésztát (konyharuhával letakarva). Ezután megint hajtogatunk, de most nem kenjük le semmivel. Kicsit állni hagyjuk.

8. Végül tepsi méretűre nyújtjuk (nálam gáztepsi). A tetejét megkenjük olvasztott zsírral, sózzuk, borsozzuk. Tíz perc pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Langyosan a legfinomabb. Kockára vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése