2018. január 25., csütörtök

Spenótos-feta sajtos ravioli

Sok spenót van még a mélyhűtőben, feta sajtot is tettem el nyár végén bőven, így gondoltam, jó ötlet lesz ez a spenótos tészta. Nem egy gyors ebéd, de finom, így néha megéri szöszmötölni vele.





Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt,
- 3 darab tojás, aki ehet (lányom allergiás, így nekem ki kell hagyni a tojást az ételekből),
- tojás helyett vizet tettem a tésztába,
- mivel nem használok tojást, tettem egy kevés sáfrányos széklicét a tésztába, hogy ne legyen olyan fehér.

Hozzávalók a töltelékhez: 
- 35-40 dkg levétől kicsöpögtetett fagyasztott spenótlevél (én nyáron így tettem el), késsel nagyon apróra vágva,
- 20-25 dkg feta sajt (nálam házi, kecsketejből készült),
- só,
- bors,
- szerecsendió,
- néhány gerezd fokhagyma, reszelve,
- kb. 5 dkg vaj a forgatáshoz,
- parmezán a tálaláshoz (nálam 4 hónapos házi kecskesajt).

Elkészítés: 

1. A lisztből és a vízből egy kemény, de nyújtható tésztát gyúrunk. Aki ehet, tehet a tésztába tojást, így akkor víz nem is kell bele vagy csak nagyon kevés. Jól ki kell dolgozni, legyen sima, fényes a felülete, ne sajnáljuk rá az időt.

2. Letakarjuk az edénnyel, amiben gyúrtuk és pihentetjük 30 percet. Addig elkészítjük a tölteléket, ami igen egyszerű: a fenti hozzávalókat alaposan összekeverjük.

3. Én ezt az adag tésztát két részletben nyújtottam ki. Nagyon vékonyra kell nyújtani. Szerencsésebbek tésztanyújtó géppel könnyen és gyorsan megoldhatják ezt a nehéz feladatot. Nekem ilyen nincs, így maradt a nyújtófa.

4. Mikor jó vékony a tészta, akkor kiskanálnyi adagokat teszünk a töltelékből a tészta egyik felére. Közötte hagyjunk annyi hézagot, hogy össze tudjuk majd nyomni körben a négyzeteket vagy köröket. Van, aki lekeni tojásfehérjével vagy vízzel a hézagokat, hogy jobban összetapadjon a tészta a töltelék körül. A tészta másik felét ráhajtjuk, ez lesz a teteje. Ujjunkkal a töltelék körül jól összenyomogatjuk a tésztát. Derelyevágóval négyzet alakúra (gyorsabb, haladósabb) vagy kerek szaggatóval körökre szaggatjuk.

5. Sós, forró vízben készre főzzük a tésztát. Mivel friss tésztáról van szó, 2-3 percnél tovább ne főzzük! Óvatosan szedjük ki, szűrőkanállal, ne borítsuk szűrőbe egyszerre az egészet.

4. Lecsöpögtetjük. Kevés vajat hevítünk egy serpenyőben, majd ebben átforgatjuk a kifőtt tésztát (ne egyszerre, hanem több részletben főzzük és forgassuk a raviolit). Tálaláskor reszelhetünk rá parmezánt (nálam érett kecskesajt került rá). Szoktak még paradicsomszószt is kínálni hozzá, én most ettől eltekintettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése