Amikor nem itthon ebédelek, akkor is szeretek házilag készített ételt fogyasztani. Ilyenkor jönnek jól a különféle zöldséges sós piték. Jól szállíthatók, nem maszatolnak, nem kell hozzá evőeszköz és másnap is ugyanolyan finom, ráadásul melegíteni sem kell. Rengeteg sós pite található a blogon, ITT.
Hozzávalók (15X22 cm-es tepsihez):
- 30 dkg liszt (nálam 15 dkg teljes kiőrlésű tönköly és 15 dkg fehér tönköly),
- 15 dkg zsiradék (nálam 10 dkg vaj és 5 dkg zsír),
- só,
- annyi tejföl, amennyitől egy jól nyújtható, ruganyos tésztát kapunk.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg házi túró,
- fokhagyma ízlés szerint, reszelve,
- 23-25 dkg házilag eltett spenótlevél, levétől kinyomkodva, majd nagyon apróra darabolva,
- 15 dkg feta sajt (nálam ez házi, kecsketejből készült),
- kis só,
- bors,
- tojást nem szoktam tenni bele, mert lányom tojásallergiás (aki szeretne, tehet bele 1-2 tojást).
Elkészítés:
1. A tésztát gyors mozdulatokkal a szokásos módon összegyúrjuk. Egy jól nyújtható, ruganyos tésztát kell kapnunk. Zacskóba tesszük és hűtőben pihentetjük legalább 1 órát.
2. A tölteléket összeállítjuk, míg pihen a tészta.
3. A pihentetett tészta egyik felét kinyújtjuk és egy kisebb tepsibe helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben kicsit elősütjük.
4. Amíg sül, gyorsan elkészítjük a tészta másik feléből a rácsokat is.
5. Az elősütött tésztára kenjük a tölteléket, tetejét kirakjuk a tésztacsíkokkal és készre sütjük a sós pitét. Hidegen, másnap is finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése