2018. augusztus 6., hétfő

Pakisztáni Paya Goat Curry, azaz fűszeres kecskehús

Megint egy izgalmas kecskehúsos ételrecept következik. Nagyon finom, nagyon omlós, nagyon ízletes. Érdemes kipróbálni. Nekem könnyű dolgom van kecskehús beszerzése terén, hisz tartunk itthon kecskéket. Sajnálom, hogy sokan idegenkednek a kecskehús fogyasztásától, mert egy egészséges és finom húsfélétől fosztják meg magukat (de így van ez a nyúlhússal is). Igazából már vagy 2 hete nem készítettem húst is tartalmazó ebédet a családnak. Őszintén szólva, én nem vagyok nagy húsevő, ez látszik is a blogon. Körülbelül, átlagosan hetente egyszer főzök húst, azt két napig esszük (korábban már említettem, hogy 2 napra főzök, amikor csak tehetem, mert így tudok spórolni az időmmel és az energiával is, melyek 3 kisgyerek, kert és tejfeldolgozás mellett nem elhanyagolható szempontok). A receptet itt találtam, de nem tudtam szó szerint követni, mert néhány fűszer nem volt itthon. Ide az eredeti receptet, illetve mennyiségeket írom le. (A gyerekek miatt én enyhébben fűszerezem.) Ha nincs otthon minden hozzávaló, az sem gond, finom lesz akkor is, ha nem tesszük bele ezt a sokféle fűszert.

Hozzávalók:
- 1 kg csontos hús ("trotter", azaz láb, nálam láb, lapocka és gerinc is került bele), nem tudom, eredetileg milyen idős húsból készítik, nem néztem még utána, nálam most kb. 2 hónapos kecskéből készült, de főztem már ennél fiatalabb, 4 hetes kecskéből is (az ilyen fiatal kecske "tejes", édeskés ízét nagyon jól ellensúlyozza ez a sok fűszer,
- 2 evőkanál olaj,
- 20 curry levél (azt írja a recept, hogy opcionális, nekem ilyen nincs itthon),
- 4 fekete kardamom vagy 8 zöld kardamom,
- 3 nagy vöröshagyma, apróra vágva,
- 3 paradicsom, apróra vágva (a héját le lehet húzni, akit zavar), télen a mélyhűtőből veszek ki néhány egész paradicsomot,
- 1 evőkanál fokhagymapüré (én most csak egyszerűen felaprítottam néhány gerezd fokhagymát),
- 1 evőkanál gyömbérpüré (nálam por és kevesebb, a püré alatt egyébként azt érti a recept, hogy a fokhagymát vagy a gyömbért ledarálják és kevés vízzel összekeverik),
- 1,5 evőkanál garam masala (ebből is kevesebbet tettem),
- 1 kiskanál chili,
- 1 evőkanál római kömény (én ebből kevesebbet tettem és nem is római köményt használtam, hanem az általunk is ismert köménymagot...római köményt nem tartunk itthon, mert férjem ki nem állja),
- 3 cassia bark vagy helyette 2,5 cm-es fahéj,
- 1 kiskanál kurkuma,
- 1 csokor finomra vágott koriander,
- 100 ml paradicsompüré (nálam sűrű házi paradicsomlé),
- só,
- bors.

Elkészítés:

1. Az olajat felhevítjük egy nagy, széles edényben, aminek teteje is van. Ha a sütőben fogjuk majd sütni, akkor olyat válasszunk, ami bírja a sütőben való sütést is (pl. a fogantyúja nem műanyag). Beletesszük a curry leveleket, ha használunk, és a kardamomot. Fél percig hagyjuk, hogy átmelegedjenek.

2. Ezután megy bele a finomra aprított vöröshagyma. Alacsony hőfokon, gyakran kevergetve megpároljuk, karamellizáljuk, de ne égjen meg.

3. Ha kész, mehet bele az apróra vágott paradicsom. 5 percig, kevergetve ezt is főzzük.

4. Majd mehet bele a fokhagyma és a gyömbér, végül az összes többi fűszer (kivéve a koriander) és a paradicsompüré. 2 percig kevergetjük.

5. Mehet bele a nagyobb darabokra vágott csontos hús is. Kicsit átkeverjük, majd felöntjük vízzel (a recept szerint annyi vizet öntünk rá, amennyi elfedi a húst, de én inkább mindig pótoltam és csak félig, háromnegyedig töltöttem fel). Lefedjük az edényt és vagy a tűzhelyen, a legalacsonyabb lángon, a  legkisebb rózsán főzzük vagy a sütőbe toljuk és alacsony hőfokon készítjük tovább a húst (120-140 fok).

6. Hosszú órákon át főzzük, de nézzünk rá időnként, esetleg mozgassuk is meg a húst (én még forgattam is), nehogy leégjen. Ha kell, pótoljuk a vizet. A recept szerint legalább 5 órán keresztül kell főnie. Nálam kb. 3 és fél- 4 óra alatt készült el úgy, hogy a csont kiesik a húsból. Omlós, könnyű hús lett a végeredmény és mivel enyhén fűszereztem, így pont ideális mind a gyerekeknek, mind a férjemnek, aki nem annyira kedveli a keleti konyhát. Az állat korától is függ a főzés ideje. Nekem fiatal kecskehúsom volt, így ezalatt az idő alatt bőven megpuhult.

7. Tálaláskor megszórjuk a korianderrel (én ettől eltekintettem). Rizst vagy naan kenyeret kínálunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése