2018. augusztus 8., szerda

Szilvás lepény túrós kelt tésztából

Már többször elkészítettem ezt a szilvás lepényt, csak nem került fel a recept a blogra. Gabriellánál (Gabriella kalandjai a konyhában) találtam évekkel ezelőtt a leírást és csak annyit változtattam rajta, hogy nem tettem bele tojást, valamint több szilvát használtam fel hozzá. Finom, könnyű tészta, rajta a fahéjas sült szilva...érdemes kipróbálni.






Hozzávalók (30X40 cm-es tepsihez): 
- 65-70 dkg liszt (nálam 65 dkg),
- 2,5 dl langyos tej,
- 0,5 dl kefír, joghurt vagy tejföl (nálam több),
- 25 dkg túró,
- 0,8 dl olaj,
- cukor ízlés szerint (az eredeti recept szerint 5 evőkanál),
- vanília vagy vaníliás cukor,
- 1 tojás (nem tettem bele),
- 3 dkg élesztő,
- 1 kezeletlen citrom héja (nekem ilyen nem volt itthon, így ez kimaradt).

Hozzávalók a töltelékhez: 
- szilva (az eredeti recept szerint 30 db, nálam több),
- fahéj,
- cukor,
- vaníliás cukor (nem tettem rá).

Elkészítés: 

1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos cukros tejben, majd, mikor felfutott, akkor a tészta összes hozzávalójából egy igen lágy, könnyű, de semmiképp nem ragacsos tésztát dagasztunk (a tej, joghurt mennyiségét tehát így állítsuk be, azaz amennyit a tészta kíván). Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

2. A szilvát kimagozzuk, félbevágjuk és egyesével megszórjuk mindegyiket cukorral, fahéjjal. Én ezt leegyszerűsítettem, és az összes kimagozott szilvát beletettem egy nagy edénybe, megszórtam cukorral, fahéjjal, majd jól összekevertem.

3. Mikor megkelt a tészta, akkor a kiolajozott/zsírozott, liszttel enyhén megszórt tepsi méretére nyújtjuk, majd belehelyezzük a tepsibe. (Én a tepsiben lapogatom el a tésztát, nem nyújtom ki deszkán.)

4. Tetejére helyezzük a szilvát. Ez a recept úgy ajánlja, hogy a szilvákat belsejükkel lefele tesszük a tésztára. Kicsit belenyomkodjuk. Én mostanában úgy teszem a szilvákat a tésztára, hogy egyik szeletet vágással lefele, másikat felfele, váltakozva. Úgy szeretem, ha sok szilva van a tésztán, így én sűrűn rakom, sok szilvát használok fel. Tetejét megszórom egy kevés fahéjas cukorral.

5. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 40 perc, de sütőfüggő, figyeljük!).

6. Ha megsült, 5-10 percig a tepsiben hagyjuk, letakarjuk egy konyharuhával (hogy jól átpuhuljon). Langyosan szeleteljük, porcukorral megszórhatja, aki szeretné (nekünk így is elég édes volt).

2 megjegyzés:

  1. Really nice recipe. I learnt a lot from you. I appreciate your

    efforts and all that you did on this webpage. Best of luck for

    future. I am Chef Meghna's

    , where you will get vareity of food dishes.

    VálaszTörlés
  2. Your Brand Manager

    Loves your content creation strategy. I get some valuable points

    from your side. You please keep it up (Create valuable content).

    Wishing you best of luck.

    VálaszTörlés