2014. március 11., kedd

Rákóczi túrós lepény

Lajos Mari receptje alapján készült ez a sütemény, de a túró mennyiségét emeltem 50 dkg-ról 75 dkg-ra. Szükség lesz 2 plusz tojásfehérjére is. Nekem mindig van a mélyhűtőben, így örültem, hogy végre megint felhasználhatok a készletemből valamennyit.









Hozzávalók a tésztához: 

- 24 dkg liszt (nálam tönköly fehér),
- 12 dkg vaj,
- 6 dkg cukor (nálam 3 dkg),
- 1 tojássárgája,
- kb. 1 dl tejföl (ha nincs akkor nálam házi, zsíros natúr kecskejoghurt),
- csipet só,
- 1 csomag sütőpor (nálam egy mokkáskanál szódabikarbóna, mert nem használok sütőport),
- 1 citrom reszelt héja (ha kezeletlen a citrom, nekem ilyen nem nagyon van, így vagy kimarad vagy egy kis citromlevet nyomok a tésztába).

Hozzávalók a túrós töltelékhez: 

- 75 dkg túró (nálam teljes zsírtartalmú, lágy, krémes, nem száraz házi kecsketúró),
- 15 dkg cukor (nálam ennél kevesebb),
- 3 tojás,
- 5-10 dkg mazsola (én ezt kihagyom),
- vanília,
- zsemlemorzsa.

Hozzávalók a díszítéshez: 

- 3 tojásfehérje--->úgy szoktam megoldani, ha nincs plusz tojásfehérjém, hogy a tésztába kerülő tojássárgához tartozó fehérje lesz az első, a töltelékbe teszek 4 sárgát és csak 2 fehérjét, így pont 3 fehérje marad a tetőhöz,
- 15 dkg porcukor,
- baracklekvár, ami nem túl folyós (nálam házi, cukormentes, ami, ha nagyon darabos, át lehet botmixerrel törni, krémesre lehet keverni--->mutatósabb, de, ha sietek, ettől eltekintek).

Elkészítés: 

1. A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd beledaraboljuk a vajat, hozzátesszük a tejfölt, a tojássárgáját, reszelt citromhéjat és gyors mozdulatokkal egy jól nyújtható omlós tésztát készítünk. Nem szabad sokáig gyúrogatni, mikor összeállt, azonnal hagyjuk abba. Becsomagoljuk zacskóba és hűtőben pihentetjük, míg a tölteléket elkészítjük. De maradhat egy éjszakát is a hűtőben.

2. A túrót áttörjük és összekeverjük a cukorral, mazsolával, 3 tojássárgával, vaníliaesszenciával. 

3. A tésztát kinyújtjuk és egy közepes méretű, zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük. Villával megszurkáljuk. A tepsi mérete kb. 25X35 cm-es. 180 fokra előmelegített sütőben halvány rózsaszínűre sütjük a tésztát (kb. 10 perc). Vigyázzunk, ne barnuljon meg a tészta, mert még sülni fog a túrótöltelékkel is.

4. Amíg sül a tészta, a 3 tojásfehérjét habbá verjük és óvatosan a tojássárgás túrótöltelékhez keverjük.

5. A rózsaszínre sült tésztát megszórjuk egy-két marék zsemlemorzsával (hogy a túrótól ne ázzon el a tészta), majd rásimítjuk a túrótölteléket és visszatoljuk a süteményt a sütőbe. Kb. 25 percig sütjük vagy amíg úgy látjuk, hogy elkészült (nálam tovább szokott sülni, de az én sütőm gyengén süt). Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kiszárad a sütemény. Nem kell, hogy színe legyen, de azért süljön át a túrós töltelék. Nagyjából akkor van kész, mikor érintésre nem ragad a töltelék teteje. 

6. A díszítéshez 3 tojásfehérjét kemény habbá verünk a porcukorral. Amikor megsült a sütemény, habzsákba töltjük a kemény tojáshabot és berácsozzuk vele a sütemény tetejét. Visszatoljuk a tepsit a sütőbe és addig sütjük, míg éppen színt kezd kapni a tojásfehérje. Van, aki 180 fokon hagyja ehhez a művelethez a sütőt, van, aki lejjebb veszi a hőt (120-150 fokra). Azt is olvastam korábban, hogy tartósabb lesz a hab, nem esik össze, ha sütés előtt gőz fölött verjük fel. 

7. Amikor a hab enyhe rózsaszínre sült, akkor kivesszük a tepsit a sütőből, a habzsákba töltjük a lekvárt és a habrácsok közeit megtöltjük vele. (Kiskanállal is lehet, csak akkor a habra csuroghat a lekvár...ha nincs kedvem mosogatni, akkor nem vacakolok habzsákkal én sem.). A tepsiben hagyjuk kihűlni a süteményt. Vizes késsel óvatosan felszeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése