2014. december 1., hétfő

Sütőtökpüre (húsokhoz, halakhoz köretként)

Ez a recept is Hugh Fearnley-Whittingstall River Cottage minden napra című könyvéből való. Kicsit módosítottam a recepten, lent jelzem, hogy mit. Remek köret az unalmas krumplipüré helyett és ráadásul még egészségesebb is annál. A színe pedig a legzordabb időben is jókedvre derít mindenkit.



Hozzávalók:
- kb. 600 g sütőtök (Hugh megfőzte, én sütőben megsütöttem),
- 4 darab friss zsályalevél,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- egy kanál olaj,
- 5 dkg vaj,
- só,
- bors.

Elkészítés:

1. A tököt vagy megfőzzük, vagy, ahogy én tettem (mert szerintem így finomabb), szokásos módon, felkockázva sütőben megsütjük.

2. Az olajat és a vaj felét felolvasztjuk egy edényben, beletesszük a reszelt fokhagymát és az apróra vágott zsályaleveleket. Kicsit kevergetjük, majd mehet bele a héjától elválasztott sütőtök.

3. Felforraljuk, beletesszük a maradék vajat, majd botmixerrel pürésítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése