2016. szeptember 11., vasárnap

Kelt kuglóf

Kaptam ajándékba egy szép cserép kuglófformát, amiről amúgy már régóta ábrándoztam. Nagyon megörültem neki, így hétvégén már fel is avattam egy finom süteménnyel. Limara receptjét használtam ehhez a kuglófhoz, amit egyébként már többször megsütöttem, de még nem írtam le ide a receptet.





Hozzávalók:
- 15 dkg olvasztott vaj (mostanában inkább csak 10 dkg és van, hogy ennek egy része zsír),
- 1,5 dl langyos tej (ha tojást nem teszünk bele, akkor ennél több tej kell és nekem ezen felül is igényli a liszt a plusz tejet, hogy megfelelően lágy állagot kapjak),
- cukor ízlés szerint, nálam 5 dkg (eredeti recept szerint 10 dkg),
- 1 citrom vagy narancs héja (nálam van, hogy kandírozott narancshéj),
- 2 tojás (nálam ez kimaradt, mert Panni tojásérzékeny, helyette több tejet tettem bele),
- vanília,
- 50 dkg liszt (nálam van, hogy fele teljes kiőrlésű tönköly, másik fele marad tönköly fehér),
- 2,5 dkg élesztő,
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
- 5 dkg mazsola (ha szeretjük).

Elkészítés:

1. Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk.

2. Hozzáöntjük a liszthez, majd a vaj, a mazsola és a kakaópor kivétel az összes többi hozzávalót is hozzáadjuk és fánktészta lágyságú, lágy kelt tésztát dagasztunk belőle (nekem több tejet igényel a tészta, mint amennyit az eredeti recept ír!). A dagasztás vége fele dolgozzuk bele az olvasztott, de nem forró vajat. Ha már hólyagos a tészta, akkor kettévesszük és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport és esetleg, ha teszünk bele, a mazsolát (a kakaóport kis tejjel először ki szoktam keverni egy külön tányérkában). Mindkét tésztát külön edényben, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

3. A megkelt világos tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (vagy csak simán kézzel ellapogatjuk), majd a kakaóssal ugyanígy járunk el. Ha vékonyabbra nyújtjuk, szebb, márványosabb lesz. 

4. A világos tésztára helyezzük a kakaós tésztát, feltekerjük, mint a bejglit, végül megcsavarjuk, mintha egy ruhát akarnánk kicsavarni. Belehelyezzük a kivajazott, kilisztezett kuglófformába és letakarva megint duplájára kelesztjük.

5. Mivel én cserépedényt használtam, most nem előmelegített sütőbe tettem a kuglófot, hanem a kelesztés vége fele betoltam a hideg sütőbe és akkor kapcsoltam be a sütőt, 180 fokra beállítva. 45-50 perc alatt sül meg a kuglóf. Ha nagyon pirul, takarjuk le félidőben alufóliával. Ha megsült, hagyjuk a formában kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése