2017. november 27., hétfő

Mézeskalácsház tojás nélkül, tojásmentes cukormázzal

A hétvégén elkészítettük a gyerekekkel életünk első mézeskalácsházát. Nem vagyok híve a cukormáznak, minden évben aszalványokkal, magvakkal díszítjük a mézeskalácsokat, esetleg magas kakaótartalmú étcsokival (mint például ITT), de megígértem a gyerekeknek, hogy idén mindenki kap egy házikót. Ezt már nem tudtam cukormáz nélkül "megúszni". Ráadásul a máznak tojásmentesnek kell lennie, mert lányom tojásérzékeny (porcukor, citromlé, egy kis étkezési keményítő és kevés víz van a mázban, amit jó sűrűre készítettem). 

A sablont innen töltöttem le. 

A tapasztalataim a következők: 

1. A tésztát sütőpapíron kell nyújtani és kivágni, mert így nem deformálódik a kivágott forma a tepsire helyezéskor. 

2. Sütés után sima felületen kell kihűteni az alkatrészeket, különben görbülnek, deformálódnak. 

3. Óvatosan csúsztassuk le a tepsiről a kisült elemeket, nehogy eltörjenek. 

4. A cukormáz legyen jó sűrű, különben sokáig kell tartani, fogni, meg könnyen szét is csúszik az épület. Ha terül a máz, akkor még nem jó, kell még hozzá porcukor. 

5. Természetesen eredetileg tojásfehérjével kell kikeverni a porcukrot, de lányom tojásallergiás, így nekem mást kellett kitalálnom. 

6. A porcukrot szitáljuk át. 

7. Sajnos nem méregettem, miből mennyit tettem a mázhoz, de az a lényeg, hogy először mindig nagyon kevés folyadékot tegyünk a cukorhoz. Körülbelül egy evőkanál étkezési keményítőt kevertem minden adag porcukorhoz (azaz másfél-két kávédarálóban megdarált adaghoz). 

8. A sablont és a tésztát szikével vágtam ki. 

Falu 2019-ben: 

Tészta 2019-ben: 

1 kg liszt, 50 dkg méz, 20 dkg cukor, 15 dkg vaj, 3 tojás, 3 evőkanál tej, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 zacskó mézeskalácsfűszer (a recept csak 1 kávéskanállal írt). A díszítéshez 2 tojásfehérje, tojás méretétől függően 30-40 dkg porcukor átszitálva. A mézet, vajat, tejet, cukrot összemelegítjük, hozzáadjuk a száraz hozzávalókkal összekevert liszthez, majd megy bele a villával felvert tojás is. Összegyúrjuk és zacskóba tesszük (ha nagyon kemény, korrigáljuk kis tejföllel, tejjel, vízzel). Egy éjszakát a hűtőben állni hagyjuk. (Nálam fél napot volt hűtőben, fél napot a hideg spájzban.) Másnap átgyúrni, lisztezett felületen kinyújtani, formázni. A sablont netről szedtem, a templomhoz én szerkesztettem egyet gyorsan. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezni, a tetejét vizes ecsettel lekentem. 180 fokon sütöttem. Hamar elkészül. Ha megsült, egyenes felületen hűteni, hogy ne görbüljön. Másnapig várni és akkor ragasztani, díszíteni. A porcukrot a tojással nagyon alaposan ki kell keverni. Én egy kiskanál keményítőt és pár csepp citromlevet is tettem a habhoz.


Falu 2018-ból: 












Házak 2017-ből (életemben az első, gyerekekkel közösen építettük):









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése