2018. november 23., péntek

Plébános mézeskalácsa (rögtön puha, teljes kiőrlésű tönkölylisztből, tojásmentes)

Van már egy jól bevált mézeskalács recept a blogon, itt. Ez, amit most próbáltam ki (Dulminánál találtam), nem sokban különbözik a régitől, de azért mégiscsak más, mert például 100 %-ban teljes kiőrlésű tönkölylisztet tartalmaz, tojás nincs benne, viszont tejszín igen. Nekem nagyon tetszik ez a recept, azt hiszem, megtartom és idén ez alapján készülnek a mézeskalácsok karácsonyra.

Nem szoktam a fogyasztásra szánt mézeskalácsokat cukormázzal díszíteni, mert egyrészt nem szeretjük és nem is tartom egészségesnek a túlzott cukorfogyasztást, másrészt lányom tojásallergiás, így a tojásfehérjét kerülnie kell (habár, már tudok tojás nélküli cukormázat is készíteni porcukor és citromlé keverékéből, így készítettük tavaly és készítjük idén is majd a mézeskalácsházakat...éppen elég lesz majd az a cukormennyiség a gyerekeknek).

A mézeskalácsot általában olajos magvakkal díszítjük, esetleg jó minőségű étcsokival, mint például a másik mézeskalács receptjénél található fotókon is látható, ITT.

Nagyon tetszik az ötlet, amit ebben, a plébános mézeskalácsa nevű süteményben olvastam, hogy darált dióval szórt felületen nyújtsuk ki a tésztát. Így a mézeskalácsba kerül egy kis dió ízesítésnek. Ki fogom próbálni. Most, első alkalommal azonban dió nélkül nyújtottam, mert ez csak egy próbaadag volt.

Közben elkészült a karácsonyi változat is (2018.12.22.). Ilyen lett. Ezt a tésztát 3,5 napig érleltem hűtőben, nyújtás előtt alaposan átgyúrtam, tetejét tejjel kentem le:





Ezek itt a próbakalácsok még novemberről. Kis adag, nincs lekenve sütés előtt és nem is pihent annyit a tészta:






Hozzávalók:
- 10 dkg vaj (van, hogy egy részét zsírra cserélem, de nem mindig variálom),
- 2 dl méz (kicsit kevesebbet tettem, hogy még kevésbé legyen édes, de Dulmina szerint ezzel a 2 dl mézzel visszafogottan lesz csak édes a mézeskalács...ízlés kérdése, nekem még ez is picit sok, de én az átlagosnál kevesebb cukrot használok egyébként is),
- 1,5 dl tejszín vagy zsíros tej,
- 2 csapott evőkanál mézeskalácsfűszer (nálam talán egy kicsit kevesebb volt, ízlés szerint),
- lehet reszelni bele 1 kezeletlen héjú narancs héját is,
- 1 nem púpos, kisebb méretű evőkanál szódabikarbóna (én ennyit nem szoktam beletenni, kb. 1-1,5 teáskanálnyit, mert mindig attól félek, kiérződik az ízén...),
- 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (de lehet fehér liszt is vagy vegyesen fehér és teljes kiőrlésű liszt, én ez utóbbit preferálom, valamennyi tk.tönköly liszt mindig kerül a tésztába),
- darált dió/mogyoró/mandula a nyújtáshoz (elhagyható, én sem használtam, de jó ötlet, ha nem akarjuk díszíteni),
- lehet díszíteni olajos magvakkal, aszalványokkal vagy cukormázzal, mindenki ízlése, kedve szerint, de maradhat natúr is, mert úgy is finom!

Elkészítés: 

1. A vajat/zsírt összeolvasztjuk a mézzel, majd hozzákeverjük a tejszínt/tejet, fűszereket. Ezután összedolgozzuk a szódabikarbónás liszttel. A kapott lágy tésztát letakarjuk és másnapig hűtőben pihentetjük.

2. Másnapra keményedik, így könnyű lesz vele dolgozni. Több részletben kinyújtjuk a tésztát. Liszt helyett darált diót szórunk a nyújtófelületre és azon nyújtjuk ki a tésztát (nem kötelező, én is enyhén lisztezett pulton nyújtottam). Körülbelül 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. Szaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk (nem nőnek túl nagyot, nem kell nagy távolságra tenni őket).

3. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük (10 perc a maximum). Figyeljük, mert minden sütő másképp süt, lehet, hogy nálunk kevesebb idő is elég lesz (6 perc mondjuk)! Ha éppen csak kap egy pici kis színt az alja, akkor omlósabb, puhább, ha jobban megsül, akkor ropogósabb, keményebb lesz, de semmiképp ne süssük túl és ne égjen meg!

Érdemes az első sütésnél kitapasztalni, nekünk hogy jó. Én pl. szeretem, ha kicsit keményebb, de nem vagyok nagy mézeskalács rajongó, így nem is vagyok mérvadó. A gyerekeim viszont nagyon szeretik, miattuk készítem minden évben.

Azonnal fogyasztható, rögtön puha mézeskalácsot kapunk majd, mely rostban gazdag, hisz teljes kiőrlésű lisztből gyúrtuk, a magvak pedig tovább gazdagítják.

4. Ha megsült, óvatosan szedjük le a tepsiről és mindenképp egyenes felületre helyezzük, egy sorban, ne egymásra, különben nem biztos, hogy megtartják a formát, deformálódnak. Ha kihűlt, akkor viszont már lehet bárhogy pakolni a mézeskalácsokat. Kihűlés után mehetnek fémdobozba.

Kiegészítés november 30-án: ahhoz, hogy szép sima legyen a kisült mézeskalács felülete, nyújtás előtt gyúrjuk addig a tésztát, míg szép fényes és sima nem lesz a tésztagombóc. Ez eltarthat néhány percig, de megéri a munkát. A másik, hogy mivel én tojást nem teszek a tésztába, másodszor "csaltam" kicsit, hogy szép színe legyen a mézeskalácsnak. Tettem bele egy leheletnyi kakaóport és a tetejét sütés előtt lekentem egy kis házi tejjel. A harmadik megjegyzés, hogy második sütés alkalmával a tésztát 4 napig érleltem hűtőben (kedden gyúrtam, pénteken délután sütöttem), majd a felhasználás napján már nem hűtőben, hanem a hűvös spájzban. Nagyon jó lett a tészta.

4 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen, elmentettem, meg fogom csinálni

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen. Boldog Karácsonyt 🎄 ❄️

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szívesen, Manyi és Erika! Remélem, mindenkinek ízlett. Nálunk nagy sikere volt. :)

    VálaszTörlés
  4. Évek óta ezt a receptet sütöm én!

    VálaszTörlés