Hozzávalók (20-25 db nagyobb formához):
- 16 dkg liszt,
- 5 dkg porcukor (nem tettem bele, helyette kicsit több, azaz 7 dkg mézet kevertem a tésztába),
- 4 dkg méz,
- 7 dkg hideg vaj (nálam most egy része zsírral helyettesítve),
- 1 tojássárga (nem tettem bele, lányom tojásallergiás),
- 1 csipet só,
- 1 teáskanál vaníliakivonat (nálam egy kevés őrlemény),
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék vagy helyette 2 púpos teáskanál őrölt fahéj (nálam kevesebb) + 1 csapott teáskanál kardamom (nem volt) + 1 nagy csipet őrölt szegfűszeg + 1 kis csipet szerecsendió,
- a bevonáshoz 10 dkg étcsoki (nem vontam be az alját csokival).
Elkészítés:
1. A lisztet, a cukrot, a sót és a fűszereket összekeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg vajat. A mézet egy kicsit megolvasztjuk és így gyúrjuk a tésztához. Gyorsan egy sima tésztát gyúrunk, majd zacskóba csomagoljuk és egy éjszakát pihentetjük a hűtőben (én most nem pihentettem ennyi ideig).
2. Másnap 3-5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát (ropogós kekszre vágytam, ezért én a vékonyabb tésztát választottam).
3. Ez a tészta alkalmas nyomdázáshoz. Azt javasolja Ildi, hogy érdemes a nyomdázót sűrűn lisztbe mártani, így nem ragad bele a tészta.
4. A kekszeket egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és minimum 2 órát hűtőben pihentetjük (figyelmetlen voltam, ezért nálam ez a pihentetés elmaradt, rögtön sütöttem...legközelebb majd kipróbálom úgy is).
5. 170-180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. A kekszek szélei éppen csak barnuljanak, tovább nem szabad sütni. Ha 8 perc körül vesszük ki, akkor puhább kekszeket kapunk, ha 10-12 perc körül, akkor ropogós kekszeket (továbbá sok múlik a sütőn is, az enyém pl. lassabban, gyengébben süt). A lényeg, hogy 8 perc körül már figyelgessük a kekszeket, mert egyik pillanatban még úgy tűnik, nincs kész, a másik pillanatban meg hirtelen barnulni kezd. Maximum a széle kezdjen barnulni, legfeljebb a széle kaphat színt.
6. Sima felületen kihűtjük a kekszeket, majd olvasztott csokiba mártjuk az alját (én ettől most eltekintettem).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése