2018. november 18., vasárnap

Sütőtökös túrótorta (tészta nélkül, gluténmentes)

Egyik nap, teljesen véletlenül, megláttam a Facebookon egy bejegyzést, amiben ezt a tortát mutatta valaki (szerette volna tojásmentesen elkészíteni, ehhez kért segítséget). Mivel volt itthon sok túró, rengeteg sütőtök (a képek ITT, a másik oldalamon láthatók, a Torkos Porta oldalán, ezekről a hatalmas nagydobosi tökökről), sok házi tojás, gondoltam, hétvégén kipróbálom, milyen lehet ez a torta. Kislányom tojásérzékeny, így erre a hétvégére időzítettem a sütést, mert ő anyuéknál ünnepelt szombaton és nem volt itthon.

Bevallom, kicsit azért izgultam, milyen lesz ez a torta, de aztán, mikor végre kihűlt és megkóstoltam, kellemesen csalódtam. Finom, könnyű desszertet kaptam. A mákot nem érdemes kihagyni belőle, szerintem azzal lesz kerek az egész. Nekem nagyon hiányozna belőle. 

A receptet a Ketkes oldalon találtam. 


Ez a torta készült a kicsi formában (két 16 cm-es formában). Ez a színhelyes kép:



Ez a torta a nagyobb, 22 cm-es formában sült. A színe nem ilyen volt, a kép csalóka, hanem olyan, amilyen a felső képen is látható: 




Hozzávalók a túrókrémhez:
- 50 dkg túró (szerintem jobb, ha inkább krémesebb, nem túl száraz túrót használunk),
- 2 tojás,
- 10 dkg cukor (nálam kicsit kevesebb),
- 1 evőkanál kukoricakeményítő,
- 2,5-3 dkg egész mák (nem kell megdarálni),
- másodszor készítve reszeltem bele egy kezeletlen héjú citrom héját is. 

Hozzávalók a tökkrémhez: 
- 50 dkg sült, tisztított sütőtök (eredeti recept szerint főzni kell a tököt, de én nem szeretem megfőzni a tököt),
- 2 tojás,
- 7 dkg cukor (nálam kevesebb),
- 1 kezeletlen narancs vagy citrom héja, reszelve,
- 1 evőkanál kukoricakeményítő. 

Hozzávalók a szószhoz: 
- 10 dkg tejföl (nálam egy része tejszín volt, mert csak egy kevés tejfölöm volt tejfölöm),
- 10 dkg főtt/sült tök pürésítve,
- 3 dkg cukor (nálam kevesebb),
- 1 tojás. 

Elkészítés: 

1. A recept főtt sütőtököt ír, de én nem szeretem megfőzni sem a tököt, sem a céklát. Minden recepthez sütni szoktam őket (sütőben), mert így sokkal intenzívebb és finomabb lesz az ízük. Nem a sokak által fogyasztott kanadai/sonkatököt használtam ehhez a recepthez, hanem az itthon termett nagydobosi sütőtököt. A nagydobosi tök kevésbé lédús, tömörebb a húsa, viszont sokkal finomabb, szerintem, az íze. Gesztenyéhez tudnám egy kicsit hasonlítani. Az eredetei recept alatt, a hozzászólások között, lehet olvasni, hogy volt, aki megfőzte a sütőtököt, és a végén túl folyós lett a tökpüréje. 

2. A túrókrémhez minden hozzávalót krémesre kikeverünk egy tálban (én a mák kivételével mindent tálba tettem, botmixerrel krémesre kevertem, a legvégén, kanállal, hozzákevertem az egész mákszemeket). 

3. A tökpüréhez az előkészített, főzött vagy sült tököt botmixerrel krémesre keverjük. Én a tojást is hozzáadtam, azzal kevertem ki a tököt, mert nagyon tömör volt a tökkrém, nehezen tudtam botmixerrel megdolgozni. Közben aztán mehet bele a többi hozzávaló is (cukor, citromhéj/narancshéj, keményítő).

4. A recept 22 cm-es formát ajánl. Nekem csak 26 cm-es és 16 cm-es formáim vannak, így végül úgy döntöttem, a kicsi formákban, két részre osztva, sütöm meg a tortát. Másodszor készítve már volt 22 cm-es formám is, így akkor már nem kellett kétfelé vennem a tésztát. 

5. A formát tehát, amiben sül a torta, kivajazzuk és belisztezzük (akinek fontos a gluténmentesség, az természetesen itt is figyeljen a garantáltan gluténmentes liszt használatára). De egyébként sütőpapírral ki is lehet bélelni a formát és akkor a liszt probléma is megoldva. 

6. Most jön a "neheze". A krémeket kell a formába rétegezni. Úgy gondoltam, hogy majd a szokásos zebratorta módszer szerint alakul ez is, azaz egy kanál ebből a krémből, rá egy kanál a másikból és így tovább, míg el nem fogy az össze krém. Aztán menet közben, mikor kikevertem a krémeket, láttam, hogy ez úgy nem fog menni. A krémek nem terültek, nem folytak, így végül úgy készült a torta, hogy egy kanál túrókrém a tortaforma közepére. Majd közvetlenül köré jött kör alakban a tökpüré, köré a túrókrém és így tovább, míg ki nem értem a forma széléig, majd a tetején folytattam egy újabb szinttel, mert maradt még krémem. (Másodszor úgy készítettem, hogy középre tettem egy adag túrókrémet, majd tőle jobbra egy adag tökkrém került, mellé túrókrém és így tovább, majd jött a következő kör.) Két tortaformában sütöttem a tortát, így próbáltam nagyjából igazságosan elosztani a krémeket. A végén a tetejét egy evőkanál hátuljával eligazgattam azért, hogy egyenletes legyen. 

7. Egy fogpiszkálót beleszúrunk a torta közepébe és a közepéből kiindulva vonalakat húzunk kifele a torta széléig (azaz mintha tortaszeleteket rajzolnánk a tortába). 

8. 170-180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a tortát és kb. 40 percig sütjük (ennyit ír az eredeti recept is). Figyeljük azért. Nálam pontosan 40 percet sültek a kisebb formában készülő torták. (A biztonság kedvéért a 22 cm-es formában készülő tortát tovább sütöttem.)

9. Míg sül a torta, kikeverjük a szószt. Amikor letelt a 40 perc sütés, ráöntjük a szószt a tortára, elkenjük és még 7 percre visszatoljuk a sütőbe. 

10. Mikor letelt a 7 perc, kivesszük a sütőből a tortát. Kihűtjük, majd lekapcsoljuk a forma oldalát és lehet is szeletelni. 

Mint látható a képen is, nekem nem sikerült márványmintásra a torta, mert túl sűrű volt a tökpüré, de így is elég mutatós lett, szerintem. 

4 megjegyzés:

  1. Tökéletes és nagyon klassz !!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Finom volt! Érdemes kipróbálni. Könnyű desszert és elkészíteni sem bonyolult. :)

      Törlés
  2. Gyonyoru! Az ember lelke orul, ha csak ranez. Napsutotte, vidam, inycsiklando. Koszi szepen ezt a kreativ kivitelezest😂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy! :) :)

      Törlés