2013. december 6., péntek

Fahéjas pirított mandula cukorköpenyben

Ajándékba készültek ezek a fahéjas, karamellizált cukorba burkolt pirított mandulaszemek. Az elkészítése nagyon gyors, egyszerű és nagyon nem is lehet elrontani. Kitűnő gasztroajándék, mert dobozba, üvegbe zárva sokáig eláll. A Szépségtár nevű blogon találtam a leírást ehhez az édességhez. 





Hozzávalók: 

- 10 dkg mandula,
- 1 evőkanál fahéj (vagy ízlés szerint),
- kb. 7-10 dkg cukor (én soknak találtam a 10 dkg cukrot, nekem 7 dkg is bőven elég volt). Kristálycukor helyett kókuszcukrot (pálmacukrot) használtam,
- víz,
- esetleg néhány csipet cukor, amivel a végén még megszórjuk a mandulaszemeket.


Elkészítés: 

1. Vizet forralunk, majd beledobjuk a mandulaszemeket. 1-2 percig állni hagyjuk a vízben. Így könnyen lejön a mandula héja.

2. Miután leszedtük a mandula héját, kiterítjük egy papírtörlőre és megszárítjuk.

3. A mandulát száraz serpenyőben kissé megpirítjuk.

4. Rászórjuk a fahéjjal összekevert cukrot. Közben kevés vizet spriccelünk rá, hogy jobban tapadjon a cukor. Kis-közepes lángon melegítjük, hogy ne égjen meg, de olvadjon fel a cukor.

4. Néhány percig kevergetjük, egyszer-kétszer vizet fújunk rá, majd, mikor a cukor elolvadt és jól rátapadt a mandulára, valamint, mikor a kívánt színt elértük (igaz, ha barna cukrot használunk, ezt nem annyira lehet látni, így a megérzéseimre szoktam magam bízni), akkor megszórjuk egy-két csipet cukorral (de ez el is maradhat, én újabban nem szoktam) és sütőpapírra borítjuk a mandulaszemeket. Vigyázzunk, ne érjenek össze, különben összeragadnak.

5. Ha kihűlt, üvegbe vagy dobozba töltjük a mandulát.

Borsópörkölt

Sokan nem ismerik, pedig milyen egyszerű és gyors étel. Főleg nyár elején szeretem, mikor a kertből frissen leszedett, zsenge borsóból készül a pörkölt. Mára is ezt főztem, csak most fagyasztott borsóból.

Hozzávalók: 

- zöldborsó,
- zsiradék,
- vöröshagyma,
- fűszerpaprika,
- só,
- bors,
- 1-paradicsom, ha van,
- 1 TV paprika, ha van.

Elkészítés: 

1. A hagymát apróra vágjuk és zsiradékon üvegesre pároljuk.

2. Levesszük a tűzről és elkeverjük benne a fűszerpaprikát.

3. Mehet bele a borsó, só, bors, paprika, paradicsom. Fedő alatt puhára pároljuk, ha szükséges, tegyünk alá vizet.

4. Kölessel, bulgurral, nokedlivel tálaljuk.

Házi joghurt üvegben

Ugyanúgy készül, mint a korábban már leírt joghurt, annyi különbséggel, hogy nem edényben hagyjuk állni, hanem 1-2-3 dl-es befőttes üvegekbe töltjük a joghurttal beoltott tejet és száraz dunsztba tesszük 18-20 órára. A Szeretetrehangoltan blogon találtam ezt az ötletet is. Nagyon bevált, sűrű, krémes joghurtot kapunk, ami több napig eláll a hűtőben (tovább, mint az előző változat). Ezután bolti joghurtot már nem valószínű, hogy vásárolni fogok (legalábbis, ha tehetem, biztos elkerülöm). 


Dunszt.


Elkészültek a joghurtok.

Puha mézes puszedli

Bilonka mézes puszedli receptje alapján sütöttem ezt a süteményt. Fél adagot gyúrtam be, de ide a teljes adag hozzávalóit írom le. A cukrot elhagytam (így a méz mennyiségét emeltem 3-4 dkg-mal) és a liszt egy részét teljes kiőrlésű rozslisztre cseréltem.

Hozzávalók: 

- 3 tojás sárgája,
- 1 egész tojás,
- 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,
- 4 evőkanál tejföl,
- 25 dkg méz,
- 5 dkg zsír (vagy 8 dkg vaj),
- 60 dkg liszt (lehet valamennyi rozs vagy teljes kiőrlésű is),
- 2 teáskanál szódabikarbóna.



Elkészítés: 

1. A mézet és a zsírt összeolvasztjuk egy edényben, lassú tűzön.

2. A tojásokat, a tejfölt és a fűszereket összekeverjük.

3. A lisztet alaposan elkeverjük a szódabikarbónával.

4. A liszthez öntjük a felmelegített mézes zsírt, elkeverjük, majd mehet bele a tojásos keverék is. Jól összedolgozzuk, majd fóliába csomagolva egy éjszakát hűtőben pihentetjük a tésztát.

5. Másnap vizes kézzel főtt tojássárga (kisebb dió) nagyságú gömböket formázunk a tésztából (esetleg meg is tölthetjük a gömböket dióval, szilvalekvárral stb.). Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a puszedliket (egymástól távol, nehogy összesüljenek).

6. 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, bevonjuk cukormázzal vagy csokival, tehetünk rá diógerezdeket is vagy nem teszünk rá semmit, mert önmagában is finom (főleg, ha töltöttük is valamivel).


2013. december 4., szerda

Rögtön puha mézeskalács (kicsit rendhagyó díszítéssel)

Wiselady receptje alapján készültek ezek a mézeskalács figurák (kivéve a gömb alakúak, mert azok mézes puszedlik. Receptje itt található). Annyi módosítás történt a recepten, hogy cukor nem, viszont kicsit több méz került a süteménybe, és 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet is tettem a tésztába.

Közben kipróbáltam egy másfajta mézeskalácsot is, ami 100 %-ban teljes kiőrlésű tönkölylisztből készül. Plébános mézeskalácsa a sütemény neve. A recept ITT található.


Hozzávalók: 

- 5 dkg (rétes)liszt,
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (újabban már csak egyszerűen teljes kiőrlésű tönkölyt teszek helyette),
- 20 dkg liszt (nálam fehér tönkölyliszt),
- 18 dkg méz (aki az édesebb ízekhez van szokva, tegyen bele többet, eredeti recept szerint 15 dkg méz és 10 dkg porcukor kell a tésztába)
- 6 dkg zsír (vagy vaj),
- 1 teáskanál szódabikarbóna (nem púpos),
- 1 tojás,
- 1 tojássárgája,
- 1 kávéskanál őrölt fahéj,
- 2 púpos teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,

Elkészítés: 

1. A liszteket, szódabikarbónát, fűszereket összekeverjük.

2. A zsírt a mézzel összeolvasztjuk, kicsit felmelegítjük.

3. Hozzáöntjük a liszthez a mézes-zsíros keveréket. Összekeverjük.

4. Egy egész tojást és egy tojásnak a sárgáját is hozzáadjuk. Alaposan elkeverjük vagy kézzel összegyúrjuk.

5. Öt-tíz percig állni hagyjuk a tésztát (betettem a spájzba).

6. Három részre osztjuk a tésztát és egyesével 2-3 mm vastagra kinyújtjuk (érdemes sütőpapíron nyújtani, így nem kell lisztezni). Különböző formákkal kiszúrjuk és a formákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük (kissé távol egymástól, nehogy összesüljenek). Aki szeretné, magokat, mazsolát is nyomhat a tésztába.

7. 180 fokos sütőben, 7-8-9 percig sütjük a kalácsokat. Nem szabad megégnie, ne legyen színe a süteménynek. Amikor még puha, de nyomásra már nem horpad be a tészta, akkor kivesszük a sütőből és leszedjük a forró tepsiről a süteményeket (sima, egyenes felületre, különben deformálódnak a formák). Ha kihűlt, dekorálhatjuk kedvünk szerint.

Kiegészítés 2018. november 30-án: ahhoz, hogy szép sima legyen a kisült mézeskalács felülete, nyújtás előtt gyúrjuk addig a tésztát, míg szép fényes és sima nem lesz a tésztagombóc. Ez eltarthat néhány percig, de megéri a munkát. A másik, hogy mivel én tojást nem teszek a tésztába, másodszor "csaltam" kicsit, hogy szép színe legyen a mézeskalácsnak. Tettem bele egy leheletnyi kakaóport és a tetejét sütés előtt lekentem egy kis házi tejjel. A harmadik megjegyzés, hogy második sütés alkalmával a tésztát 4 napig érleltem hűtőben (kedden gyúrtam, pénteken délután sütöttem), majd a felhasználás napján már nem hűtőben, hanem a hűvös spájzban. Nagyon jó lett a tészta.









2013. december 2., hétfő

Joghurt házilag

Végre kipróbáltam a házi joghurt készítését. Nem is tudom, miért vártam vele ilyen sokáig, hisz nem nagy munka elkészíteni, viszont finomabb és olcsóbb, mint a boltban kapható natúr joghurtok. Mi kizárólag natúr joghurtot vásárolunk, de mostanában egyrészt kicsi a választék, másrészt silány a minőség. Van viszont egy joghurt, ami nekem nagyon ízlik, mert sűrű és krémes. Ebből a joghurtból vettem egy dobozzal és ezzel oltottam be az automatából vásárolt tejet. A joghurt készítését a Szeretetrehangoltan blogon és Hugh Fearnley-Whittingstall, River Cottage minden napra című könyvében olvastam.

Az eredmény: finom, krémes, sűrű joghurt lett. Jelenleg a "palackos" joghurt készítésén kísérletezem. Ha elkészült, frissítem a bejegyzést.

Hozzávalók: 

- fél liter tej,
- 3 evőkanál joghurt (jó minőségű).

Elkészítés: 

1. Először pasztőrizáljuk, azaz felmelegítjük 65 fokig, majd ezen a hűn tartjuk 30 percen át (vagy egyszerűen felforraljuk a tejet). Amennyiben nem nyers, hanem bolti tejet használunk, ezt a műveletet kihagyhatjuk. Másrészt, ha ehetünk-ihatunk pasztőrizálatlan tejterméket, akkor sem szükséges a tejet felforralni.

2. A tejet 46 fokosra melegítjük (vagy 46 fokosra hűtjük vissza). A fent említett blogon 40 fok szerepel, Hugh 46 fokot ajánl.

3. Ekkor három evőkanál joghurtot jól elkeverünk a tejben.

4. Az edényt lefedjük és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 6-8 órát vagy egy éjszakát, amíg a megfelelő állagot el nem éri. (Én 17 órát hagytam végül.). Érdemes az edényt bebugyolálni, hogy tartsa a hőt, ne hűljön ki. Kisebb-nagyobb befőttes üvegekbe is lehet tölteni a joghurttal beoltott tejet, így, mikor elkészül a joghurt, egyszerűen csak betesszük az üvegeket a hűtőbe.

5. Fogyasztás előtt tegyünk félre belőle, egy jól záródó edénybe, három evőkanálnyi joghurtot (vagy többet, ha nagyobb mennyiséget készítünk legközelebb). Ezzel oltjuk be a következő adag tejet. Egy idő után "elfárad" ez a folyton félretett joghurt, így érdemes időnként lecserélni. Nekem legalábbis ez volt a tapasztalatom. Hűtőben tároljuk a kész joghurtot (és az oltáshoz félretett joghurtot is).

Karfiolos tészta sütve

Gyors, finom egytálétel. Gizinél találtam a receptet. Az eredeti leíráshoz képest még egyszerűsítettem az elkészítés módján, de ide leírom mindkét változatot.

Hozzávalók:

- egy nagyobb karfiol,
- spagetti vagy makaróni tészta,
- 3-5 dkg vaj,
- 1 púpos evőkanál liszt,
- 2-2,5 dl tej,
- 15-25 dkg sajt,
- só,
- bors,
- szerecsendió,
- mustármag mozsárban összetörve (elhagytam),
- ételízesítő (elhagytam).

Amennyiben nem szeretnénk mártást készíteni, abban az esetben a vajat, lisztet és a tejet elhagyjuk és helyette

- jó sok tejfölt használunk (én kb. 600 g tejfölt öntöttem a nagy, 5 személyes adagunkhoz), valamint
- 1-2 tojást.

Elkészítés:

1. A tésztát és a rózsáíra szedett, megmosott karfiolt sós, forró vízbe tesszük és együtt megfőzzük. Mire a tészta megfő, a karfiol is jó lesz. Ha kész, alaposan lecsepegtetjük.

2. Egy nagy tepsit kivajazunk.

3. Ha sajtmártást készítünk, akkor a vajat megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet és az őrölt mustármagot, majd egy kis pirítás után, állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejet. Folyamatosan keverjük a mártást, hogy csomómentes legyen. Fűszerezzük.

4. A végén hozzáreszelünk 10-15 dkg sajtot és főzzük még pár percig.

5. Amennyiben nem szeretnénk a fenti mártást elkészíteni, úgy a tejfölhöz egy-két egész tojást keverünk, majd fűszerezzük és a reszelt sajtot is hozzákeverjük.

6. A sajtmártást vagy a tejfölös-sajtot mártást a karfiolos tésztához keverjük, majd a kivajazott tepsibe öntjük.

7. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokon pirosra sütjük.