2013. február 2., szombat

Szalagos fánk farsangra

Tavaly farsangkor nem készítettem, így az idén már tényleg nem maradhatott el a fánksütés. Nagyon szeretem a szalagos fánkot, ezért erre esett a választásom. A másik kedvencem a csörögefánk, de azt valószínűleg ezen a télen már nem készítek. Igen rohanósra sikeredett a délelőttöm, ugyanis nem csak fánkot, de kenyeret is sütnöm kellett (a szokásos, kovászos kenyeremet), plusz egy adag mákos-sajtos rudat is.


A fánk receptjét Limarától kölcsönöztem. Az adagot felére csökkentettem és itt-ott kicsit módosítottam a leíráson. 

Hozzávalók (2013): 

- 30 dkg finomliszt,
- 2 tojás sárgája,
- 1-2 evőkanál cukor,
- 1,8 dkg friss élesztő,
- kevés rum (egy kiskanálnyi mondjuk)
- egy csipet só, 
- 4 dkg olvasztott vaj, 
- narancs- és/vagy citromhéj, 
- körülbelül 1,5-2 dl tej (liszttől függően, én tönkölylisztet használok, ez több folyadékot igényel).

FRISSÍTÉS 2023: az évek alatt többféle receptet kipróbáltam. A tojás mennyisége változó, 50 dkg liszthez 2-6 tojássárgát javasolnak. Én 3-5 sárgáját használok, mikor, hogy van kedvem. 
Rumból egy kupaknyit szoktam tenni a tésztába. 
Tejből nem lehet megmondani, mennyi kell majd pontosan! Amennyit a liszt, a tészta igényel! Én fehér tönkölylisztet használok, így nálam az 50 dkg liszthez van, hogy akár majdnem 4 dl tej is szükséges. Érdemes a folyadékot nem egyszerre hozzáadni a tésztához, ha nem ismerjük a lisztünket! Ha nagyon lágy a tészta, egy kis lisztet hozzá kell adni és jó lesz. Arra azonban vigyázni kell, hogy a dagasztás elején még várjunk a plusz liszt hozzáadásával, mert ahogy dagasztunk egyre jobban "húz" majd a tészta, egyre jobban össze fog állni és nem biztos, hogy szükség lesz korrigálásra. 

Egy másik recept szerint is készítettem már, ott ezek voltak a hozzávalók, ezt főleg a tojást nem fogyasztóknak javaslom (2016): 
- 50 dkg liszt,
- kevés rum (egy kupaknyi mondjuk),
- 2 evőkanál cukor,
- csipet só,
- 1 citrom héja,
- 5 dkg olvasztott vaj,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 tojás (míg lányom nem ehetett tojást, tojást nem is tettem a fánkokba),
- tej: amennyitől egy lágy tésztánk lesz. Mivel én tönkölylisztet használok mindenhez, nekem több tejet igényel a tészta (kb. 4 dl-t).









Hozzávalók (2023): 
- 50 dkg liszt,
- kevés rum (egy kupaknyi mondjuk),
- 4-5 dkg cukor,
- 5 dkg olvasztott vaj,
- 2,5 dkg élesztő,
- 3-5 tojássárgája,
- 1 kezeletlen citrom héja,
- tej: amennyitől egy lágy tésztánk lesz (kb. 3-3,5 dl). Mivel én tönkölylisztet használok mindenhez, nekem több tejet igényel a tészta (kb. 4 dl-t),
- zsír vagy olaj a sütéshez, lekvár a tálaláshoz. 

FRISSÍTÉS 2023: az évek alatt többféle receptet kipróbáltam. A tojás mennyisége változó, 50 dkg liszthez 2-6 tojássárgát javasolnak. Én 3-5 sárgáját használok, mikor, hogy van kedvem. 
Rumból egy kupaknyit szoktam tenni a tésztába. 
Tejből nem lehet megmondani, mennyi kell majd pontosan! Amennyit a liszt, a tészta igényel! Én fehér tönkölylisztet használok, így nálam az 50 dkg liszthez van, hogy akár majdnem 4 dl tej is szükséges. Érdemes a folyadékot nem egyszerre hozzáadni a tésztához, ha nem ismerjük a lisztünket! Ha nagyon lágy a tészta, egy kis lisztet hozzá kell adni és jó lesz. Arra azonban vigyázni kell, hogy a dagasztás elején még várjunk a plusz liszt hozzáadásával, mert ahogy dagasztunk egyre jobban "húz" majd a tészta, egyre jobban össze fog állni és nem biztos, hogy szükség lesz korrigálásra. 

Elkészítés: 

1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukorral 1 dl langyos tejben. Közben összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a narancshéjjal/citromhéjjal, rummal. A lisztet kimérjük.

2. Amikor felfutott az élesztő, hozzáöntjük a tojássárgájához, hozzáadjuk a lisztet is és annyi tejet, hogy a végén egy jó lágy, hólyagos kalácstésztánk legyen. Olyan tésztát kell kapni, ami lágy és éppen formázható, kezelhető még. A vajat a dagasztás végén, apránként adjuk a tésztához. Lefedve 20 percig kelesztjük a tésztát, majd 20 perc után újra átgyúrjuk. (Újabban már nem gyúrom át 20 perc után, csak dagasztás végeztével kelni hagyom 50-60 percet.) Ezután lefedve duplájára kelesztjük egy óra alatt.

3. Amikor megkelt a tészta, gyúródeszkára borítjuk, ujjnyi-másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk (vagy egyszerűen kezünkkel kilapogatjuk) és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Konyharuhával ismét letakarjuk most már a kiszaggatott fánkokat és 15-20 percig állni hagyjuk. 

(Frissítés: kipróbáltam azt a módszert, hogy szaggatás után a fánkokat egyesével kézbe veszem, ujjaimmal a közepét elvékonyítom, széthúzom, ez lesz a lyuk, ahova majd a lekvár kerül. A lyuk kerül alulra, így pihentetem a kiszaggatott fánkokat. Ezzel a módszerrel nagyobb lyukak lesznek a fánkokon, kicsit több lekvár fér bele. :) ).

4. A pihentetés elteltével ujjunkkal minden fánk közepébe lyukat fúrunk és bő zsírban kisütjük. Én csakis zsírban, nem olajban sütöm (olajat nem használok már évek óta semmihez). (Valahol azt olvastam egyébként, hogy a zsírban sült fánk könnyebb lesz, mint az olajban sült változat.)

Először a fánkok teteje kerül a zsírba. Letakarjuk egy fedővel az edényt. Ha megsült az egyik oldal,  megfordítjuk a fánkokat és a másik oldalukat is megsütjük, de ezt már fedő nélkül. Nagyon el kell találni a megfelelő hőfokot, mert a túl forró zsír hamar megégeti a tésztát. Ha nem elég meleg a zsír, akkor meg magába szívja a zsiradékot a fánk. Papírral bélelt tálcára szedjük.(Barack)lekvárral tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése