2013. február 2., szombat

Szalagos fánk farsangra

Tavaly farsangkor nem készítettem, így az idén már tényleg nem maradhatott el a fánksütés. Nagyon szeretem a szalagos fánkot, ezért erre esett a választásom. A másik kedvencem a csörögefánk, de azt valószínűleg ezen a télen már nem készítek. Igen rohanósra sikeredett a délelőttöm, ugyanis nem csak fánkot, de kenyeret is sütnöm kellett (a szokásos, kovászos kenyeremet), plusz egy adag mákos-sajtos rudat is.


A fánk receptjét Limarától kölcsönöztem. Az adagot felére csökkentettem és itt-ott kicsit módosítottam a leíráson. Körülbelül 25-27 darab fánkom lett a lenti mennyiségből.

Hozzávalók: 

- 30 dkg finomliszt,
- 2 tojás sárgája,
- 2 evőkanál cukor (körülbelül 3 dkg),
- 1,8 dkg friss élesztő,
- 0,25 dl rum és házi vaníliaesszencia vegyesen,
- egy csipet só, 
- 3 dkg olvasztott vaj, 
- narancs- és/vagy citromhéj, 
- körülbelül 1,25-2 dl tej (liszttől függően, én tönkölylisztet használok, ez több folyadékot igényel).

Egy másik recept szerint is készítettem már, ott ezek voltak a hozzávalók: 
- 50 dkg liszt,
- kevés rum,
- 2 evőkanál cukor,
- csipet só,
- 5 dkg olvasztott vaj,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 tojás (míg lányom nem ehetett tojást, tojást nem is tettem a fánkokba),
- tej: amennyitől egy lágyabb tésztánk lesz. Mivel én tönkölylisztet használok mindenhez, nekem több tejet igényel a tészta (kb. 4 dl-t).
1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukorral 1 dl langyos tejben. Közben összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a narancshéjjal/citromhéjjal, rummal. A lisztet kimérjük és a csipet sóval összekeverjük.

2. Amikor felfutott az élesztő, hozzáöntjük a tojássárgájához, hozzáadjuk a lisztet is és annyi tejet, hogy a végén egy lágy, hólyagos kalácstésztánk legyen. A vajat a dagasztás végén, apránként adjuk a tésztához. Lefedve 20 percig kelesztjük a tésztát, majd 20 perc után újra átgyúrjuk. Ezután lefedve duplájára kelesztjük egy óra alatt.

3. Amikor megkelt a tészta, gyúródeszkára borítjuk, másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk (vagy egyszerűen kezünkkel kilapogatjuk) és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Konyharuhával ismét letakarjuk most már a kiszaggatott fánkokat és 30 percig állni hagyjuk. (Frissítés: kipróbáltam azt a módszert, hogy szaggatás után a fánkokat egyesével kézbe veszem, ujjaimmal a közepét elvékonyítom, széthúzom, ez lesz a lyuk, ahova majd a lekvár kerül. A lyuk kerül alulra, így pihentetem a kiszaggatott fánkokat. Ezzel a módszerrel nagyobb lyukak lesznek a fánkokon, kicsit több lekvár fér bele. :) ).

4. Fél óra elteltével ujjunkkal minden fánk közepébe lyukat fúrunk és bő zsírban kisütjük. Én csakis zsírban, nem olajban sütöm. Először a fánkok teteje kerül a zsírba. Letakarjuk egy fedővel az edényt. Körülbelül 1 perc múlva lesz kész. Ekkor megfordítjuk a fánkokat és a másik oldalukat is megsütjük, de ezt már fedő nélkül. Nagyon el kell találni a megfelelő hőfokot, mert a túl forró zsír hamar megégeti a tésztát. (Barack)lekvárral tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése