2013. február 4., hétfő

Céklakrémleves

Még mindig céklás recepteket tesztelek. Még mindig sok cékla várja, hogy felhasználjuk őket valamilyen ételhez. Még mindig nem untuk meg a céklát, így lesz még folytatás.

Krémlevest soha nem mertem főzni céklából. Gondoltam, az biztos nem lehet finom. Tévedtem. Nagyon kellemes íze van.

A hozzávalók:

- cékla (körülbelül 3-4 nagyobb céklát használtam),
- 2 kisebb vagy egy közepes krumpli,
- 2,5 dl tejszín,
- 1-1,5 liter alaplé (én zöldség alaplevet használtam úgy, hogy Vega-mixet főztem fel vízzel, majd leszűrtem és a leveshez adtam),
- só,
- bors,
- egy ág friss kakukkfű,
- 1 vöröshagyma,
- vaj vagy olaj,
- citromlé (körülbelül negyed citrom levét használtam, de ízlés szerint mehet bele több is vagy elhagyható),
- szalonna.

1. A céklákat alapos mosás után tepsibe tettem, vizet öntöttem alá és lefedtem. 200 fokos sütőben puhulásig sütöttem (időnként ellenőriztem, van-e még víz a tepsiben, ha szükséges pótoljuk, nehogy odaégjen a cékla). Fedő alatt hagytam hűlni.

2. A hagymát apróra vágtam, kevés vajon megdinszteltem. Ezután rátettem a felkockázott céklát és krumplit. Átforgattam a hagymán a zöldségeket, majd felöntöttem az egészet az alaplével. Sóztam, borsoztam, beletettem a kakukkfüvet. Addig főztem, míg a krumpli meg nem puhult.

3. A kakukkfüvet kivettem az edényből és botmixerrel simára pürésítettem a levest. Ízesítettem citromlével, borssal, majd beleöntöttem a tejszínt is. Felforraltam és lezártam a tüzet. Vékonyra szelt, kisebb téglalapokra vágott, ropogósra kisütött szalonnával ettük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése