2017. november 23., csütörtök

Preckedli/szalalkális sütemény

Hihetetlen, de éveket kellett várnom, hogy kipróbáljam ezt a süteményt. Annyi recept vár, hogy megsüssem, én viszont hetente maximum egy süteményt készítek, így mindig csak halasztottam és került hátrébb a listán a preckedli. Van, aki nem szalalkálit, hanem sütőport tesz bele. Én nem szeretem semmiben sem a sütőport, így maradtam a hagyományos változatnál és szalalkálit használtam. Alapvetően kétféle receptet találtam az interneten. Az egyik verzió szerint 50 dkg liszthez 20-25 dkg vagy még több zsiradékot tesznek, míg a másik változat esetében egészen keveset, 50 dkg liszthez 1,5-2,5 evőkanállal.

Nagyon kiadós sütemény. Viszonylag olcsó süti és nagyon gyorsan elkészül.

A tojást kihagytam, mert lányom tojásérzékeny, de jelzem, hogy mennyit írnak a receptek. (Frissítés: az első készítés óta elkészítettem tojással is, mert lányom már fogyaszthat tojást.)





Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 10 dkg zsír + 15 dkg vaj, (zsiradék: általában 10 dkg zsír és 15 dkg vaj az arány az 50 dkg liszthez, sőt, van, aki 20 dkg zsírt és 20 dkg vajat tesz bele, illetve van, aki csak zsírt használ, 20 dkg-ot az 50 dkg liszthez),
-1 egész tojás és 1 tojássárgája (a fehérje meg megy a süti tetejére),
- annyi tejföl, amennyit igényel a tészta (ez nem is biztos, hogy kell bele, főleg, ha teszünk a tésztába tojást),
- fél citrom reszelt héja és fél citrom leve (nem tettem bele reszelt héjat, mert nincs kezeletlen héjú citromom),
- cukor ízlés szerint (nálam csak 6-8 dkg, eredeti receptek szerint 20 dkg, de mi nagyon kevés cukrot fogyasztunk, így, aki édes ízekhez van szokva, tegye bele a 20 dkg-ot),
- 2 nem púpos teáskanál szalalkáli, ami kb. fél zacskót jelent (a legtöbben inkább sütőport használnak helyette, abból 1 csomagot szoktak bele tenni, de én nem használok sütőport, mert nem szeretem),
- 0,5 dl langyos tej (ha sütőport használ valaki, akkor nem kell a tej).

Hozzávalók a tetejéhez: 
- kb. 10 dkg dió/mogyoró/mandula, aprítva vagy darálva (takarékosabb és nekem jobban is ízlik darálva),
- 1 tojásfehérje villával felverve (én régen nem használhattam tojást, helyette tejet kentem a kekszek tetejére),
- cukor.

Elkészítés: 

1. A szalalkálit langyos tejben feloldjuk. A lisztet, a cukrot összekeverjük, majd elmorzsoljuk a zsírral és/vagy vajjal. Hozzáöntjük a tejjel kevert szalalkálit, a citromhéjat, citromlevet, a tojásokat, ha használunk, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy nem ragacsos, nem is kemény, nem is túl lágy, rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjunk. Ha teszünk bele tojást, lehet, nem is kell a tejföl.

2. Dolgozzunk gyorsan, hogy a zsiradék ne olvadjon meg. Mikor összeállt a tészta, tegyük zacskóba és hagyjuk állni a hűtőben legalább 1 órát. Van, aki egész éjszakára állni hagyja.

3. A diót összekeverjük a cukorral.

4. A pihentetett tésztát kinyújtjuk (én két részletben nyújtottam, hogy könnyebb legyen dolgozni vele). Fél cm vastagra kell nyújtani, de én ennél kicsit vékonyabbra nyújtottam (3-4 mm). Tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. A kiszaggatott tésztát lekenjük (tojásfehérjével vagy tejjel), majd cukros dióba mártjuk vagy rászórjuk a cukros diót. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket. Nem kell nagy távolságot hagyni közöttük.

5. 180 fokos sütőben halvány színűre sütjük (mint a linzert szokás). Ne süssük túl, mert száraz lesz. Nagyon figyelni kell, mert hamar elkészül (kb. 15-20 perc, de, ha vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, akkor 10 perc után már figyelni kell). Amíg az egyik adag sül, lehet szaggatni a következő adagot. Ha kihűlt, jól záródó fémdobozban néhány hétig eláll (állítólag...nálunk sokkal hamarabb elfogyott).

Tipp: úgy is formázhatjuk, mint a linzerkarikát, azaz egy teli karikára lekvárt teszünk, arra pedig egy lyukas karikát és kész is a lekváros preckedli. Ebben az esetben fél cm-nél nyújtsuk vékonyabbra a tésztát.

5 megjegyzés:

  1. Porhanyós,isteni finom. Megcsináltam,20dkg zsírt tettem bele,tökéletes a recept! Nagyon szépen köszönöm :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Tojás nélkül mi a recept? Ha van még tojás nélküli recepted, hol találom meg? Nálam most derült ki, hogy nem ehetek tojást:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Egyszerűen kihagytam a tojást belőle és annyival több tejfölt tettem bele. Sajnálom, hogy nem ehetsz tojást, de talán ez a legegyszerűbben megoldható ételérzékenység. 4,5 évig kellett tojás nélkül főznöm. Ha tudok segíteni,írj nyugodtan a Facebookon található Ízőrző oldalamnak.(Sok ételből egyszerűen el lehet hagyni a tojást, pl.kelt tészták, de paníroztam, palacsintát sütöttem tojás nélkül... a jobb oldalon a van egy címkelista, "tojásmentes"-t keresd. A legtöbb ételhez, amiben nincs tojás, ha nem felejtettem el, odatettem ezt a címkét.)

      Törlés
  3. Imádom ezt a receptet,nem egyszer megcsináltam,s mindíg sikerűlt.Köszönöm,hogy megosztottad.
    Èn 20 dkg zsírt teszek bele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, hogy megírtad! Másnak is hasznos információ ez. Egészségetekre!

      Törlés